Ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών για τις παρέμβάσεις της δημοτικής ομάδας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου:

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου κλήθηκε να εγκρίνει τη χρηματοδότηση σειράς έργων με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι «Ενεργοί Πολίτες» καταψήφισαν την πρόταση.

Προτάσσοντας το συμφέρον των Πολιτών και της Πόλης έκριναν ότι οι όροι συζήτησης, ο σχεδιασμός και η δανειοδότηση δεν εγγυούνταν ότι το δάνειο θα μπορούσε να αποπληρωθεί χωρίς να βάλουν οι πολίτες το χέρι στην τσέπη. Η συζήτηση έτσι όπως διεξήχθη έθεσε για άλλη μια φορά ζητήματα δημοκρατίας, ανέδειξε προχειρότητα στο σχεδιασμό των έργων και έλλειμμα στον κοινωνικό προσανατολισμό τους, δεν έπεισε για τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου.

Οι Ενεργοί Πολίτες προτάσσουν το δημοκρατικό διάλογο και προτείνουν άλλους τρόπους για την υλοποίηση των δημοτικών έργων.

Στιγματίζουμε τον πολιτικό διάλογο που γίνεται με όρους πολιτικής σκοπιμότητας.

Η συναίνεση επιζητήθηκε επειδή η Δημοτική Αρχή εξαναγκάστηκε. Η χρηματοδότηση των δημοτικών έργων από το Δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είχε εγκριθεί με τους ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης του κυρίου Λαμπρινού. Επανήλθε στην χθεσινή συζήτηση επειδή χρειαζόταν πλειοψηφία των 2/3 του σώματος. Συνεπώς, η ευαισθησία για συναίνεση σε έργα που χρεώνουν το Δήμο 10.000.000 υπήρξε επιβαλλόμενη.

Οι Ενεργοί Πολίτες δεν θα συναινούσαν σε αμφίβολα οικονομικά ανοίγματα με πιθανότητα επιβάρυνσης των Πολιτών και δεν θα μπορούσαν να πειστούν σε λογικές διαλόγου που κατά το δοκούν επικαλούνται άλλοτε συνοπτικές και άλλοτε συναινετικές διαδικασίες. Ο δημοκρατικός διάλογος για να είναι συνθετικός και πειστικός οφείλει να είναι συνεχής και κοπιαστικός αλλιώς εκφυλίζεται.

Δεν μας χαρίζει κανείς χρήματα.

Το Δάνειο, ακόμα και αν έχει χαμηλό επιτόκιο, θα αποπληρωθεί άμεσα, που σημαίνει 1.500.000-2.000.000 ετήσιες υποχρεώσεις. Τούτα τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν στα δημοτικά έργα. Επιπλέον απαιτείται συστηματικότερη προσπάθεια ένταξης των έργων στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Είναι εύκολο να καταφύγεις σε δάνειο και δυσκολότερο να σχεδιάσεις τα δημοτικά έργα αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που παρέχεται. Εδώ ο δημοκρατικός διάλογος θα μπορούσε να γίνει απτά χρήσιμος για τους πολίτες και για την πολιτική του Δήμου και θα διασφάλιζε μικρότερο ρίσκο στην οικονομική διαχείριση.

 Ένας πτωχευμένος Δήμος δεν είναι όραμα κανενός, είναι όμως μια απειλή υπαρκτή που οφείλουμε πάντα να παίρνουμε υπόψη μας στις πολιτικές που καλούμαστε να υπερασπιστούμε.

Υπάρχει έλλειμμα κοινωνικού προσανατολισμού στα προτεινόμενα έργα. Η ποιότητα των έργων έχει να κάνει με τις ανάγκες των Πολιτών και της Πόλης. Λείπουν από τα έργα δομές που θα βοηθούσαν τους δοκιμαζόμενους οικονομικά συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους. Παραδείγματος χάριν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί σε αυτήν την συγκυρία είναι προτιμότεροι από αναπλάσεις πλατειών.

Οι Ενεργοί Πολίτες έχουν καταθέσει προτάσεις και επιχειρήματα και καλούν σε έναν σχεδιασμό που θα προωθεί χωρίς δανεισμούς τα δημοτικά έργα και θα τα ιεραρχεί με βάση τις  πραγματικές ανάγκες των Πολιτών.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook