Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία στην Κρήτη, τα οποία παρουσιάστηκαν στην διημερίδα για την ανάπτυξη της Κρήτης, απο τον οικονομολόγο , στέλεχος του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων κ.Γιώργο Μπαουράκη.

Σύμφωνα με αυτά, την τριετία 2007-2010 η ανεργία στο νησί έχει σημειώσει άνοδο κατα 126% , την μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μάλιστα η ραγδαία αύξηση της ανεργίας στους νέους πιθανόν να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην διάρθρωση του κοινωνικού ιστού.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την μελέτη του κ.Μπαουράκη για τις οικονομικές προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης της Κρήτης, στο νησί,  το ποσοστό ανεργίας  απο το 2001 έως το 2006 κυμαινόταν απο το 7% έως το 8%.
Το 2007 το ποσοστό κατέβηκε στο 5,3%, αλλά στην συνέχεια η άνοδος ήταν ραγδαία  και έφτασε σε 6,3% το 2008, σε 8,9% το 2009 και σε 12% το 2010.

Δηλαδή το ποσοστό ανεργίας στην Κρήτη κατα την τριετία 2007-2010 αυξήθηκε κατα 126%, όταν στην Αττική η αντίστοιχη αύξηση ήταν 47,4%, στην κεντρική Μακεδονία 41,6%, στην Πελοπόννησο 25,3% και στην Δυτική Ελλάδα μόλις 7,3%.

Επίσης πολύ ανησυχητικό είναι και το ότι οι άνεργοι απόφοιτη Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη απο 7.179 που ήταν το 2009, έφτασαν το 2010 στους 8.928 καταγράφοντας αύξηση σε έναν μόλις χρόνο κατα 24,4%.

Σύμφωνα με τον κ.Μπαουράκη οι συνέπειες αυτής της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας , ειδικά στις νεαρές ηλικίες , ελλοχεύει τον κίνδυνο για απρόβλεπτες συνέπειες στην διάρθρωση του κοινωνικού ιστού.

Ερωτώμενος σχετικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε : \” Η μελέτη πραγματικά δείχνει ότι στην Κρήτη υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι τα εξής. Εαν υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αν έχουμε περισσότερους τουρίστες, αν έχουμε πρωτογενή παραγωγή, αν έχουμε αγροτικά προιόντα που πραγματικά θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια αξία και μια τιμή, θεωρώ ότι θα επιστρέψει ο κόσμος και στις αγροτικές καλλιέργειες. Θα έχουμε και στον τουριστικό τομέα νέες θέσεις εργασίας, αλλά ενδεχομένως και σε άλλες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να μην έχουμε αυτή την μεγάλη ανεργία στην Κρήτη.
Χρειάζεται όμως σκληρή δουλειά απο όλους τους φορείς\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook