Για την οργάνωση της μάχης αποτροπής ψήφισης του Ασφαλιστικού: 

1.    Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική μέρα δράσης και καλούμε το Σάββατο 16/1 στις 9.00π.μ στην πλ. Δικαστηρίων για το Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο. Η μετάβαση στο Ηράκλειο θα γίνει δωρεάν με λεωφορεία που θα πληρώσει η ΑΔΕΔΥ. Παρακαλούμε να στέλνετε άμεσα mail συμμετοχής με το Ονοματεπώνυμό σας στο elmechanion@gmail.com, ώστε να κλείσουμε έγκαιρα πούλμαν, ή στο τηλ. 6944713153.

2.    Οργανώνουμε έκτακτη Γεν. Συνέλευση την Δευτέρα 18/1 στις 18.00 στο 1ο Γυμνάσιο με αποκλειστικό θέμα το Ασφαλιστικό. Σε χωριστό  κείμενο επισυνάπτουμε την εισήγηση του ΔΣ για το θέμα.
Προετοιμάζουμε και οργανώνουμε τη Γενική Απεργία που έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ για την αποτροπή ψήφισης του νέου ασφαλιστικού.

Εισήγηση ΔΣ στην έκτακτη ΓΣ της ΕΛΜΕ Χανίων 18/01/2016

Από την πρώτη στιγμή η δημιουργία του συστήματος ασφάλισης στη χώρα μας – και όχι μόνο- είχε ένα βασικό στόχο , μέσα από πολλές κρατικές παρεμβάσεις και πολιτικές αναδιαρθρώσεων όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων να βάλουν χέρι στα αποθεματικά των ταμείων και μέσα από τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών στο κεφάλαιο (βιομηχανία , εμπόριο, ναυτιλία κλπ) να στηριχθεί η ανάπτυξη, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ,ότι για δεκαετίες οι κυβερνήσεις υποχρέωναν τα ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά στις τράπεζες με μηδενικό επιτόκιο.

Τα στοιχεία που συνήθως αποκρύπτονται από τις κυβερνήσεις -και τη σημερινή- την ΕΕ, το κεφάλαιο, δείχνουν ότι οι πραγματικές αιτίες χρεοκοπίας του ασφαλιστικού αφορούν τη σταθερή και για δεκαετίες λεηλασία των αποθεματικών του. Από την εποχή των θαλασσοδανείων έως τις πιο πρόσφατες κλοπές με τα κλεμμένα του PSI (που ήταν 14 δισ. ευρώ), τα δομημένα ομόλογα, το χρηματιστηριακό τζογάρισμα 3,5 δισ. ευρώ, τη γενικευμένη εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας, που υπολογίζεται σε 13 δισ. ευρώ. Αλλά και την υψηλή ανεργία, καθώς κάθε 1% αύξηση ανεργίας προκαλεί απώλειες 0,5 δισ. ευρώ, καθώς και τις άγριες περικοπές των μισθών. Για παράδειγμα, 6 δισ. ευρώ χάθηκαν μόνο το 2011 από τις μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές διευκολύνσεις προς τους εργοδότες, αναγορεύονται σε δέλεαρ-κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων, την άνοδο της ανταγωνιστικότητας και την επάνοδο στην ανάπτυξη, που παρουσιάζονται σαν ελιξίριο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Μάλιστα, σε μια εποχή όπου το άμεσο κόστος εργασίας (μισθοί, μεροκάματα) έχει καταβαραθρωθεί, η καταβαράθρωση και του έμμεσου κόστους εργασίας (ασφάλιση, υγεία) αναγορεύεται σε αποφασιστικό παράγοντα που μπορεί να δώσει ώθηση στην καπιταλιστική κερδοφορία, να διευκολύνει την αξιοποίηση αδρανών κεφαλαίων, να στρώσει το έδαφος στις πολυεθνικές ή τις εγχώριες επιχειρήσεις που θα αγοράσουν τις προς ιδιωτικοποίηση υπηρεσίες, θα επενδύσουν στο εμπόριο ή τις υπηρεσίες, θα χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως προγεφύρωμα για τα ευρύτερα σχέδιά τους.

Η εξυπηρέτηση του χρέους τις επόμενες δεκαετίες -60-70 χρόνια δεσμεύουν τον ελληνικό λαό τα μνημόνια- θα καταβροχθίζει σταθερά ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού πλούτου που παράγεται στην Ελλάδα (15% του ΑΕΠ, ήτοι 27 δις ευρώ ετησίως, κατά την πρόταση της κυβέρνησης). Έτσι, οι πιστωτές (τράπεζες, ΕΚΤ, αστικά κράτη, κλπ) απαιτούν την απαλλαγή του προϋπολογισμού από μεγάλο μέρος της ασφαλιστικής δαπάνης, ώστε να σιγουρευτούν οι κρατικοί πόροι που θα κατευθύνονται στη χρεομηχανή – δηλαδή, τα κέρδη τους.

Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Αλλά για να ενισχυθούν τα κέρδη της αστικής τάξης, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης. 
Δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο! Αλλά μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση, μια αγωνιώδης προσπάθεια να σώσουν τα κέρδη τους μέσα από τη δουλοποίηση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πολιτικοί της σύμμαχοι και οι «δανειστές» έχουν αποφασίσει να μας τελειώσουν. Ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού και του εργασιακού, σε συνδυασμό με την επίθεση στους φτωχομεσαίους αγρότες και τη συγκρότηση του Ταμείου γενικού ξεπουλήματος, που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες. 

Με τη νομιμοποίηση των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, την ψήφιση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια ή 62, με 40 χρόνια δουλειάς, της αύξησης των εισφορών υγείας στους ήδη συνταξιούχους, καθώς και τις περικοπές κατά 1,8 δις από τον προϋπολογισμό,  προτείνεται επιπλέον να εφαρμοστούν από το 2016:

•    Κατάργηση όλων των Εθνικών Συστημάτων (ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας) και ενοποίησή τους σε ένα φορέα με κορμό το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ). Στο όνομα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιχειρείται η εξίσωση-ισοπέδωση όλων των παροχών σε χαμηλότερα επίπεδα (παροχές υγείας, εφάπαξ).

•    Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο των νέων όσο και των ήδη συνταξιούχων, αφού αυτές επαναϋπολογίζονται. Οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται ως άθροισμα της εθνικής σύνταξης, των 384 ευρώ (αρχικά) και της ανταποδοτικής σύνταξης, που θα προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή όμως θα υπολογίζεται πλέον, με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης, ενός μειωμένου συντάξιμου μισθού, αφού αυτός θα προκύπτει από το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, με διαγραφή (!) του τελευταίου έτους. Αυτό σημαίνει μειώσεις πάνω από 25% σε εργαζόμενους που έχουν ασφαλιστικό βίο 30 – 33 χρόνια και ψίχουλα για τη νέα γενιά των ανέργων και ελαστικά εργαζόμενων. Μέρος της μείωσης των σημερινών συντάξεων, θα δίνεται ως προσωπική διαφορά, μέχρι το 2018.

•    Δραστικές μειώσεις μέχρι και σταδιακή εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων, αφού θα εξαρτάται η παροχή τους από τα δημογραφικά δεδομένα (όσο περισσότεροι δικαιούχοι, τόσο μικρότερο το ποσό), τη μετονομασμένη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και θα υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% των συντάξιμων αποδοχών για κάθε χρόνο ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσει κάποιος το προηγούμενο ποσοστό αναπλήρωσης που ήταν 20%, δεδομένου ότι ο συντάξιμος μισθός είναι χαμηλότερος, πρέπει να δουλεύει πάνω από 45 χρόνια! Ταυτόχρονα, αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση σε 3,5% για τους ασφαλισμένους και 4% για τους εργοδότες (από 3% και 3% αντίστοιχα). 

•    Καμιά μέριμνα κοινωνικού πόρου ή άλλης ενίσχυσης από το κράτος, για το Μετοχικό Ταμείο, που εγκαταλείπεται στην πολιτική της συνεχούς μείωσης των μερισμάτων που δίνει, μέχρι την οριστική του κατάρρευση ή την ισοδύναμη αντικατάστασή του με επαγγελματικό ταμείο αν γίνει αποδεκτή η σχετική πρόταση της «επιτροπής τεχνοκρατών» Κι ακόμη:

•    Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάνουν αρχικά 70.000 δικαιούχοι, μέχρι την οριστική του κατάργηση το 2019.

•    Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20%, μέχρι το 2019 και υπολογισμός εισφορών επί του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

•    Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα παίρνονται κι άλλα, αν απαιτείται από τους δημοσιονομικούς στόχους.  

•    Η κυβέρνηση θεσπίζει δύο επίσης δύο νέες ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης και ξεπουλήματος της όποιας περιουσίας έχει απομείνει στα ταμεία. Συγκεκριμένα, ιδρύεται η ΕΔΑΠΑΣΟ ΑΕ για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας (αρμοδιότητά της και η εκποίηση ακινήτων), και η ΑΕΚΑΔΑΚΟ ΑΕ η οποία ανάμεσα στους σκοπούς της θα έχει την αγορά και πώληση κινητών αξιών.  

•    Στα τελευταία 4,5 χρόνια οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 45%. Η κρατική χρηματοδότηση της δημόσιας ασφάλισης μειώθηκε από 18,9 δις, το 2010, στα 8,6 δις το 2015 (μείωση 55%). Η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη από τα 33 δις στα 22 δις (μείωση 33%). Υπολογίζεται ότι από την υψηλή ανεργία τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απώλεια 6.5 δις, από τη μείωση των μισθών 4 δις, από την εισφοροδιαφυγή 14 δις, από τις οφειλές που δεν έχουν πληρωθεί 17,5 δις. Τα αποθεματικά που μετρήθηκαν το 2013 ήταν 4,5 δις έναντι 26 δις το 2009. Στο μεταξύ οι συνταξιούχοι έχουν αυξηθεί περίπου κατά 600.000!

•    Κατεδαφίζουν το κολοβό, αναδιανεμητικό σύστημα, που είχε τη λογική οι «δυνατοί»,  δηλαδή οι εργαζόμενοι, να στηρίζουν τους «αδύναμους», παιδιά, γέροντες, αρρώστους. Το αστικό πολιτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις διαχείρισης των συμφερόντων του, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού καταβύθισαν τα εργατικά δικαιώματα στη θάλασσα της ανεργίας, της ελαστικής και της μαύρης – απλήρωτης εργασίας και αντέστρεψαν τους ρόλους, μετατρέποντας τη «σύνταξη» σε μέσο επιβίωσης ολόκληρων οικογενειών, τώρα τη λεηλατούν κι αυτή. Διαλύουν ό,τι άφησαν όρθιο από το δημόσιο, ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντας το σε ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό. 

Να προχωρήσουμε σε:

•    Βάζουμε όλο το δυναμικό μας σε διάταξη συντεταγμένης μάχης, με πρώτο αποφασιστικό λόγο στις ΓΣ. Έκτακτη  Γενική  Συνέλευση (Δευτέρα 18/01 ,18:00 1ο Γυμνάσιο) , επιτροπές αγώνα και Γενική Συνέλευση προέδρων έως 25 Γενάρη 

•    Τοπικός συντονισμός   με άλλα πρωτοβάθμια (σύσκεψη σωματείων Πέμπτη 14/01 Εργατικό κέντρο Χανίων στις 19:30), Λαϊκές Συνελεύσεις, συλλογικότητες γειτονιών και συλλόγους γονιών. Συντονισμό ενεργειών και κοινό μέτωπο, όλων των εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και φτωχομεσαίας αγροτιάς.

•    Αγωνιστικό Συντονισμό σωματείων και Ομοσπονδιών, όλων των εργαζόμενων Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα ξεπερνά τα όρια που βάζει ο γραφειοκρατικός, υποταγμένος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. 

•    48ωρη προειδοποιητική γενική απεργία, μέσα στο Γενάρη και ΓΣ κλιμάκωσης. Πριν και μετά οργανώνουμε πανελλαδικά συλλαλητήρια, καταλήψεις και δυναμικές ενέργειες παντού. Να μην το ψηφίσουν. 

•    Ημέρα δράσης, με παρέμβαση στις πλατείες.

•    Πανό-αφίσες-κάθε μορφή προπαγάνδισης των αιτημάτων μας. 

•    Δυναμικές μορφές αποκλεισμού και δημιουργίας χώρων κέντρων αγώνα.

•    Μαζική συμμετοχή, στα συλλαλητήρια που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, δίνοντάς τους μαχητικό χαρακτήρα Ηράκλειο (Κρήτης): Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016, στις 12:00. Συμμετέχουν και τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
•    Το καθολικό δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
•    Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
•    Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους.
•    Σύνταξη στα 60 ή στα 30 χρόνια εργασίας (58 για τις γυναίκες). Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Πλήρης ασφάλιση για τη μερική απασχόληση, την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, τις διάφορες μορφές μαθητείας και κατάρτισης, την απασχόληση με βάουτσερ ή σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».
•    Καμιά σύνταξη κάτω από 900 ευρώ. Διασφάλιση όλων των συντάξεων που υπερβαίνουν αυτό το ύψος και των εφάπαξ.
•    Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.
Άμεσα, το κίνημα απαιτεί:
•    Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
•    Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ασφάλιση. 
•    Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.
Για να συγκρουστούμε με ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών και των δίκαιων αιτημάτων μας: Τη μηχανή του χρέους, τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», τους νόμους των αγορών, του κεφαλαίου και των τραπεζών, τη μέγγενη της πολιτικής του ευρώ και της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ιμπεριαλιστών, τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί ή θα τα προωθήσει.

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook