Στην εκτίμηση ότι τα μεγάλα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια ποντάρουν στην επέκταση της κρίσης χρέους από την Ελλάδα στη … γειτονική Ιταλία κι ως εκ τούτου «φροντίζουν» από τώρα να λάβουν θέσεις, προχωρούν οι Financial Times. Με την εφημερίδα να γράφει πως αρκετά αμερικανικά hedge funds ήδη εδώ κι έναν μήνα «αυξάνουν τις θέσεις short που έχουν στα ιταλικά ομόλογα»!

Οι FT θεωρούν πως ακριβώς αυτή η δράση των κερδοσκόπων οδήγησε και στην εκτός ελέγχου πτώση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου την Παρασκευή, όπου μάλιστα οι εποπτικές αρχές υποχρεώθηκαν να θέσουν εκτός συνεδρίασης την μετοχή της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, της Unicredit που υποχωρούσε κατά 7% ενδοσυνεδριακά.

Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν πως οι αποφάσεις των … hedge funds έχουν ήδη ληφθεί και στο κάδρο έχει μπει η Ιταλία, όπου πέραν του δυσθεώρητου χρέους τις … κινήσεις των κερδοσκόπων υποβοηθά και η πολιτική αστάθεια με πρωταγωνιστή τον ίδιο το Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση κρίνεται εξόχως ανησυχητική, σε σημείο και βαθμό τέτοιο που να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους ιθύνοντες σε έκτακτη «πολεμική» συνάντηση, τη Δευτέρα το πρωί ΠΡΙΝ από το προγραμματισμένο Eurogroup …

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook