Τελευταία ενημέρωση 18:31

Βιβλική καταστροφή προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό της Κύπρου, λίγο πριν από τις 06:00 το πρωί. Μέχρι στιγμής, οι Αρχές της Κύπρου έχουν ανακοινώσει δώδεκα  νεκρούς και 62 τραυματίες, εκ των οποίων οι 4 νοσηλεύονται στην εντατική.

Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, οι δε κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη.

Το χρονικό...

Όλα ξεκίνησαν στις 04:27 το πρωί. Μια φωτιά ξεσπάει μεταξύ της Ναυτικής Βάσης "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Ζύγι και του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό.

Στην περιοχή μεταβαίνουν 14 οχήματα με 60 πυροσβέστες και μαζί με αξιωματικούς και στρατιώτες της Βάσης προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά.

Στις 05:30 όμως τα πράγματα γίνονται τα χειρότερα. Μια ισχυρή έκρηξη έρχεται να σπείρει τον θάνατο και τον πανικό. Μέσα στη ναυτική βάση υπήρχαν 98 κιβώτια με πυρομαχικά που κατευθύνονταν στη Συρία και είχαν κατασχεθεί το 2009 από το ιρανικό πλοίο Monchegorsk, την πορεία του οποίου είχαν ανακόψει οι κυπριακές αρχές μετά από πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους από την Κύπρο οι εικόνες στην περιοχή είναι τραγικές. Πυροσβέστες και διασώστες λένε πως μαζεύουν χέρια και πόδια από τα δέντρα και πως αυτά που βλέπουν δεν μπορούν να τα περιγράψουν από το σοκ. Πτώματα έχουν εκτιναχθεί εκατοντάδες μέτρα μακριά στους λόφους που όπως λένε οι ειδικοί αν δεν υπήρχαν τα βουνά τριγύρω θα είχαμε εκατοντάδες θύματα!


Άνδρες της ΕΜΑΚ σκεπάζουν πτώματα που έχουν εκσφενδονιστεί στο απέναντι βουνό

Από την έκρηξη είχε εγκλωβιστεί ομάδα στρατιωτών σε υπόγειο χώρο του στρατοπέδου, αλλά ευτυχώς οι ομάδες διάσωσης κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν.H ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Ζύγι βρίσκεται πολύ κοντά στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του νησιού στο Βασιλικό και γι αυτό σημειώνονται τεράστιες διακοπές ρεύματος σε όλο το νησί. Κίνδυνος για γενικό μπλακ άουτ αν δεν σβήσει η φωτιά που σιγοκαίει ακόμη έξω από τον σταθμό.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι το σκηνικό τους θυμίζει βομβαρδισμούς από την εισβολή το 1974.

Έχει ανασταλεί, η λειτουργία όλων των Μονάδων Αφαλάτωσης


Έχει ανασταλεί, στο μεταξύ, η λειτουργία όλων των Μονάδων Αφαλάτωσης, λόγω της διακοπής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα οι διαθέσιμες ποσότητες πόσιμου νερού είναι πολύ περιορισμένες και το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην κατανάλωση νερού και να περιορίζεται στις απόλυτα αναγκαίες χρήσεις.

Στην περιοχή εξακολουθεί να αναδύεται έντονη μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι ακόμη χαμηλή λόγω του σύννεφου καπνού που υπάρχει.

Από τα νοσοκομεία της Κύπρου κάνουν έκκληση για αίμα όλων των ομάδων. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί 12 σωροί στα νοσοκομεία, 6 έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν ενημερωθεί και οι συγγενείς τους. Η αναγνώριση είναι πολύ δύσκολη καθώς αρκετές από τις σωρούς είναι καμένες και έχουν διαμελιστεί.

Μεταξύ των νεκρών είναι 5 πυροσβέστες, 4 αξιωματικοί του στρατού. Μέσα στους νεκρούς είναι και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης. Για αρκετές ώρες η τύχη του αγνοείτο όμως τελικά επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Μιλώντας στην Κρατική Τηλεόραση της Κύπρου ο γιος του αρχηγού, Νικόλας Ιωάννιδης είπε πως ο πατέρας του ενημερώθηκε τηλεφωνικά λίγα λεπτά με τη φωτιά στις 04:30 και αμέσως πήγε στη βάση. Την ώρα της έκρηξης ήταν μέσα στη ναυτική βάση, με αποτέλεσμα να βρει και αυτός τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ανάμεσα στα θύματα δεν υπάρχουν Ελλαδίτες αξιωματικοί.
Ποιοι ευθύνονται για την έκρηξη;

Την Τετάρτη δόθηκαν οδηγίες να ψύχονται τα κιβώτια και να απομακρυνθούν ώστε να καταστραφούν από πυροτεχνουργούς του στρατού. Όμως κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκε να το κάνει. Μάλιστα όπως λένε τα κιβώτια βρίσκονται στη βάση εδώ και ένα χρόνο! Οι θερμοκρασίες στο νησί καθημερινά το καλοκαίρι φτάνουν του 45 μεχρι και 47 βαθμούς κελσίου και υπάρχει και αρκετή υγρασία. Αυτό για τα εκρηκτικά και τα πυρομαχικά είναι κίνδυνος θάνατος!

Σύμφωνα με μαρτυρία ατόμου που εργαζόταν στο στρατόπεδο τα συγκεκριμένα κοντέινερ παρουσίαζαν εικόνα διόγκωσης εδώ και τρεις μήνες και για το γεγονός αυτό ήταν ενήμερο το ΓΕΕΦ.

Από την κυβέρνηση κανείς δεν έχει προβεί σε δηλώσεις μέχρι στιγμής.

 
Βομβαρδισμένο τοπίο ακόμη και 10 χιλιόμετρα μακριά

H Εθνική Οδός Λευκωσίας - Λεμεσού έχει επίσης γεμίσει καπνούς και αντικείμενα που εκτοξεύθηκαν από τη ναυτική βάση αν και δεν βρίσκεται κοντά.

Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί. Η Αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό.

Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα. 

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες υπάρχει μεγάλη κινητικότα από ασθενοφόρα ενώ στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λάρνακας έχει κληθεί προσωπικό για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.

Κάτι παραπάνω από δραματική είναι η περιγραφή στην τηλεόραση του Σκάι του κοινοτάρχη του χωριού Ψεματισμένος που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη βάση.

Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και ακούστηκε ακόμη και στην πόλη της Λεμεσού και σε χωριά που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων.

“Νόμισα πως έβαλαν βόμβα στο σπίτι μου” λέει ο κ. Παπαχρήστου. “Βγήκα στο δρόμο και είδα ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Πενήντα σπίτια υπέστησαν ζημιές” Σκεφτείτε μόνο ότι το χωριό απέχει πέντε χιλιόμετρα από τη βάση. Στο χωριό Μαρί που είναι μόλις ένα χιλιόμετρο από τη βάση και οι πληροφορίες μιλούν ακόμη και για σπίτια που κατέρρευσαν.Ωστόσο σαν από θαύμα φαίνεται ότι στα χωριά δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά αρκετοί τραυματίες. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της έκρηξης το γεγονός ότι κομμάτια σίδερο, ξύλα κ.α. έφτασαν ως την εθνική Λεμεσού-Λευκωσίας τουλάχιστον πέντε χιλιόμετρα μακριά, ενώ ολόκληρη η περιοχή είναι καλυμμένη από πυκνό καπνό.

Η εικόνα θυμίζει πολεμικό τοπίο σε ολόκληρη την περιοχή. Συνεχώς περνούν ασθενοφόρα και ο υπουργός υγείας της Κύπρου έκανε έκκληση στους πολίτες αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να μην πάνε σε νοσοκομεία για να βοηθήσουν την κατάσταση.


Ακόμη και οχήματα εκτινάχθηκαν χιλιομετρα μακριά

Παραιτήσεις

Στο σημείο μετέβη και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, έγινε γνωστό πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός, Πέτρος Τσαλικίδης.


Αεροσκάφος C-27 απογειώθηκε για Κύπρο

Απογειώθηκε αεροσκάφος τύπου C-27, από την Ελευσίνα,  με εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες των κυπριακών αρχών για την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης» ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στο νησί θα μεταφούν δύο άτομα από την Αστυνομία, πυροτεχνουργοί για την ακρίβεια και δύο από το πυροσβεστικό σώμα, και συγκεκριμένα από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για να βοηθήσουν στις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας.

newsit, φωτογραφίες Reuter, sigmalive, eurokinissi