Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΗ συζητούνται αυτή τη στιγμή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου.

Το προέχον πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοτική επιχείριση ύδρευσης και αποχέτευσης Ηρακλείου είναι οι μεγάλες απώλειες στην ποσότητα του νερού όπου κυμαίνονται από 50 – 55 %, με τον δήμαρχο κ. Λαμπρινό να απευθύνει έκκληση στις δημοτικές παρατάξεις για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο ουσιαστικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των απωλειών, είναι η αντικατάσταση των δικτύων, καθώς επίσης και η καταπολέμηση του φαινομένου των κλοπών. 

Κατά την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΥΑΗ, καθώς επίσης και η είσπραξη των οφειλομένων απέναντι στην εταιρεία αλλά και ο περιορισμός των απωλειών του νερού που αντλείται, χωρίς όμως να πληρώνεται το αντίτιμο του.

Την ίδια στιγμή είναι αναγκαία η εξεύρεση νέων πόρων προμήθειας νερού, καθώς το νερό που αντλείται από το φράγμα Απεσελέμη, δεν αρκεί για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες του δήμου Ηρακλείου, ενώ η έλλειψη νερού θα εξακολουθεί να υφίσταται και για τη φετινή χρονιά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Κουράκης αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή για την αυτοδιοίκηση, του νόμου 1069/80, όπου όριζε την ίδρυση των ΔΕΥΑ. 

Παράλληλα, ο πρώην δήμαρχος επεσήμανε ότι η ΔΕΥΑΗ αποτελεί την σπουδαιότερη δημοτική επιχείρηση, όπου μαζί με εκείνη της Λάρισας θεωρούνται οι κορυφαίες ΔΕΥΑ στη χώρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρισης, Νικόλαος Φακουρέλης, κάνοντας μια αναλυτική ενημέρωση – παρουσίαση για τα προβλήματα της ΔΕΥΑΗ, έκανε λόγο για μια υπερχρεωμένη επιχείριση, όπου τς χρέη της αγγίζουν τα 49 εκατομμύρια ευρώ!

Παράλληλα ο κ. Φακουρέλης  ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τα δάνεια της επιχείρησης από την ΕΤΕΠ και το ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ πρόσθεσε ότι οι μισθοδοσίες των εργαζομένων καλύπτονταν από δανεισμό, λόγω της μεγάλης έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείριση.

Τέλος, αναφέρθηκε στην υψηλή ποιότητα του νερού, επισημαίνοντας ότι η ποιότητα του είναι τέτοια, όπου δεν είναι αναγκαίο οι δημότες να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook