Να μην μείνει κανένας πίσω στο πεδίο της μάχης. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης για τους αγνοούμενους. Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας παρέλαβε σήμερα στην Κύπρο τα οστά 6 Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων κατά την εισβολή του Αττίλα, μεταξύ των οποίων και του Κρητικού έφεδρου Ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαου Καβροχωριανού από την Μονή Μαλεβιζίου.

«Ολοκληρώσατε την αποστολή σας. Θα είστε πάντοτε στις καρδιές και στο μυαλό μας. Πέσατε για την πατρίδα. Η αποστολή σας μας δίνει κουράγιο. Η σειρά μας τώρα”, είπε ο κ.Βίτσας μεταξύ άλλων στην ομιλία του. 

Παρόντες και οι συγγενείς των έξι στρατιωτικών μας. 

Η ιστορία των αγνοουμένων δεν κλείνει εδώ. Ελπίζουμε ότι μόλις άνοιξε.

Ποιοι ήταν οι νεκροί

Τα οστά που παραδόθηκαν σήμερα ανήκουν στον Συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου, τους στρατιώτες Δημήτριο Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, τον έφεδρο Ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαο Καβροχωριανό, και τους έφεδρους Ανθυπασπιστές Θεοφάνη Λουκάκη και Νικόλαο Τσαγκιρόπουλο. Οι τρεις πρώτοι ανήκαν στον κατάλογο των αγνοουμένων της ΔΕΑ και οι άλλοι τρεις στον κατάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας των Ελλαδιτών πεσόντων κατά την εισβολή.

Ο Συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου, του οποίου ταυτοποιήθηκε και παραδόθηκε μόλις ένα μικρό οστό, υπηρετούσε τον Αύγουστο του 1974 στο 361 τάγμα πεζικού και θεάθηκε για τελευταία φορά στις 15 Αυγούστου 1974. Το οστό εντοπίστηκε από τη ΔΕΑ σε μαζικό τάφο που έτυχε σκόπιμης επέμβασης στην τοποθεσία Κορνόκηπου κοντά στη Χαλεύκα.

Οι στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριος Τσούκας και Ζαχαρίας Καρδάρας απήχθησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανα τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου.

Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής καταδρομέας Νικόλαος Καβροχωριανού συμμετείχε στην ηρωική αποστολή των ΝΟΡΑΤΛΑΣ, το βράδυ της πρώτης ημέρας της τουρκικής εισβολής. Μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Οι Έφεδροι Ανθυπασπιστές Θεοφάνης Λουκάκης και Νικολάος Τσιγκαρόπουλου έπεσαν κατά την επική αντίσταση που πρόβαλε η ΕΛΔΥΚ στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης. Οι δύο έφεδροι ανθυπασπιστές τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους. 

Η ομιλία του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο πλαίσιο της τελετής παραλαβής των λειψάνων των 6 Ελλήνων στρατιωτικών:

«Αγαπητοί συγγενείς, κύριε εκπρόσωπε της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριε Φωτίου, κύριοι της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας και της Κύπρο, κύριε εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου, επιτρέψτε μου πριν από όλα να απευθυνθώ στις οικογένειες των πεσόντων.

Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας σας εκφράζω τα πιο θερμά συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάσαμε, τους άνδρες που έπεσαν υπηρετώντας την πατρίδα τους, τους νέους που πριν προλάβουν να χαρούν την ζωή, να απολαύσουν την οικογένεια τους, να νοιώσουν την θέρμη του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσα μας, έδωσαν τον εαυτό τους θυσία για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

Έξι νέοι άνθρωποι, έξι ιστορίες, έξι γεροί κρίκοι στην μεγάλη και παγκόσμια ξεχωριστή αλυσίδα ηρώων που προσφέρει η Ελλάδα και η Κύπρος και που με τον θάνατο τους μας δίνουν ιερό χώρο για να ζούμε ελεύθεροι και χρόνο για να προσπαθούμε να μετουσιώσουμε τα όνειρα μας, τα όνειρα τους σε απτή πραγματικότητα.

Η εύρεση των λειψάνων τους βάζει ένα τέλος στο μαρτύριο της αβεβαιότητας που βίωναν οι οικογένειες τους. Λυτρώνει τις ψυχές τους. Συγχρόνως όμως απαγορεύει σε μας να ξεχνάμε.

Μας απαγορεύει να ξεχνάμε πως τούτος ο τόπος βίωσε και βιώνει μια τραγωδία.

Δεν υπάρχει δέντρο λησμονιάς για την Κυπριακή Τραγωδία, για όσα προηγήθηκαν, για την τουρκική εισβολή, για την τουρκική κατοχή. Και η μνήμη είναι δύναμη.

Η μνήμη και τα ιερά κόκκαλα των Ελλήνων αναζητούν το δίκιο, αναζητούν το φως της αλήθειας για την Κυπριακή Τραγωδία, για την Ελληνική Τραγωδία. Και αυτή η αλήθεια είναι λυτρωτική.

Η αλήθεια είναι αυτή που οδηγεί στην σταθερή λύση.

Δεν σας λησμονούμε λοιπόν. Δικοί μας είστε ήρωες αλλά είσαστε και σάλπιγγες επαγρύπνησης.

Η Κύπρος και η Ελλάδα, με τον ίδιο εθνικό ύμνο σας αποτίουν φόρο τιμής. Φόρο τιμής που ποτέ δεν θα είναι ο οφειλόμενος γιατί η θυσία σας θα τον υπερβαίνει πάντοτε. Μπορούμε όμως να σας υποσχεθούμε πως θα προσπαθήσουμε.

Η Κύπρος και η Ελλάδα, δυο κράτη ειρήνης και σταθερής προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες, δύο κράτη με μια ιστορία θα προσπαθήσουν έως ότου επικρατήσει η δικαιοσύνη.

Απευθυνόμενος στις οικογένειες των πεσόντων θα ήθελα συγχρόνως να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την αστείρευτη καρτερικότητα σας, τον θαυμασμό μου για την επιμονή σας με την οποία αναζητούσατε τις τύχες των αγαπημένων σας και να ‘στε σίγουροι πως αυτοί που αναζητούν θα είναι συμπαραστάτες μας στην προσπάθεια που κάνουμε να βρεθούν όλοι, να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους, να αναπαυτούν όλοι.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Πατρίδα δεν θα σταματήσει να τιμά όλους όσους χάθηκαν για αυτή, και θα συνεχίζει να αναγνωρίζει την προσφορά τους και θα προσπαθεί να την ανταποδίδει στις οικογένειες τους».

Στη συνέχεια ο ΑΝΥΕΘΑ ανέγνωσε τα ονόματα των 6 πεσόντων:

Συνταγματάρχης Σταύρου Σωτήριος (14 Αυγ 1974)
Ανθυπασπιστής Λουκάκης Θεοφάνης (22 Ιουλ 1974)
Ανθυπασπιστής Καβροχωριανός Νικόλαος (22 Ιουλ 1974)
Ανθυπασπιστής Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος (16 Αυγ 1974)
Δεκανέας Τσούκας Δημήτριος (3 Φεβ 1965)
Στρατιώτης Καρδάρας Ζαχαρίας (2 Φεβ 1966)
Και έκλεισε την ομλιά του ως εξής:
«Ολοκληρώσατε την αποστολή σας. Θα είστε πάντοτε στις καρδιές και στο μυαλό μας. Πέσατε για την πατρίδα. Η αποστολή σας μας δίνει κουράγιο. Η σειρά μας τώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook