Ο πολιτιστικός σύλλογος "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ"  συνεχίζοντας τον δεύτερο κύκλο των προβολών του κινηματογραφικού αφιερώματος στον φημισμένο ιταλικό κινηματογράφο με τον γενικό τίτλο: "Μικρά Αριστουργήματα Μεγάλων Ιταλών Σκηνοθετών", θα προβάλλει στα Χανιά (σε συνεργασία με τη NEW STAR) την Κυριακή, 31/01/2016 στις 8.00 μ.μ. στη γνώριμη αίθουσα του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης (Νεάρχου 23) την ταινία: "Η θέση" (1979) του Ερμάνο Όλμι.

Σκηνοθεσία: ΕΡΜΑΝΟ ΟΛΜΙ
Σενάριο: ΕΤΟΡΕ ΛΟΜΠΑΡΝΤΟ, ΕΡΜΑΝΟ ΟΛΜΙ
Πρωταγωνιστούν: ΣΑΝΤΡΟ ΠΑΝΣΕΡΙ, ΛΟΡΕΝΤΑΝΑ ΝΤΕΤΟ, ΤΟΥΛΙΟ ΚΕΖΙΤΣ, ΜΑΡΑ ΡΕΒΕΛ, ΓΚΟΥΙΝΤΟ ΣΠΑΝΤΕΑ
Δράμα, Ιταλία, 1961, 93'

Πριν την προβολή θα παρουσιάσει μια σύντομη εισήγηση για την ταινία:"Η θέση" του Ερμάνο Όλμι ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Θεοδοσάκης.

Περίληψη: Η ταινία πραγματεύεται τη διαδικασία ένταξης ενός δεκαοκτάχρονου στο μηχανισμό του συστήματος μέσα από την εξασφάλιση μιας θέσης στο δημόσιο τομέα. Η δεύτερη ταινία του Ερμάνο Όλμι, ένα δράμα επιβίωσης που ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στον νεορεαλισμό και το μοντέρνο σινεμά και υπήρξε αρκετό για να καθιερώσει το όνομα του δημιουργού του.
 
Λίγα περισσότερα στοιχεία για την ταινία:

Μια εξαιρετική ταινία του νεορεαλιστικού ρεύματος που σατιρίζει με οξυδέρκεια αλλά και λεπτή ευαισθησία το "οικονομικό θαύμα" της Ιταλίας που ακολούθησε τη μεταπολεμική ανάκαμψη. Ο Ερμάνο Όλμι σκιαγραφεί με διεισδυτική ματιά και οικονομία μέσων τις συνθήκες ζωής και τα φαινόμενα του "εκμοντερνισμού", επικεντρώνοντας την προσοχή του στο γραφειοκρατικό σύμπαν των μεγάλων απρόσωπων εταιριών. Ο Όλμι βλέπει τον κόσμο με τους άλλους, όχι έξω από αυτούς, όπως λέει ο ίδιος. Αυτό το συντροφικό και απλό βλέμμα, αναδεικνύει την αντίφαση ανάμεσα στη φλογερή αν και συνεσταλμένη ανησυχία του νεαρού ήρωα και τη νεκρική συμβατικότητα του εργασιακού του περιβάλλοντος. Η ταινία αποτυπώνει τον ηρωισμό του κάθε ανθρώπου που πρέπει να διασχίσει μια γκρίζα εργασιακή καθημερινότητα χωρίς να γίνει κι ο ίδιος γκρίζος. Το ανήσυχο βλέμμα του Ντομένικο αφήνει το μέλλον ανοιχτό.