Τελευταία ενημέρωση:12:00

Την απαλλαγή  του Γερμανού καθηγητή X.Ρίχτερ πρότεινε ο Εισαγγελέας της έδρας στην πολύκροτη δίκη που συνεχίζεται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και την πρόταση του Εισαγγελέα.

Πρόκειται για την τελευταία δικάσιμο, πριν την τελική απόφαση του δικαστηρίου που θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας δίκης που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, των ακαδημαϊκών της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται πως στις 15 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των εγγράφων που βρίσκονται στη δικογραφία και έχουν καταθέσει οι παράγοντες της δίκης. Μάλιστα, την ίδια ημέρα η συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Ρίχτερ κκ Α. Αναγνωστόπουλος και Κ. Καλλίρης προσκόμισαν στο δικαστήριο επιστολή του Βρετανού ιστορικού και συγγραφέα Antony Beevor, ο οποίος είναι γνωστός για το βιβλίο του «Κρήτη: Η Μάχη και η Αντίσταση» και μέσω της οποίας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον κ. Ρίχτερ και ζητά την αθώωσή του. Παράλληλα, κατατέθηκε γνωμοδότηση του καθηγητή συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Σταύρου Τσακυράκη μέσω της οποίας αναφέρεται στο σκέλος του νόμου, βάσει του οποίου δικάζεται ο κ. Ρίχτερ, και θίγει ζητήματα περί ελευθερίας του λόγου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου Γ. Πατεράκης, έχει ασκήσει δίωξη εις βάρος του καθηγητή εκτιμώντας πως οι αναφορές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και πρόκειται για την πρώτη δίκη στη χώρα που γίνεται με με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014.

Η δίκη θα ολοκληρωθεί χωρίς την παρουσία της πολιτικής αγωγής, αφού το δικαστήριο απέρριψε την παράστασή τους ενώ σήμερα θα οριστεί και η τελευταία δικάσιμος οπότε και αναμένεται η τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook