Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης συζητήθηκαν στη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συμμετοχή του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου της  Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης  Πρωτογενή Τομέα Θεανώς Βρέντζου – Σκορδαλάκη, εκπροσώπων των Νέων Αγροτών   από όλη την Κρήτη, του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη και του Αντιπροέδρου της ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη.

Η συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του έτους στην Περιφέρεια Κρήτης με πρωτοβουλία της κ. Βρέντζου , λόγω των σοβαρών προβλημάτων-αδικιών  που προέκυψαν από την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης   σε βάρος κυρίως των νέων αγροτών. Συγκεκριμένα τα ζητήματα-προβλήματα που θίχτηκαν προς επίλυση αφορούν στις επιδοτήσεις των Νέων Γεωργών των ετών 2009 και 2014 όπου παρατηρείται μεγάλη διαφοροποίηση στην κατανομή του εθνικού αποθέματος μεταξύ των Νέων Γεωργών που εντάχθηκαν στο Μέτρο 1.2.1. τα έτη 2006, 2009 και 2014. Τα έτη 2006 και 2014 κατανεμήθηκε εθνικό απόθεμα σε αντίθεση με το έτος 2009, που εγκρίθηκε από το άρθρο 68 πάγιο ποσό (1.200€) για όλους τους ενταγμένους Νέους Γεωργούς. 

Επίσης ο κ. Αποστόλου τόνισε πως οι νέοι αγρότες θα έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αμβλυνθούν οι αδικίες και θα δοθούν επιπλέον ενισχύσεις και κίνητρα στους νέους αγρότες.

Επιπλέον  συζητήθηκαν θέματα που αφορούν γενικότερα στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και στην κατανομή των βοσκοτόπων. Ο Υπουργός ανέφερε ότι, έχει ήδη  αποστείλει σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και επίσης  θα θέσει το θέμα και στον αρμόδιο επίτροπο κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί του στις 28 Ιανουαρίου. 

Προέτρεψε μάλιστα τους αγρότες που θεωρούν ότι αδικούνται από την καταβολή των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης να υποβάλλουν ενστάσεις  και υποσχέθηκε ότι  οι διορθωτικές κινήσεις θα   γίνουν μετά την εξέταση τους. 

Η κ. Βρέντζου παράλληλα εξέθεσε στον Υπουργό και στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, τα θέματα που για την Περιφέρεια αποτελούν προτεραιότητα, όπως την  αξιοποίηση των σχολών της Μεσσαράς και Ασωμάτων , την Δακοκτονία 2016 , την κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των Αγορών Παραγωγών ενώ  ζήτησε συγκεκριμένες διευκρινήσεις για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας που ήδη έχει μπει σε εφαρμογή και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής στο ΚΗΜΟ μέσω της   σελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr .

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook