Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι προσπαθούν μάταια να εισπράξουν τα χρήματα που τους αναλογούν για ιατρικές και άλλες δαπάνες που καλύπτει ο ασφαλιστικός τους φορέας.

Στο τμήμα παροχών της τοπικής Μονάδας παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των ασφαλισμένων, καθώς η διαδικασία δεν διεξάγεται ομαλά μετά την απόφαση της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ να καθιερώσει απο τις 6 Ιουνίου 2011 την πληρωμή παροχών ασθενείας με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού και όχι με μετρητά, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε εκκρεμότητα 2.500 αιτήσεις ασφαλισμένων, νεφροπαθών, καρκινοπαθών και ατόμων που έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις σε εξωτερικούς γιατρούς ή έχουν υποβληθεί σε διάφορες θεραπείες. Όλο αυτό το διάστημα οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν από την τσέπη τους τις συγκεκριμένες δαπάνες, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω.

Στο ερώτημα πότε θα πληρωθούν, η απάντηση που δέχονται οι ασφαλισμένοι απο τους υπευθύνους του ΙΚΑ Ρεθύμνου είναι ότι αυτό παραμένει άγνωστο καθώς δεν υπάρχει χρόνος για να επεξεργαστούν και να κοστολογηθούν οι 2.500 αιτήσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Βάσει της απόφασης της διοίκησης ΙΚΑ, στο εξής οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου εντός 15 ημερών. Παράλληλα, στο σχετικό κείμενο με τις οδηγίες επισημαίνεται η προσοχή που πρέπει να δείξουν οι Διευθυντές των Μονάδων και οι Προϊσταμένου Παροχών Ασθενείας για την οργάνωση και παρακολούθηση των εργασιών, προκειμένου να συνεχίσουν να διεκπεραιώνονται αυθημερόν τα αιτήματα.

Παρόλα αυτά, στο τοπικό ΙΚΑ δεν άργησε να εμφανιστεί δυσλειτουργία στο συγκεκριμένο τομέα, γεγονός που προκαλεί την αγανάκτηση ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας που προσδοκούν να εισπράξουν μικροποσά μεν, που αφορούν έξοδα μετακίνησης, επιδόματα ασθενείας ή άλλες δαπάνες που καλύπτονται απο τον ασφαλιστικό τους φορέα, τα οποία όμως έχουν απόλυτη ανάγκη για τη διαβίωση τους.

Η διεύθυνση του τοπικού ΙΚΑ, τόνισε στην εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα πως κατανοεί την αγωνία των ασφαλισμένων, ωστόσο η καθυστέρηση στη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος οφείλεται σε μεγάλο φόρτο εργασίας από τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη διαδικασία της πληρωμής των παροχών ασθενείας, μέσω τραπέζης. Γεγονός που έχει μεταφέρει χρονικά προς τα πίσω την επεξεργασία των αιτήσεων και κατά τη συνέπεια την έγκριση τους για την καταβολή των δαπανών.

Ρεθεμνιώτικα Νέα

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook