Αυτό είναι το μοναδικό πυροσβεστικό ασθενοφόρο της Κρήτης που μέχρι την Παρασκευή βρισκόταν στο νησί και εξυπηρετούσε τις ανάγκες της υπηρεσίας. Μετά όμως από εντολή του αρχηγείου του σώματος το ασθενοφόρο έφυγε από την Κρήτη για να εξυπηρετήσει ανάγκες άλλων περιοχών. Μάλιστα, χθες στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα, έγινε και η τελετή παράδοσης παραλαβής 9 ασθενοφόρων, ανάμεσα τους και αυτό της Κρήτης στην οποία μεταξύ άλλων, συμμετείχε και Χανιώτης ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Όπως είπε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τα ασθενοφόρα αυτά, που είναι πλήρεις κινητές ιατρικές μονάδες, δεν χρησιμοποιούνταν από την Πυροσβεστική, γι” αυτό και αποφασίστηκε να δοθούν στο ΕΚΑΒ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Κρήτης, Απόλλων Φραγκιαδάκης όμως που μίλησε στην ΝΤ έχει άλλη άποψη.

Το πυροσβεστικό ασθενοφόρο της Κρήτης μαζί με άλλα 11 είναι δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Λάτση» και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και είχαν διατεθεί στο Σώμα το έτος 2009,το οποίο Σώμα όμως αποφάσισε ότι δεν τα χρειάζεται και τα δώρισε στο ΕΚΑΒ, προκαλώντας πολλά ερωτήματα και αντιδράσεις στους πυροσβέστες της Κρήτης.

Μπορεί οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και ο Κρητικός Αναπληρωτής Υπουργός Παύλος Πολάκης να πανηγύρισαν χθες στην τελετή παράδοσης παραλαβής, οι μάχιμοι πυροσβέστες όμως της Κρήτης που ρίχνονται κυριολεκτικά στις φλόγες, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.

Επιστολή της ΠΟΕΥΠΣ και της ΕΑΠΣ προς Τόσκα, γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και αρχηγό Π.Σ.  

“Κύριε Υπουργέ

Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε το νέο αυτό «ενδιαφέρον» για το 
πυροσβεστικό προσωπικό και το Πυροσβεστικό Σώμα, με την νέα πρωτοβουλία της αφαίρεσης από το μηχανισμό του Πυροσβεστικού Σώματος εννέα από τα δώδεκα ασθενοφόρα που διαθέτει σε όλη τη χώρα.

Αντί να δούμε έστω και το ελάχιστο ενδιαφέρον, με την θέσπιση κανόνων υγείας και ασφάλειας στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις, και την χορήγηση επαρκών Μ.Α.Π. στο προσωπικό, αφαιρούνται από το Πυροσβεστικό Σώμα, τα ελάχιστα ασθενοφόρα που διαθέτει και αποτελούσαν μια μικρή ασπίδα ασφαλείας στο «απρόβλεπτο» των πυροσβεστικών – διασωστικών επιχειρήσεων.
Αντί να επιδειχθεί το ελάχιστο ενδιαφέρον, να εκπαιδευτούν και άλλα στελέχη για να είναι πλήρως στελεχωμένα τα ασθενοφόρα αυτά και να παρέχουν το ελάχιστο της προστασίας στους μαχόμενους Πυροσβέστες αλλά και στους πολίτες που εμπλέκονται στα πυροσβεστικά συμβάντα, επιλέχθηκε η αφαίρεσή τους από τον πυροσβεστικό μηχανισμό.

Δυστυχώς φαίνεται ότι το ενδιαφέρον για τον Έλληνα Πυροσβέστη δεν κατοικεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κύριε Υπουργέ

Ως στρατιωτικός γνωρίζεται περί πολέμων και ενδεχομένων απωλειών των μαχητών.
Ως Αν. Υπουργός πιστεύουμε, ότι είδατε, ότι αυτό στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι καθημερινότητα.
Μην επιτρέψετε να γίνει αυτό, που στην προηγούμενη θητεία σας στο Υ.Ε.Θ.Α. δεν θα διανοούσασταν καν να σκεφτείτε
Διασφαλίστε έστω και στο ελάχιστο την ασφάλεια των Πυροσβεστών
Και αν δεν μπορείτε να την ενισχύσετε, τουλάχιστο μην επιτρέψετε να μειωθεί.

Για την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ Για την Ε.Α.Π.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Σταθόπουλος Ιωάννης Σταμούλης

Επιστολή αξιωματικών της Κρήτης

1..  Η φράση έχουσι γνώσι οι φύλακες τελικά είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Πρέπει πάντοτε να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση.  Τελευταίο περιστατικό η επικείμενη μετακίνηση του Πυροσβεστικού ασθενοφόρου από το Ηράκλειο Κρήτης στην Αθήνα. Με διαταγή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος μετακινείται το εν λόγω όχημα , για  αδιευκρίνιστους λόγους και σκοπούς ακόμα. Έτσι μένουν ακάλυπτοι προνοσοκομιακά  όλοι οι Πυροσβεστικοί συνάδελφοι που υπηρετούν  το νησί μας αλλά και οι πολίτες που εξυπηρετεί. Άραγε ένα Πυροσβεστικό Ασθενοφόρο που διαθέτει το νησί μας θα σώσει τα προσχήματα????  Ελπίζουμε μέχρι τελευταία στιγμή η απόφαση  αυτή να ανατραπεί. Γιατί τελικά  «ιατρεία της γειτονιάς» δεν γίνονται  με δανικά ασθενοφόρα και δανεικούς ιατρούς. Τέλος μετά από τις μετακινήσεις των ασθενοφόρων μήπως σειρά παίρνουν και Αξιωματικοί Υγειονομικοί (ιατροί) του Πυροσβεστικού Σώματος:  Θα μας βρουν απέναντι τους να το γνωρίζουν……..

Για την Ε.Α.Π.Σ
Ο Γραμματέας Περ. Επιτροπής  Κρήτης της ΕΑΠΣ
Παπαλεωνίδας Νικόλαος 

Πηγή: neatv – bloko.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook