Η γαλλική κυβέρνηση επίσημα ανακοίνωσε, την Κυριακή, ότι «κλήθηκε και του επιδόθηκε διαμαρτυρία στο υπουργείο των Εξωτερικών ο Σύρος πρεσβευτής στο Παρίσι», ύστερα «από τις ανεμπόδιστες από τις συριακές αρχές διαδηλώσεις μπροστά από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Γαλλίας, στη Χαλέπα και στη Δαμασκό, στη διάρκεια των οποίων σημαίες της Γαλλίας κάηκαν και οι διπλωματικές αποστολές λιθοβολήθηκαν».

«Θεωρούμε τις συριακές αρχές υπεύθυνες για την ασφάλεια του προσωπικού και των διπλωματικών μας αποστολών» στη Συρία, τόνισε εξάλλου το Κε ντ Ορσέ στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποσαφήνισε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Δαμασκό, Ρόμπερτ Φορντ, δεν κλήθηκε για να του επιδοθεί διαμαρτυρία στο συριακό υπουργείο των Εξωτερικών (γιατί είχε συνοδεύσει τον Γάλλο πρεσβευτή Ερικ Σεβαλιέ στην πόλη Χάμα, 210 χλμ.βόρεια της Δαμασκού ), «αλλά πραγματοποίησε στο υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας μια σχεδιασμένη πριν από δύο ημέρες επίσκεψη».

Σύμφωνα με πηγή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε ανώνυμα με το Γαλλικό πρακτορείο, «ο κ. Φορντ στο υπουργείο Εξωτερικών στη Δαμασκό παρέλαβε μια επίσημη συριακή διαμαρτυρία, όμως την ίδια ώρα εξέθεσε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του, για τις ανεμπόδιστες διαδηλώσεις Σύρων φιλοκυβερνητικών μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Δαμασκό».

Και οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, κατέστησαν σήμερα σαφές ότι «την ευθύνη για την ασφάλεια του προσωπικού και των κτηρίων των διπλωματικών τους αποστολών στη Συρία την έχουν ακέραια οι συριακές αρχές».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook