Για 8η χρονιά πραγματοποιήθηκε φέτος, το τριήμερο 22-23-24 Ιανουαρίου 2016, η γνωστή πλέον σε όλη την Ελλάδα εκδήλωση της Λέσχης Φουσκωτών Σκαφών Χανίων (ΛΦΣΧ) «Γαμοπιλαφιάδα».

Από το 2008 η ΛΦΣΧ, έχει θεσμοθετήσει ένα τριήμερο εκδηλώσεων για τα μέλη της αλλά και για τα μέλη αντίστοιχων Συλλόγων από όλη την χώρα, προκειμένου να επισκεφτούν τα Χανιά και να γνωρίσουν τον τόπο, τις ομορφιές του, την Κρητική παράδοση και μαγειρική.

Έτσι και φέτος το τριήμερο της «Γαμοπιλαφιάδας 2016», ξεκίνησε την Παρασκευή 22/01 σε γνωστή μουσική σκηνή στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, με την κοπή της πίτας της ΛΦΣΧ, παρουσία τοπικών φορέων, σχεδόν 60 επισκεπτών από αντίστοιχους Συλλόγους από πολλά μέρη της χώρας και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μ. Κεμεσίδης και Μιχ. Κοτζαμιχάλης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. κ. Μανωλικάκης και ο Λιμενάρχης Χανίων Αντιπλοίαρχος κ. Γ. Ορφανός.

Από την υπόλοιπη Ελλάδα συμμετείχαν μέλη του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος Ο.Φ.Σ.Ε, του Μακεδονικού Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, η Λέσχη Φουσκωτών Σκαφών ΙΑΣΩΝ, ο Ευβοϊκός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών, ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Κω ΤΡΙΤΩΝΕΣ, ο Λεριακός Όμιλος Σκαφών και ο Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών σκαφών από το Ηράκλειο.

Στην διάρκεια της βραδιάς εκπρόσωποι των παραπάνω συλλόγων χαιρέτισαν την εκδήλωση και τιμήθηκαν με πλακέτες από την ΛΦΣΧ.

Η δεύτερη ημέρα της «Γαμοπιλαφιάδας 2016» ξεκίνησε με την πρωινή εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στα Δυτικά των Χανίων. Ο πρώτος σταθμός ήταν η ιστορική Ιερά Μονή Γωνιάς του Κολυμβαρίου και η περιήγηση συνεχίστηκε στην Μαραθοκεφάλα, όπου οι καλεσμένοι είδαν το μοναδικό σπήλαιο του Αϊ Γιάννη του Ερημίτη.

Η παρέα συνέχισε την περιήγηση στον πρωτοβυζαντινό ναό αφιερωμένο στο Μιχαήλ Αρχάγγελο, την γνωστή «Ροτόντα Επισκοπής», ένα μνημείο που χρονολογείται από τον 6ο αι. μ.Χ. και ολοκλήρωσε την πρωινή εκδρομή με την επίσκεψη στην αρχαιότερη Ελιά του κόσμου, στο Χωριό Βούβες.

Τα μέλη των συλλόγων και οι καλεσμένοι, αργά το μεσημέρι κατέληξαν σε κέντρο διασκέδασης στο Δαρμαροχώρι, όπου γεύτηκαν πλούσιους μεζέδες και βέβαια το παραδοσιακό γαμοπίλαφο και διασκέδασαν με κρητική και λαϊκή μουσική.

Η τρίτη ημέρα της «Γαμοπιλαφιάδας 2016» ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24/01, όπου οι καλεσμένοι επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Χαλέπα, όπου γνώρισαν από κοντά ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Η ημέρα έκλεισε με φαγητό και μουσική σε εστιατόριο στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Η Λέσχη Φουσκωτών Σκαφών Χανίων θα ήθελε να ευχαριστήσει τα μέλη της για την συμμετοχή τους στην διοργάνωση της πολύ όμορφης και σημαντικής εκδήλωσης για τον Νομό Χανίων, τους χορηγούς που στήριξαν τις εκδηλώσεις, δίνοντας δώρα για την βραδιά της κοπής της πίτας, καθώς επίσης και τα μέλη των Ομίλων που συμμετείχαν από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθότι η παρουσία τους είναι πολύ σημαντική και αποτελεί την κινητήρια δύναμη να συνεχιστεί ο θεσμός και το 2017 με ακόμα καλύτερη διοργάνωση. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook