– Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Λακωνία και Κερατέα όπου οι φλόγες έφτασαν κοντά σε σπίτια

– Υποψίες για εμπρησμό στην Κερατέα καθώς η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρεις εστίες!

– Καταγγελίες σοκ από πυροσβέστες: \”Θα κάνουμε τη δουλειά μας αλλά ο Θεός να βάλει το χέρι του\”

– Διαβάστε τις επικίνδυνες περιοχές για πυρκαγιά τη Δευτέρα

Παρανάλωμα του πυρός μεγάλες εκτάσεις από όμορφο πευκοδάσος στην Εύβοια, με την Πυροσβεστική να έχει να αντιμετωπίσει παράλληλες πυρκαγιές σε Κερατέα, Ζάκυνθο και Λακωνίας την ίδια ημέρα. Μέχρι το βράδυ και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες – λόγω και των ισχυρών ανέμων – είχαν τεθεί υπό έλεγχο οι τρεις τελευταίες φωτιές.

Η αντιπυρική περίοδος δεν μπήκε με το δεξί, καθώς οι επιτήδειοι καιροφυλακτούν αλλά και η Πολιτεία αδρανεί. Όπως καταγγέλουν υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής, δασάρχες και δήμαρχοι λόγω έλλειψεις κονδυλίων η χώρα είναι σχεδόν ανοχύρωτη. Κονδύλια δεν έχουν φτάσει ακόμη στους δήμους για προσλήψεις, εργασίες καθαρισμού δεν έχουν γίνει και στην Πυροσβεστική υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Σε τρεις εστίες ταυτόχρονα ξέσπασε η φωτιά στην Κερατέα!

Την εκδοχή του εμπρησμού εξετάζουν οι αξιωματικοί της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην θέση Μπαλντά στην Κερατέα.

Οπως έγινε γνωστό απο αρμόδιους αξιωματικούς, η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρείς διαφορετικές εστίες σε απόσταση περίπου 200 μέτρων η μία απο την άλλη αλλά δεν πρόλαβε να πάρει μεγάλες διαστάσεις γιατί αντιμετωπίστηκε άμεσα απο επίγειες δυνάμεις και ενα ελικόπτερο. Απο τις φλόγες κάηκαν περίπου 40 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ η φωτιά πέρασε μέσα και απο αυλές σπιτιών χωρίς όμως να προκαλέσει ζημιές.

22.35
Καλύτερη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο της Εύβοιας μετά από εννιά ώρες μάχης των πυροσβεστών. Το μέτωπο της φωτιάς έχει σπάσει και υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, τις οποιές πολεμουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής. Σημειώνεται ότι το πύρινο μέτωπο είχε μέσα στην ημέρα έκταση δύο χιλιομέτρων.

Βοήθησε το γεγονός ότι από το απόγευμα έπεσε και ο αέρας και έτσι τα εναέρια μέσα μπόρεσαν να επιχειρήσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αεροσκάφη και ελικόπτερα καθηλώθηκαν με τη δύση του ήλιου.

20.24
Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ρέμα της Ζακύνθου, στην περιοχή Αργάσι. Υπό μερικό έλεγχο και η πυρκαγιά στους Μολάους που έκαψε για ώρες ελιές και χαμηλή βλάστηση. Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κερατέα.

Άσχημη η εικόνα από την Εύβοια, όπου καίγεται από νωρίς το μεσημέρι πευκοδάσος και πουρνάρια σε τεράστιο μέτωπο από τον Άγιο ως σχεδόν την Αιδηψό, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

19.10 Νέο μέτωπο φωτιάς στους Μολάους Λακωνίας στην περιοχή Κουπιά. Ξέσπασε γύρω στις πέντε και μισή και καίει ελιές και ξερά χόρτα. Επί τόπου έχουν σπεύσει 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη. Τις φλόγες πολεμά και πεζοπόρο τμήμα.

Διπλασιάστηκαν σχεδόν οι δυνάμεις στην Εύβοια. Τώρα επιχειρούν 80 πυροσβέστες, με 27 οχήματα. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα και έντεκα αεροσκάφη. Τα πεζοπόρα τμήματα είναι πλέον τέσσερα. Ελπίδες δημιουργεί η πτώση των ισχυρών ανέμων, που μέχρι τώρα έπνεαν ως οκτώ μποφόρ.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και στη Ζάκυνθο, όπου ξέσπασε φωτιά σε ρεματιά στο Αργάσι. Επί τόπου 20 πυροσβέστες με έξι οχήματα και ένα ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού.

17.55 Νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε στις τέσσερις το απόγευμα, στη Ζάκυνθο αυτή τη φορά. Η φωτιά ξεκίνησε σε ρεματιά στις Νεραντζούλες Αργασίου και καίει πουρνάρια.Επί τόπου έχουν σπεύσει εννιά πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, αλλά καθώς το σημείο είναι δύσβατο, μετέβη αργότερα και ελικόπτερο.

Εκτός ελέγχου παραμένει η πυρκαγια στην Εύβοια, όπου οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί.

17.12 Μεγαλη μάχη δίνουν εδώ και ώρες ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στη βόρεια Εύβοια, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Άγιο επεκτείνεται και βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από την Αιδηψό.

Στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 35 πυροσβέστες με 16 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Αρχικά επιχειρούσαν 4 αεροσκάφη, ωστόσο δόθηκε εντολή για ενίσχυση των δυνάμεων με άλλα τρία. Παράλληλα επιχειρούν και δύο πεζοπόρα τμήματα. Γύρω στις τέσσερις έφτασαν ενισχύσεις από τη Φθιώτιδα.

Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έως οκτώ μποφόρ, ενώ και το σημείο του μετώπου είναι δύσβατο.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στη 13:30 και καίει δασική έκταση, με πεύκα και πουρνάρια.

\"\"
Η φωτιά ξεκίνησε στη 1.30 από τον Άγιο και στις 5.20 βρίσκεται στον Αγιόκαμπο

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά την Κερατέα

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Μπαλτάς στην Κερατέα που καίει χαμηλή βλάστηση. Ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:30 και απείλησε μερικές αγροτοκατοικίες όμως μετά την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οι φλόγες κοντά στα σπίτια έσβησαν.

Παρ\’ όλα αυτά η φωτιά συνεχίζει να καίει πεύκα και χόρτα. 36 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο συμμετέχουν στην επιχείρηση. Αρχικά επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη, ωστόσο το ένα αποδεσμεύτηκε πριν τις πέντε το απόγευμα. Και σε αυτή την περιοχή φυσούν δυνατοί άνεμοι. Δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά μαινόταν σε τρία μέτωπα, πράγμα που δημιουργεί υποψίες για εμπρησμό.

Υπό έλεγχο πυρκαγιές σε Διαβατά και Ασβεστοχώρι

Κατασβέστηκε γύρω στις πέντε το απόγευμα, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, απο αναμμένο τσιγάρο, στον οικισμό αθιγγάνων Αγία Σοφία, στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά, έκαψε ξερά χόρτα και απορρίμματα, χωρίς να απειληθούν κατοικίες.

Υπό έλεγχο και πυρκαγιά, που έκαψε ξηρά χόρτα στα λατομεία Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή μετέβησαν δύο οχήματα και πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ανοχύρωτη η χώρα απέναντι στην πύρινη απειλή, όπως καταγγέλουν άνθρωποι που εργάζονται για χρόνια στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών.

Λόγω της κρίσης τα κονδύλια δεν έχουν φτάσει ακόμη στους δήμους, ενώ τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν και στην πυρόσβεση όπως λένε γνωρίζοντες.

Αποκαλυπτικό ήταν το ρεπορτάζ του Mega, στο οποίο ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, λέει ότι ακόμη δεν έχουν έρθει τα κονδύλια για προσλήψεις στην πυρόσβεση με αποτέλεσμα να προσπαθούν να επιστρατεύσουν εθελοντές.

Ίδια εικόνα και από τους δασολόγους. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων, Νίκος Μπόκαρης, αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που αργούν τόσο τα κονδύλια, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει οι απαραίτητοι καθαρισμοί και να μην έχουν διανοιχτεί δασικοί δρόμοι. “Θα καεί η χώρα και θα ψάχνουν πάλι ποιος φταίει” σημειώνει.

Για τρομερές ελλείψεις μιλα ο προέδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής Φίλιππος Παντελεάκος, ο οποίος κάνει λόγο για λιγότερο προσωπικό αλλά και πολύ λιγότερα μισθωμένα ελικόπτερα. Επίσης, όπως δήλωσε το 20% των οχημάτων της πυροσβεστικής είναι εκτός λειτουργίας.

Τεράστιες ελλείψεις καταγγέλουν και όσοι είναι επιφορτισμένοι με την πυροπροστασία των πνευμόνων της Αττικής.

Ο προέδρος του Συνδέσμου Πάρνηθας Βασίλης Λαζάρου καταγγέλει ότι οι πρόποδες της Πάρνηθας είναι “πυριτιδαποθήκη” καθώς ακόμη δεν έχουν έρθει τα κονδύλια για τον καθαρισμό.

“Φέτος δεν πήραμε ούτε ευρώ. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη βενζίνη των οχημάτων” λέει και ο Χρύσανθος Κονταρής, αντιδήμαρχος Αχαρνών.

Ίδια κατάσταση και σε Πεντέλη και Υμηττό, αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου ο δασάρχης αναφέρει ότι έχουν έναν δασοφύλακα για 30.000 στρέμματα.

“Οι πυροσβέστες θα κάνουν τη δουλειά τους αλλά ο Θεός να βάλει το χέρι του” σημείωνει ο Γ. Σταμούλης από την Πανελλήνια Ένωση Πυροσβεστών.

Ρεπορτάζ του Mega

Προειδοποίηση της ΓΓΠΠ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο φωτιάς στις περιοχές αυτές ενώ υψηλός είναι ο κίνδυνος φωτιάς και για αύριο.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής και την Ν. Εύβοια.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

\"\"

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

newsit

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook