Την ώρα που τα Σκόπια οξύνουν τις προκλήσεις για το προσφυγικό στα σύνορα με την Ελλάδα, τα οποία κρατούν και πάλι κλειστά από χθες, σε επίπεδο Ευρωβουλής φιλοσκοπιανοί Ευρωβουλευτές επιχειρούν να συστήσουν ανεπίσημη ομάδα φιλίας με το όνομα «Φίλοι της Μακεδονίας». Χθες λοιπόν, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς έθεσε επίσημα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα, ζητώντας να καταδικαστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η παράνομη αυτή προσπάθεια.

Σε παρέμβασή του το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο ο Νότης Μαριάς εξήγησε τη σοβαρότητα της υπόθεσης, λέγοντας ότι πρόκειται για παραβίαση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ, η οποία ως γνωστόν αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα FYROM. Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής είπε χαρακτηριστικά: «Τονίζω την πλήρη και κάθετη αντίθεσή μου με την πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού από την Κροατία Μαριάννας Πετίρ, να προχωρήσει στη δημιουργία ανεπίσημης ομάδας φιλίας με το όνομα «Φίλοι της Μακεδονίας», με στόχο τη στήριξη των Σκοπίων. Υπενθυμίζουμε ότι τα Σκόπια αναγνωρίζονται με την προσωρινή ονομασία FYROM και με κανένα άλλο όνομα. Να γνωρίζει η εν λόγω Ευρωβουλευτής ότι δεν θα επιτρέψουμε στα Σκόπια και τους κάθε λογής συνοδοιπόρους τους να οικειοποιηθούν το όνομα της Μακεδονίας μας».

Ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε ως προκλητική και παράνομη την προσπάθεια των φιλοσκοπιανών Ευρωβουλευτών και ζήτησε δημόσια από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να προχωρήσει άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την πλήρη εφαρμογή και στην εν λόγω υπόθεση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που σχετίζονται με την ονομασία των Σκοπίων.

Οι καταγγελίες του Nότη Μαριά προκάλεσαν την παρέμβαση του Κροάτη Ευρωβουλευτή Davor Ivo Stier, που με απολογητικό  ύφος  δοκίμασε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «πρόκειται για μία άτυπη ομάδα, που υπήρχε και κατά το παρελθόν» χωρίς όμως να απαντήσει επί της ουσίας του θέματος και κυρίως για το ζήτημα της παράνομης οικειοποίησης του ονόματος της Μακεδονίας μας από τα μέλη της ομάδας των φιλοσκοπιανών.

Στη δευτερολογία του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ήταν σαφής και κατηγορηματικός:  «Τα Σκόπια, είπε μεταξύ άλλων, αναγνωρίζονται με το όνομα FYROM. Εσείς παρανόμως χρησιμοποιείτε το όνομα «Μακεδονία» και αυτό που κάνετε είναι παραβίαση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ. Να το καταλάβετε αυτό μια για πάντα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook