Ένα  βήμα πριν την δημιουργία της  βρίσκεται η Εταιρεία Λαϊκής Βάσης για την Ενέργεια η οποία ιδρύεται από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης , την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την Εταιρεία Ανάπτυξης  Αποκορώνου (ΕΤΑΝΑΠ).

Το απόγευμα της Τετάρτης 20/1  πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, ανοιχτή συνάντηση εκπροσώπων φορέων και πολιτών, με θέμα το καταστατικό και τις νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει η πρωτοβουλία ίδρυσης της εταιρείας.

«Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, ήταν όλοι θετικοί και όλοι μιλάνε για διασφάλιση της μορφής της εταιρείας λαϊκής  βάσης» ανέφερε στο Flashnews.gr , o Προέδρος της ΕΤΑΝΑΠ κ. Μανώλης Αποστολάκης, για να συμπληρώσει:

«Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης  με ημερίδες και συνέδρια, και τώρα προχωράμε ένα βήμα περισσότερο.»

Στην διάρκεια της συνάντησης στο Κολυμπάρι, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ κ.Κώστας Ζορμπάς, τόνισε ιδιαίτερα τον χαρακτήρα της τοπικής παρέμβασης σε μιαν σημαντική οικονομική δραστηριότητα, την οποία θα έχει η Εταιρεία Λαϊκής Βάσης για την Ενέργεια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Εταιρεία «θα μπορέσει να παρέμβει σε όλες αυτές τις πολυεθνικές που βρίσκονται στο νησί και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας να έχουμε  σημαντικά αποτελέσματα»

Επίσης ο κ.Αποστολάκης επεσήμανε πως «μετά από έλεγχο  που έγινε έχει καταδειχθεί πως πρόκειται για μια καλή και σταθερή επένδυση», ενώ σε ότι αφορά στο θέμα των ανησυχιών που υπάρχουν για τις ΑΠΕ, ο κ.Αποστολάκης είπε χαρακτηριστικά :
«Εγώ θέτω το εξής ερώτημα. Τα βουνά έχουν δεσμευτεί από διάφορες εταιρείες. Ποιος μπορεί να σεβαστεί καλύτερα το περιβάλλον από τον ντόπιο;»

Πάντως ο κ.Ζορμπάς, διευκρίνισε  πως η Εταιρεία Λαϊκής Βάσης δεν στοχεύει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των αιολικών πάρκων αλλά σε άλλες ήπιες, εναλλακτικές  μορφές  παραγωγής ενέργειας. 

Για τις βασικές κατευθύνσεις και προϋποθέσεις για την ίδρυση της Εταιρείας Λαικής Βάσης για την Ενέργεια, μίλησε στο Flashnews.gr, ο αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Γιώργος Ανδρουλάκης, λέγοντας  χαρακτηριστικά:

« Αυτή η προσπάθεια θα έχει πολλά οφέλη για τον τόπο, εάν αποφασιστεί συλλογικά και μαζικά από τοπικούς φορείς, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, Συνεταιριστικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, για να γίνει μια εταιρεία που θα έχει λόγο στα τεκταινόμενα, με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, με όρους που θα συνδυάζουν τα οφέλη και χωρίς να μιλάμε για βιομηχανικές ΑΠΕ και για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι θετική η προσπάθεια, την οποία στηρίζουμε σαν Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και με την βασική προϋπόθεση πως θα έχει ευρεία υποδοχή, με συλλογικότητα, διαφάνεια και με την καταστατική κατοχύρωση, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποκτήσει πλειοψηφία ή έλεγχο, έτσι ώστε να παραμείνει και στο μέλλον με την μορφή της Εταιρείας Λαϊκής Βάσης».

Μετά την συνάντηση της Τετάρτης, στην οποία συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, το επόμενο βήμα είναι η αντίστοιχη συνάντηση που θα γίνει στην Κάντανο το πρωί της Κυριακής 31 Ιανουαρίου.

Από τα αποτελέσματα και αυτής της συνάντησης θα εξαρτηθεί το επόμενο βήμα, που θα είναι η σύνταξη καταστατικού, ο καθορισμός του ύψους του κεφαλαίου της Εταιρείας και αμέσως μετά μια καταστατική γενική συνέλευση για την δημιουργία της Εταιρείας Λαϊκής Βάσης για την Ενέργεια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook