Θετικές εξελίξεις φαίνεται ότι θα υπάρξουν γύρω από το θέμα του Νοσοκομείου Σητείας.

Εξελίξεις που αφορούν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις του υπουργού Υγείας και οι οποίες, όπως είναι ήδη γνωστό, έχουν προκαλέσει αρνητικές και έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ενώ αρκετοί φορείς ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Άλλωστε, σε αυτές τις αντιδράσεις οφείλεται, πιθανότατα, η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου να αποσύρει κάποιες προτάσεις της και να αρχίσει ήδη να επανεξετάζει κάποιες άλλες.

Συγκεκριμένα, μία από τις αρχικές προτάσεις του υπουργού ήταν η ενσωμάτωση της Παθολογικής Κλινικής με την Παιδιατρική!

Δηλαδή, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα νοσηλεύονταν στην ίδια κλινική - ή ακόμη και στον ίδιο θάλαμο! - ένας ηλικιωμένος με εγκεφαλικό με ένα μωρό που έχει απλά μια ίωση. Φαίνεται, όμως, ότι πρυτάνευσε η λογική. Ο υπουργός απέσυρε τη συγκεκριμένη πρόταση και η Παιδιατρική Κλινική θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητη.

Άλλωστε, όπως είναι ευρέως γνωστό σε όλο το Λασίθι, η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Σητείας είναι η καλύτερη σε όλο το νομό. Διαθέτει μια εκπληκτική ομάδα γιατρών, ενώ το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Άλλες αλλαγές

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες αλλαγές και να αποσυρθούν κι άλλες προτάσεις. Ήδη, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου προτείνει στον υπουργό, με σχετικό έγγραφο, την ενοποίηση της Χειρουργικής και της Ορθοπαιδικής Κλινικής. Μια πρόταση που μοιάζει λογική. Σε αντίθεση με την πρόταση του υπουργείου που προβλέπει την ενσωμάτωση της Ορθοπαιδικής με... τη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική. Την ίδια ώρα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φτάνουν συνεχώς στο γραφείο του υπουργού προτάσεις φορέων της Σητείας για αλλαγές, με στόχο την καλύτερη λειτουργία του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής και την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Η ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται και αξιολογεί όλες αυτές τις προτάσεις. Και, βέβαια, όλοι αναφέρουν ότι το νοσοκομείο πρέπει να παραμείνει αυτόνομο, με δική του διοίκηση και να αναβαθμιστεί. «Είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι οι οριστικές αποφάσεις του υπουργού, που αναμένονται στις 20 Ιουλίου, θα είναι καλύτερες. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας, γιατί θέλουμε το καλύτερο για το νοσοκομείο μας», τόνισε ο δήμαρχος Θοδωρής Πατεράκης.

Επιστολή Πατεράκη

Αξίζει να τονιστεί ότι μία από τις πρώτες ενέργειες του κ. Πατεράκη, μετά τις ανακοινώσεις Λοβέρδου, ήταν να αποστείλει επιστολή στον υπουργό, με την οποία ζητάει να επανεξεταστούν οι προτάσεις για το Νοσοκομείο Σητείας. Παράλληλα, ο κ. Πατεράκης κατέθεσε και κάποιες δικές του προτάσεις. Μία από αυτές ήταν η ενοποίηση της Ορθοπαιδικής με τη Χειρουργική Κλινική. Δηλαδή, η πρόταση του δημάρχου συμφωνεί με την πρόταση των γιατρών του νοσοκομείου.

Κινητοποιήσεις

Κι ενώ φαίνεται να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ - χωρίς βέβαια να είναι τίποτα σίγουρο - οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σητείας ξεκίνησαν ήδη τις κινητοποιήσεις τους. Η αρχή έγινε με τρίωρες στάσεις εργασίας, όπου θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Οι κινητοποιήσεις αυτές θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας. Και αν οι αποφάσεις είναι και πάλι αρνητικές για το νοσοκομείο, τότε οι κινητοποιήσεις θα γίνουν περισσότερες και πιο δυναμικές.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Αντίθετα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς οργής και αηδίας για τους επικεφαλής του υπουργείου Υγείας εκφράστηκαν ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, δηλώνοντας την αντίθεσή τους σε όσα προτείνονται από τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο αναφορικά με τη διαμόρφωση του χάρτη υγείας στο νομό Λασιθίου, ο οποίος ενισχύει προκλητικά το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, απορροφά το Νοσοκομείο Ιεράπετρας και το μεταφέρει σταδιακά και νομοτελειακά στην πρωτεύουσα του νομού, ενώ προστατεύει κατά κάποιο τρόπο το Νοσοκομείο Σητείας.
«Αηδιασμένος» για την αθέτηση των υποσχέσεων του κ. Μιχ. Τιμοσίδη δήλωσε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μύρτου και υπεύθυνος Οργανωτικού της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκος Παντελάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «τα σχέδια αυτά μας οδηγούν σταδιακά στην ιδιωτικοποίηση της υγείας».

«Δε θα περάσουν»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων δήλωσαν έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.
«Διεκδικούμε το νέο τριτοβάθμιο νομαρχιακό νοσοκομείο, στο γεωγραφικό και πληθυσμιακό κέντρο του Λασιθίου. Μέχρι να γίνει αυτό απαιτούμε όλες οι κλινικές του υπάρχοντος νοσοκομείου να λειτουργούν 30 μέρες του μήνα», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης.
«Δε θα δεχτούμε καμιά μεταφορά κλινικών ή μετάθεση γιατρών από την Ιεράπετρα στον Άγιο Νικόλαο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνάντηση με Λοβέρδο

Αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση του κ. Σήφη Αναστασάκη και του διοικητή του νοσοκομείου κ. Μαν. Μαστοράκη με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, χωρίς να αποκλείεται την ημέρα της συνάντησης να κινηθεί ο λαός της Ιεράπετρας σε πομπή προς την Περιφέρεια Κρήτης και την 7η ΥΠΕ, ενώ την ίδια στιγμή μια τεράστια αλυσίδα ανθρώπων γύρω από το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας θα στέλνει το μήνυμα ότι «δε θα επιτρέψουμε να μας το υποβαθμίσει κανείς προσωρινός υπουργός».

Το ψήφισμα

Τη Δευτέρα το πρωί θα δοθεί στη δημοσιότητα το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας που θα βασίζεται στη διαμαρτυρία για την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες τής ιδέας του κεντρικού νοσοκομείου, αν και αυτό για πρώτη φορά αναφέρεται στην πρόταση του υπουργείου, στην αντίδραση για τις μεταβολές που προτείνονται και δε διασφαλίζουν τη λειτουργία των βασικών κλινικών, ενώ την ίδια ώρα παρόμοιες περιπτώσεις άλλων νοσοκομείων του νομού αντιμετωπίζονται με ευνοϊκότερο τρόπο, και στην αθέτηση των υποσχέσεων του κ. Τιμοσίδη που οδηγούν σε μαρασμό το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

neakriti