Χιλιάδες φιάλες κρασιού, που εισήχθησαν παράνομα στην χώρα μας, κατασχέθηκαν μετά από συνδυασμένη επιχείρηση των Τελωνειακών Αρχών Σερρών και Πειραιά. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία στην Εύβοια έκανε συστηματικά αγορές από το την Βουλγαρία και κολλούσε την ετικέτα της στις φιάλες και στη συνέχεια τις διέθετε στην αγορά ως ελληνικό προϊόν παραγωγής της.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής των κοινών ελέγχων που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης, παραγωγής και διάθεσης προϊόντων κρασιού, μετά από συνδυασμένη επιχείρηση των Κινητών Ομάδων Eλέγχου (Κ.Ο.Ε) των Τελωνείων Σερρών και ΣΤ’ Πειραιά, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 19.494 φιάλες (συνολικής περιεκτικότητας 39.700 λίτρων) κρασιού, που εισήλθε στην Ελλάδα παράνομα.

Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου 2015, υπάλληλοι της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε) του Τελωνείου Σερρών, κατά την διενέργεια ελέγχου διακίνησης στον οδικό άξονα Προμαχώνα – Σερρών, εντόπισαν βουλγαρικό φορτηγό ψυγείο, το οποίο μετέφερε 9.612 φιάλες κρασιού (συνολικής περιεκτικότητας 20.444 λίτρων) με προορισμό ελληνική εταιρεία που εδρεύει στην Εύβοια. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν είχε τηρηθεί η νόμιμη τελωνειακή διαδικασία για την ενδοκοινοτική διακίνηση τους. Κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα του κρασιού και το μεταφορικό μέσο.

Την επόμενη ημέρα, 31 Δεκεμβρίου 2015, υπάλληλοι της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (Κ.Ο.Ε) του ΣΤ’ Τελωνείου Πειραιά πραγματοποίησαν έλεγχο στην παραλήπτρια εταιρία στην Εύβοια, όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για εταιρία εμφιάλωσης και εμπορίας κρασιών. Στους αποθηκευτικούς χώρους της επιχείρησης βρέθηκε μηχανή ετικετοποίησης φιαλών με αυτοκόλλητες ετικέτες και ποσότητα 9.882 φιαλών κρασιού (συνολικής περιεκτικότητας 19.256 λίτρων) η οποία δεσμεύτηκε. Η ανωτέρω ποσότητα είχε αποκτηθεί από βουλγαρική εταιρία με τιμολόγια αλλά χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες τελωνειακές διαδικασίες για την ενδοκοινοτική διακίνησή τους.

Από τον λογιστικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρία συστηματικά κάνει αγορές από εταιρίες του εξωτερικού και αφού επικολλά την ετικέτα της στις φιάλες, διαθέτει το προϊόν στην αγορά ως ελληνικό προϊόν παραγωγής της.

Ο έλεγχος συνεχίζεται για τον προσδιορισμό των συνολικών ποσοτήτων που έχουν εισαχθεί στην ελληνική αγορά προκειμένου να καταλογισθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook