Την ώρα που η αγωνία κορυφώνεται και στο Eurogroup της Δευτέρας δεν έχει βρεθεί λύση οι Γερμανοί «Σοφοί» συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Ετσι λοιπόν μια νέα «επίθεση» στην Ελλάδα έκρυβε η τελευταία συνέντευξη του Χανς Βέρνερ Σιν, του γνωστού πλέον για τις ακραίες απόψεις του για την ελληνική οικονομία προέδρου Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ΙFO) της Γερμανίας.

Ο οποίος επιμένει σε παλαιότερη θέση του πως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδός της από το ευρώ, σε μια ακραία μεν κίνηση, η οποία όμως – κατά τον ίδιο – θα δώσει στη χώρα μας τη «νομισματική ευελιξία» που χρειάζεται ώστε να «φτηνύνει» κατά 20% με 30% κι έτσι να αποκτήσει την απαραίτητη ανταγωνιστικότητα που με τη σειρά της θα την οδηγήσει σε σταδιακή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και σε βάθος χρόνου στην ανάπτυξη.

Ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει, μιλώντας σε γερμανική εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εξέλθει του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται ακριβώς λόγω του ακριβού, γι’ αυτήν, ευρώ που δεν τη βοηθάει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της παρά τα συνεχιζόμενα μέτρα περικοπών σε δαπάνες και μισθολογικά κόστη. Χαρακτηρίζει δε την παρούσα κατάσταση στη χώρα μας με την οικονομική αναταραχή στην ίδια τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της περιόδου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όταν από το 1928 έως το 1933 επιχειρήθηκε μια οικονομική αναδιάρθρωση με μειώσεις μισθών και δαπανών χωρίς ορατό αποτέλεσμα.

Η χώρα τότε οδηγήθηκε στα πρόθυρα εμφυλίου χωρίς τελικώς να γλυτώσει την ουσιαστική χρεοκοπία! Ετσι και τώρα η Ελλάδα, κατά τον κύριο Σιν, κινδυνεύει. Και ο ίδιος τονίζει ότι η έξοδος από το ευρώ, η υποτίμηση του νομίσματος κατά 20-30% και μια μεταβατική περίοδος κάποιων ετών, θα έδινε στη χώρα μας την ευκαιρία να ανακτήσει τη θέση της στις αγορές και στη συνέχεια να επανέλθει στο ευρώ αλλά με …άλλη ισοτιμία!

Καταλήγει δε λέγοντας πως είναι προφανές ότι στην αρχή θα υπάρξει αναταραχή και η πρώτη αντίδραση θα είναι να σπεύσουν οι πολίτες να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, αλλά δηλώνει ότι ούτως άλλως η παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα…

thebest

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook