Ένας άνδρας τραυματίστηκε σήμερα το απόγευμα σε τροχαίο ατύχημα που συνέβη στον δρόμο του Καρτερού στο Ηράκλειο, κάτω από τον ΒΟΑΚ.

Το ατύχημα συνέβη περίπου στις 16.20 όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο οδηγός μιας μοτοσυκλέτας που κινείτο στο δρόμο κοντά στο γήπεδο και λίγο πριν την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο αυτοκίνητο.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσυκλέτας, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Ωστόσο, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, κάποιοι μετακίνησαν τον οδηγό, θεωρώντας εσφαλμένα, ότι έτσι του προσφέρουν βοήθεια. Δυστυχώς, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις η μετακίνηση τραυματία, από μη διασώστες, είναι ό,τι πιο επικίνδυνο.

Τη φωτογραφία μας έστειλε αναγνώστης ο οποίος πολύ σωστά επισημαίνει κάτι που όλοι πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν, σε περίπτωση που ο μη γένοιτο βρεθούμε σε τέτοιο περιστατικό. Το παραθέτουμε:

“Μην μετακινείτε τους τραυματίες από το σημείο της πτώσης. Εκείνοι από το σοκ του ατυχήματος δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να μετακινηθούν και αφήνονται σε επικίνδυνα χέρια. Εαν έχει σπάσει ένα πλευρό αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τρυπήσει ο πνεύμονας. Εαν έχουν κάταγμα στη μέση κινδυνεύουν με αποκοπή του νωτιαίου μυελού που θα τους αφήσει παράλυτους για την υπόλοιπη ζωή του. Εαν έχουν εσωτερική αιμορραγία, οι άσκοπες μετακινήσεις επιδεινώνουν την κατάσταση και επιταχύνουν το μοιραίο. Εάν έχουν κάταγμα η μετακίνηση μπορεί να καταλήξει σε ακατάσχετη αιμορραγία. Εάν έχουν κρανιοεγκεφαλική κάκωση κινδυνεύουν (αν τη γλιτώσουν) να αποκτήσουν νοητική αναπηρία. Δεν πρέπει να μετακινουμε τους τραυματίες στον τόπο του ατυχήματος. Πρέπει μόνο να τηλεφωνήσουμε αμέσως για βοήθεια, μένουμε δίπλα τους μέχρι να φτάσει η βοήθεια και στο μεταξύ φροντίζουμε όσο γίνεται για την κυκλοφορία των οχημάτων. Μια ομπρέλα ή ένα χαρτόνι για να τους προστατέχουμε από τον δυνατό ήλιο, μια κουβέρτα ή ένα μπουφάν για να τους σκεπάσουμε αν κάνει ψύχρα. Οι τραυματίες είναι εκείνη τη στιγμή σε τραυματικό σοκ και είναι πολύ σημαντικό να ηρεμήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ουρλιαχτά και κλάματα από τους θεατές, μόνο χειροτερεύουν την κατάσταση. Αυτό που πρέπει να κάνουν όσοι ξέρουν και μπορούν είναι να προσπαθήσουν να σταματήσουν – εαν υπάρχει – κάποια εξωτερική αιμορραγία, πάντα όμως χωρίς τη μετακίνηση του κορμιού, είτε με πίεδη στο σημείο, είτε με κάποιο επίδεσμο από το φορητό φαρμακείο του αυτοκινήτου που όλοι πρέπει να έχουμε. Τέλος ένας ζευγάρι αποστειρωμένα γάντια προστατεύουν και τον τραυματία και τον άνθρωπο που θα τον φροντίσει.”

Καλό θα είναι να ενημερωθούν όλοι εκτενέστερα για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση τροχαίου και πώς να αντιμετωπίσουν τον τραυματία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook