Σταμάτησαν τα δάνεια, άρχισαν… οι καταθέσεις! Τα επιτελεία των τμημάτων marketing των ελληνικών τραπεζών δίνουν έμφαση στη δημιουργία νέων καταθετικών προϊόντων ή στην αναβίωση παλαιότερων, προκειμένου να σταθεροποιήσουν τις υπάρχουσες καταθέσεις, να προσελκύσουν νέο αποταμιευτικό κοινό και να αντλήσουν νέο «ζεστό» χρήμα από τους διάφορους καταθετικούς λογαριασμούς.

Την τιμητική τους έχουν για άλλη μία φορά οι προθεσμιακές καταθέσεις, όπου προσεγγίζουν ακόμη και το 5%. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος – που αφορούν ένα δίμηνο πριν (Μάιος 2011), το μέσο ετήσιο επιτόκιο για καταθέσεις με διάρκεια έως και 1 έτος διαμορφώθηκε σε 3,95%. Μήνα με μήνα, οι αποδόσεις των προθεσμιακών κλιμακώνονται σε νέα υψηλότερα επίπεδα, ανάλογα με τη ζήτηση και τα ποσά κατάθεσης, καθώς και ανάλογα με τη διάρκεια που θα μείνει κλειστός ο λογαριασμός.

Υπάρχουν δε και προϊόντα τύπου προθεσμιακών που μπορεί να επιτρέπουν τις αναλήψεις μετρητών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και χωρίς καμία ποινή, πριν τη λήξη της αρχικώς συμφωνηθείσας διάρκειας.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

Ενδεικτικά παραδείγματα αποδόσεων προθεσμιακών που ισχύουν είναι κατ’ αρχήν του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), που μέσω μίας νέας προθεσμιακής κατάθεσης μπορεί να δώσει μικτό επιτόκιο 6,30% για 16 μήνες, με μέση μικτή απόδοση της τάξεως του 5,21%.

Το επιτόκιο στον λογαριασμό αυτό – που απαιτεί ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 20.000 ευρώ – είναι κλιμακούμενο ανά μήνα, υπάρχει μηνιαία απόδοση τόκων και δικαίωμα ανάληψης (ολικής ή μερικής) κάθε μήνα, χωρίς ποινή. Σε άλλου είδους προθεσμιακή, το ΤΠΔ δίνει μικτό επιτόκιο από 4% – 4,65% για ποσά από 5.000 – 50.000 ευρώ. Επίσης, για ποσά άνω των 300.000 ευρώ η απόδοση μπορεί για 12 μήνες να πάει στο 4,90%.

EUROBANK ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αλλο παράδειγμα είναι ένας νέος λογαριασμός της Eurobank, για νέα κεφάλαια, που προσφέρει 4,50% για δέσμευση 7 μηνών ή της Τράπεζας Πειραιώς που ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια, εξασφαλίζει επιτόκιο 4,50%. Για παράδειγμα, για ποσά από 3.000 έως 20.000 ευρώ η απόδοση ξεκινά από 3,90% για έναν μήνα και φθάνει το 4,40% για 12 μήνες και για ποσά άνω των 75.000 ευρώ η απόδοση μπορεί να είναι 4,50% από 6 μήνες ή 1 έτος.

Εν τω μεταξύ, πέραν των καταθέσεων προθεσμίας έχουν αρχίσει να διαφημίζονται νέοι λογαριασμοί για ιδιώτες ή για επιχειρήσεις, όψεως, μισθοδοσίας, συνδεόμενοι με ασφαλιστικές παροχές, λογαριασμοί με ειδικά πλεονεκτήματα, άλλοι με chech up υγείας, γενικώς υπάρχει μία διάθεση να συγκρατήσουν οι τράπεζες τους καταθέτες τους και να τους πείσουν να παραμείνουν στο σύστημα, για το κοινό όφελος όλων.

Ο πανικός, κακός σύμβουλος, ώθησε χιλιάδες μικροκαταθέτες να σηκώσουν τα διαθέσιμά τους και να τα… θάψουν στον κήπο, να τα βάλουν σε κιούπια ή κάτω από το στρώμα, ξαναφέρνοντας στους μεγαλύτερους μνήμες κατοχικής περιόδου.
Παρ’ όλο που δεν υπήρχε κανένας λόγος για κάτι τέτοιο, οι τράπεζες είδαν ξαφνικά τα διαθέσιμά τους να περιορίζονται, με συνεχείς διαρροές καταθέσεων και να κινδυνεύουν από μειωμένη ρευστότητα, κάτι που θα γύριζε μπούμερανγκ τελικά και εις βάρος των αποταμιευτών, στην περίπτωση που θα απειλείτο το τραπεζικό σύστημα από αυτή την πρακτική.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Μόλις την Παρασκευή η Γενική Τράπεζα, που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της Societe Generale, ανακοίνωσε έναν νέο έντοκο λογαριασμό, τον «προνομιακό όψεως», που απευθύνεται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Το επιτόκιο είναι 1,00% (μικτή και ετησιοποιημένη απόδοση) από το πρώτο ευρώ στον λογαριασμό όψεως της επιχείρησης και μεταξύ άλλων παρέχει δυνατότητα υπερανάληψης, δυνατότητα διενέργειας πάγιων εντολών και πληρωμών, χορήγηση καρνέ επιταγών, υπηρεσίες Ε-Banking & Phone Banking και δωρεάν τριμηνιαίο αντίγραφο λογαριασμού.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Την ίδια εβδομάδα, την Τρίτη, η Εμπορική Τράπεζα, υπό τη σκέπη του άλλου γαλλικού ομίλου που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, την Credit Agricole, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα διαθέτει σε όλο της το δίκτυο την πέμπτη έκδοση της σειράς επενδυτικών- τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της συνεργασίας Εμπορικής Credit Agricole.

Το «EmporikiΕισόδημα+, 5η Εκδοση», το οποίο ανήκει στη σειρά προγραμμάτων εφάπαξ καταβολής τύπου Unit Linked, συνδυάζει 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου, υπό την προϋπόθεση διακράτησης της επένδυσης μέχρι τη λήξη, με τη δυνατότητα υψηλού αφορολόγητου ετήσιου εισοδήματος. Το νέο αυτό προϊόν, συνολικής διάρκειας 10 χρόνων, συνδέεται με εσωτερικό μεταβλητό κεφάλαιο που επενδύει σε ομόλογο, οι αποδόσεις του οποίου σχετίζονται με την πορεία του δείκτη Euro Stoxx 50.

Εχει σταθερή ετήσια απόδοση 2,50% για τα δύο πρώτα χρόνια της επένδυσης και δυνατότητα ετήσιας απόδοσης έως και 7,15% από τον τρίτο χρόνο και μέχρι τη λήξη της επένδυσης. Σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος αποτελεί η δυνατότητα για ετήσια απόδοση ακόμη και σε περίπτωση που η τιμή του δείκτη μειωθεί κατά 20% σε σχέση με την αρχική. Στα πλεονεκτήματα του νέου προϊόντος συγκαταλέγονται οι σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, η ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση απώλειας ζωής και η δυνατότητα ρευστοποίησης από τον τρίτο μήνα.

Επίσης, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου η Εμπορική λάνσαρε τη νέα σειρά προθεσμιακών καταθέσεων «Emporiki ΠΡΟηγούμαι», με 100% εγγύηση του κεφαλαίου, συνδυάζοντας την προκαταβολή των τόκων σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα, εξασφαλίζοντας στους καταθέτες ένα σημαντικό εισόδημα άμεσα, παράλληλα με την καταβολή επιπλέον τόκων στη λήξη της κατάθεσης. Ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 50.000 ευρώ. Το πρώτο προϊόν είναι 12μηνης διάρκειας, με προνομιακό επιτόκιο 3,60% και οι καθαροί τόκοι προκαταβάλλονται στην επέτειο του 1ου μήνα από την έναρξη της κατάθεσης, ενώ αν ο πελάτης διατηρήσει την προθεσμιακή κατάθεση μέχρι τη λήξη της, κερδίζει επιπλέον τους τόκους ενός ημερολογιακού μήνα και το ετησιοποιημένο επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 3,90%.

Το δεύτερο, είναι 24μηνης διάρκειας, με προνομιακό επιτόκιο 3,80% και η προκαταβολή των καθαρών τόκων της διετίας γίνεται σε ίσες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς, ενώ αν ο πελάτης διατηρήσει την προθεσμιακή κατάθεση μέχρι το τέλος της διετίας, κερδίζει επιπλέον τους τόκους δύο ημερολογιακών μηνών και το ετησιοποιημένο επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 4,12%.

MARFIN

Αρχές Ιουνίου η Marfin δημιούργησε δύο νέους επαγγελματικούς λογαριασμούς, τον «Marfin Επαγγελματικό Λογαριασμό» και τον «Marfin Επαγγελματικό Λογαριασμό με μισθοδοσία» που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρές/πολύ μικρές επιχειρήσεις, που επιθυμούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους μέσα από μία ολοκληρωμένη λύση.

Και οι δύο λογαριασμοί παρέχουν δωρεάν πληρωμές προς ΙΚΑ και ΦΠΑ, δωρεάν εκτέλεση πάγιων εντολών για αυτόματη εξόφληση των λογαριασμών ΔΕΚΟ, δωρεάν πίστωση εισερχόμενων εντολών (εμβάσματα), δυνατότητα δωρεάν e-banking security token και παροχή υπηρεσιών trade Finance μέσω Ε-banking με χαμηλή τιμολόγηση, έκπτωση 50% στο μίσθωμα για ενοικίαση θυρίδας, δωρεάν έκδοση τριών τραπεζικών επιταγών υπέρ τρίτων ανά μήνα, ανταγωνιστικό επιτόκιο από το πρώτο ευρώ, 50% έκπτωση σε έξοδα/προμήθειες εξερχομένων εμβασμάτων STP μέχρι 12.500 ευρώ.

Παράλληλα, ο «Marfin Επαγγελματικός Λογαριασμός» παρέχει σταθερό μικτό επιτόκιο 0,25% από το πρώτο ευρώ, χορήγηση δωρεάν του 1ου 10φυλλου μπλοκ επιταγών, 30% έκπτωση σε έξοδα / προμήθειες εξερχομένων εμβασμάτων μέχρι 12.500 ευρώ.

kerdos

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook