Το Εργατικό Κέντρο Νομού Χανίων στηρίζει την απόφαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος να προκηρύξει  24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την Κυριακή 17.1.2016, ενάντια στο συνεχιζόμενο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, αφού αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών να εργαστούν 3 συνεχείς Κυριακές, καλούνται να ξαναδουλέψουν για μια ακόμα Κυριακή στις 17 Γενάρη, με βάση το αντεργατικό – μνημονιακό νομοθέτημα του 2013 (Ν. 4177/13), το οποίο έχει αφήσει ανέγγιχτο, παρά τις δεσμεύσεις της και η σημερινή Κυβέρνηση. 

Έτσι μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και με το τζίρο των καταστημάτων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η μεγάλη πλειοψηφία των εμποροϋπαλλήλων αναγκάζεται να εργάζεται και τις Κυριακές, τις περισσότερες φορές χωρίς πρόσθετη αμοιβή ή ρεπό  και να γίνεται λάστιχο στο βωμό της εξυπηρέτησης των πολυεθνικών ομίλων και των malls, που θέλουν την πλήρη απελευθέρωση της Κυριακής.

Ήδη στην αγορά τα λουκέτα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται και η ανεργία στον κλάδο αυξάνεται και αυτό διότι εκτός από την ένδεια των καταναλωτών, το κόστος λειτουργίας για το Κυριακάτικο άνοιγμα είναι δυσβάσταχτο για τη μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων. Με τον τρόπο αυτό, ο έτσι κι αλλιώς ήδη μειωμένος τζίρος μεταφέρεται από τους μικρούς στους μεγάλους, η ανεργία πολλαπλασιάζεται, η απληρωσιά συνεχίζεται και οι εργαζόμενοι είναι τα μόνιμα θύματα αυτής της κατάστασης.   
Διεκδικούμε την κατάργηση του Ν. 4177/13 και την πλήρη  επαναφορά της Κυριακής – Αργίας στο Εμπόριο, η οποία καθιερώθηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Εμπόριο να συμμετάσχουν στην απεργία και να αναδείξουν τον αγώνα μας για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής – Αργίας.

Καλούμε τις επιχειρήσεις να κρατήσουν κλειστά τα μαγαζιά. 

Ζητούμε από τους Χανιώτες να μην κατέβουν για ψώνια, να μη στηρίξουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, να μη βοηθήσουν  στο ξήλωμα του δικαιώματος αυτού, γιατί  σύντομα θα το δούμε να επεκτείνεται στο σύνολο των εργαζομένων, σε όλους τους κλάδους. 

ΟΥΤΕ 52, ΟΥΤΕ ΚΑΙ 8
ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟ”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook