Την επιμήκυνση της περιόδου λήξης των ελληνικών ομολόγων κατά επτά χρόνια, προτείνει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αργότερα μπορεί να εξετασθεί ακόμα και το ενδεχόμενο «κουρέματος», εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο συνεδρίου στη νότια Γαλλία, ο κ. Γκουρία περιέγραψε τις ιδέες του για τον τρόπο επίλυσης της ελληνικής κρίσης, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την επέκταση της χρονικής διάρκειας των ομολόγων έως επτά χρόνια, προκειμένου να προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο αν υπάρχει η ανάγκη και «κούρεμα».

Αυτό θα αφορά «το χρέος που λήγει σήμερα, αύριο, τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό πάει για τα επόμενα επτά χρόνια. Στη συνέχεια θα γνωρίζουμε καλύτερα αν υπάρχει η ανάγκη για κάποια μείωση στην ονομαστική αξία του χρέους», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις για τη συμμετοχή των επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, είπε ότι η ανταλλαγή ομολόγων (που ξανα-προτείνουν οι Γερμανοί) θα προκαλούσε χρεοκοπία, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις όπως η τροποποίηση της ρήτρας των ομολόγων, που εκδίδονται βάσει του ελληνικού δικαίου, για την επιμήκυνση της περιόδου λήξης. 

«Περιμένω ότι οι πιστωτές θα συμφωνούσαν σε αυτή την λύση καθώς θα τους αφήσει με την ίδια αξία των ομολόγων και τα ίδια επιτόκια» δήλωσε και προσέθεσε ότι, παράλληλα, θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης χωρίς να χρειάζεται να λάβουν άμεσα αποφάσεις κάτω από την πίεση των αγορών.

Αν και σημείωσε ότι το ποσοστού του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι πάρα πολύ υψηλό, εκτίμησε ότι θα ήταν αδύνατον σήμερα να διαπιστωθεί αν είναι απαραίτητο το «κούρεμα», καθώς εκτιμά πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Παράλληλα, υπογράμμισε, ένα «κούρεμα» του χρέους σήμερα θα έπληττε τις τράπεζες.

«Αν στο τέλος υπάρξει η ανάγκη για μείωση του χρέους, σήμερα θα υπήρχε ένας αριθμός τραπεζών που δεν θα ήταν σε θέση να απορροφήσει τον αντίκτυπο», σημείωσε και τόνισε ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, καθώς«μπορείς να κάνεις μια άσκηση μείωσης του χρέους μόνο μια φορά».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook