ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ είναι πλέον η πίεση που ασκείται στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών προκειμένου οι τελευταίες να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες στην επαναχάραξη του εγχώριου τραπεζικού χάρτη με τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων ομίλων.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο, αλλά και οι οριακές επιδόσεις των stress tests (ανακοινώνονται την ερχόμενη Παρασκευή) κλιμακώνουν την ανάγκη του πιστωτικού συστήματος για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, χωρίς ωστόσο η ανάγκη αυτή να μπορεί, υπό τις τρέχουσες οικονομικές και χρηματιστηριακές συνθήκες, να ικανοποιηθεί.

Μπροστά στο ενδεχόμενο το πιστωτικό σύστημα να βρεθεί σε αδυναμία να καλύψει τις κεφαλαιακές του ανάγκες, οι τραπεζίτες φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν έναν πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε μεγάλη ιδιωτική τράπεζα με δείγμα τα υψηλόβαθμα στελέχη της, προέκυψε πως οι συνθήκες για την έναρξη νέου γύρου εξαγορών και συγχωνεύσεων έχουν πλέον ωριμάσει.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα δώσει το έναυσμα για διεργασίες στον κλάδο από το καλοκαίρι και μετά.

Προσθέτουν μάλιστα ότι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για τις τράπεζες, χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ελληνική οικονομία, είναι να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα, που θα καταφέρουν να επιστρέψουν, έστω και με δυσμενείς όρους αρχικά, στη διατραπεζική αγορά.

 

Οι λόγοι που πιέζουν τα deals

Η τρόικα θεωρεί δεδομένο ότι η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών έχει υποχωρήσει κάτω από τις κανονιστικές απαιτήσεις και ζητεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να απαιτήσει την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας κεφαλαίων, ή να λάβει άλλα κατάλληλα μέτρα μέσω εισφορών κεφαλαίου ή αναδιάρθρωσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης έως τον Σεπτέμβριο του 2011.

Από τον Ιανουάριο του 2012 η ΤτΕ θα απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο βασικών κεφαλαίων Tier 1 στο 10% από 8% που ισχύει σήμερα.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της άσκησης για την αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, η ΤτΕ θα αναθέσει σε εξειδικευμένη συμβουλευτική εταιρία τη διεξαγωγή ενός διαγνωστικού ελέγχου στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών. Αυτή η άσκηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 και αν προκύψει ανάγκη για σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

Ο κλοιός σφίγγει συνεχώς καθώς η ΤτΕ θα απαιτεί επίσης επιπρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας έναντι ενδεχόμενης περαιτέρω επιδείνωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, με βάση το συγκεκριμένο προφίλ κινδύνου κάθε τράπεζας.

Κινήσεις απολύτως φυσιολογικές και αναμενόμενες καθώς τα «κόκκινα δάνεια» αυξάνονται ανεξέλεγκτα και αποτελούν «βόμβα» στα θεμέλια του πιστωτικού συστήματος. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο δείκτης των καθυστερήσεων αναμένεται να κλείσει το 2011 σε επίπεδο άνω του 14%.

Το νέο τραπεζικό περιβάλλον συμπληρώνεται με τα αποτελέσματα των stress tests που θα ανακοινώσει την ερχόμενη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Είναι κοινό μυστικό ότι σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, όπως αυτές που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και κατ\’Α επέκταση στο πιστωτικό σύστημα, οι επιδόσεις των περισσότερων ελληνικών τραπεζών θα είναι οριακές, προκαλώντας νέα πίεση στις διοικήσεις για την εύρεση νέων κεφαλαίων.

express.gr 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook