Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου, όταν στη διάρκεια της συζήτησης για όσα συμβαίνουν στις Νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, ο  Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς ζήτησε από την Ε.Ε. να λάβει άμεσα μέτρα κατά της Τουρκίας και να της κλείσει την «πόρτα» προς την Ευρώπη.

Ο Ρουμάνος Ευρωβουλευτής Doru-Claudian Frunzulica παρενέβη για να ζητήσει ηπιότερη προσέγγιση του θέματος και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Νότη Μαριά κατά την οποία ανάλυσε τα αποτελέσματα των βιαιοτήτων του τουρκικού στρατού, λέγοντας ότι «200.000 άνθρωποι –κατά πλειοψηφία Κούρδοι- αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ολόκληρες πόλεις έχουν αποκλειστεί και οι κάτοικοι καθηλώνονται σε κατάσταση απαγόρευσης κυκλοφορίας. Εκλεγμένοι Δήμαρχοι και πολιτικοί του φιλοκουρδικού κόμματος (ΗDP) διώκονται ποινικά και άλλοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή, σ’ ένα όργιο αυταρχισμού από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης».

«Προειδοποιούμε, είπε ο Νότης Μαριάς, ότι η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον μίας πρωτοφανούς έξαρσης στρατιωτικής βίας και ο χρόνος που δύναται να παρέμβει στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου είναι περιορισμένος» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να πάψει να εθελοτυφλεί μπροστά στις κατάδηλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κουρδικού λαού, στις οποίες προβαίνει ο τουρκικός στρατός στις Νοτιοανατολικές επαρχίες.

Ο Ρουμάνος Ευρωβουλευτής, προσπαθώντας να υπερασπιστεί  «χαλαρές πρακτικές» στην προσέγγιση του θέματος αντέτεινε, απευθυνόμενος στον Νότη Μαριά μία πιθανή «επιστολή  της ΕΕ προς τον πρόεδρο Ερντογάν» ως λύση!!!  σημειώνοντας ότι μία ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Τουρκίας θα μπορούσε να σημάνει αποσταθεροποίηση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στην άμεση απάντησή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής είπε ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας είναι μονόδρομος. Η Ε.Ε. –τόνισε ο Νότης Μαριάς- είναι δεδομένο ότι πρέπει να βρει τρόπους, προκειμένου να αναγκάσει την Τουρκία επιτέλους να εφαρμόσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό πρέπει να γίνει με τη λήψη μέτρων, διότι μέχρι στιγμής η ΕΕ θωπεύει την Τουρκία και ανέχεται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο κατά των Κούρδων αλλά και κατά των υπολοίπων Τούρκων πολιτών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Νότης Μαριάς υπενθύμισε σε όλους ότι η ΕΕ ανέχεται και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από μέρους της Τουρκίας, που κατέχει αυτή τη στιγμή το 37% της Κύπρου, με παρουσία στρατευμάτων μέσα σε χώρα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook