Στην δημιουργία ταμείου που θα στηρίξει νέους επιστήμονες αλλά και το έργο, που γίνεται στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, προσανατολίζεται το υπουργείο έρευνας και καινοτομίας, διαπιστώνοντας πως καθημερινά εκατοντάδες επιστήμονες φεύγουν για το εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτόμες δράσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Φωτάκης, επεσήμανε ότι βρέθηκαν περίπου 240 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν σε προγράμματα έρευνας.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, η έρευνα και καινοτομία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό της νέας οικονομίας, και το υπουργείο έχει ως στόχο, με στοχευμένες δράσεις να διατηρήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που έχει δεχτεί δεκάδες πλήγματα από τις μνημονιακές πολιτικες. Οι δράσεις αυτές αποτυπώνονται, σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη με νομοθετικες ρυθμίσεις που θα κατατεθούν τις επόμενες ώρες στην Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός βρίσκεται στο Ηράκλειο, προκειμένου να συμμετάσχει σε ανοικτή εκδήλωση που θα γινει αύριο, στις 7:00 το απόγευμα  στην Αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου, με Θέμα: «Έρευνα και Καινοτομία: Προοπτικές ανάπτυξης». Ομιλητές της εκδήλωσης, εκτός από τον κ. Φωτάκη, θα είναι  οι κκ. Μιχάλη; Παυλίδη;, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Γιώργος Χουρδάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος για θέματα ΕΣΠΑ. 

Στην εκδήλωση αναμένεται να συζητηθεί με ποια πολιτική μπορεί η έρευνα και καινοτομία να αποτελέσουν μοχλό της νέας οικονομίας, ποιες στοχευμένες δράσεις μπορούν να συμβάλουν στην υποστήριξη των νέων επιστημόνων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πως η οικονομία έντασης γνώσης μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική αυτοτέλεια της χώρας και την τοπική οικονομία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook