Στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Οικονομικής Σκέψης που διοργανώνει για 18η χρονιά, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε επίκαιρη ημερίδα με θέμα: Ποιες ηγεσίες και ποιες μεταρρυθμίσεις.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση, με προσκεκλημένους τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Αλέκο Παπαδόπουλο και το δημοσιογράφο κ. Τάσο Παπαδόπουλο.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΑΚ κ. Σταύρος Καρτέρης επισήμανε πως υπάρχουν αναρίθμητες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες οι περισσότεροι συμφωνούμε, όμως δεν είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε, με αποτέλεσμα η Ελλάδα έχει χάσει το ¼ του ΑΕΠ και είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες και την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην κρίση των θεσμών και στην επικράτηση του παραπλανητικού λαϊκισμού. Όλοι μιλούν για ανάπτυξη. Όλοι λένε ότι θέλουν ανάπτυξη. Ξεχνούν όμως πως για να έρθει η ανάπτυξη πρέπει πρώτα να οικοδομηθούν οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης.

Και πρόσθεσε, ζούμε μια διαρκή παρεκτροπή του κοινοβουλευτισμού η οποία έχει τόσο πολύ ταυτιστεί με την πορεία του τόπου προς την καταστροφή ώστε να μην είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα και με εμβαλωματικές λύσεις.

Απαιτείται, αντίθετα, μια θαρραλέα και ριζοσπαστική αντιπαράθεση με όλες τις παθογένειες του ισχύοντος κοινοβουλευτικού κακεκτύπου, με όλες τις κακοήθεις στρεβλώσεις των θεσμών επάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το σημερινό, κλυδωνιζόμενο συθέμελα οικοδόμημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος.  

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να συγκροτηθεί ένα γνήσιο «παράλληλο πρόγραμμα» με βασικούς άξονες:

⦁    Την ενίσχυση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

⦁    Την καθιέρωση δευτεροβάθμιου νομοθετικού σώματος.

⦁    Την αποτροπή ενδιάμεσων εκλογών.

⦁    Την καθιέρωση επιτελικών υπουργείων και θαρραλέα αποκέντρωση.

⦁    Την μετατροπή των ΚΕΠ σε ολοκληρωμένα Τοπικά Διοικητικά Κέντρα που θα διεκπεραιώνουν αποκλειστικά όλες τις υποθέσεις των πολιτών.

O κ. Παπαδόπουλος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως εκείνες οι δυνάμεις (μειοψηφικές ακόμη) που αντιστέκονται στον συνεχιζόμενο καταστροφικό λαϊκισμό της χώρας. Είναι εκείνες οι δυνάμεις που θα προκύψουν κυρίως από τις νεότερες δρώσες γενιές και θα εκφραστούν πολιτικά σε κάτι «Νέο και Μεγάλο».

Ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Παπαδόπουλος επισήμανε πως δυστυχώς οι μεταρρυθμίσεις, έχουν συνδυάσει λανθασμένα με περικοπές μισθών, συντάξεων και άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Ως σήμερα οι μεταρρυθμίσεις είναι μόνο στα λόγια. Στην πράξη δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για το γραφειοκρατικό κράτος, το οποίο στέκεται απέναντι τόσο στον πολίτη, όσο και τον επιχειρηματία.

Ο πρώην υπουργός κ. Στέφανος Μάνος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση λόγο ασθένειας. Στην ομιλία του, την οποία διάβασε ο συντονιστής κ. Παπανδρόπουλος, αναφέρει τα εξής:

«Μια πρώτη συνέπεια του αχαλίνωτου λαϊκισμού ήταν η θεοποίηση του παρασιτισμού σε βάρος της δουλειάς και της προσπάθειας. Σήμερα, η προοπτική οριστικής οικονομικής καταστροφής είναι ορατή. Τα τελευταία 5 χρόνια εξανεμίστηκαν αποταμιεύσεις, μηδενίστηκαν περιουσίες. Επιχειρήσεις έκλεισαν, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους.

Και τώρα συζητούμε για μεταρρυθμίσεις! Και ποιος θα τις κάνει; Εμείς, ο Ελληνικός λαός; Μα έχουμε αποδείξει, ξανά και ξανά, ότι δεν έχουμε χορτάσει λαϊκισμό! Είμαστε έτοιμοι να εμπιστευθούμε τον πρώτο αγύρτη που θα μας τάξει μια ανύπαρκτη εύκολη λύση. Μας αρέσει να είμαστε βουτηγμένοι σε μια θάλασσα ψεμάτων. Μέχρι την τελική καταστροφή για την οποία φυσικά, όταν έλθει, θα φταίνε όλοι οι άλλοι.

Το χαρακτηριστικό του πολιτικού συστήματος αρπαγής και ανοησίας είναι η συγκέντρωση της εξουσίας στο κέντρο, στην Αθήνα, και εν τέλει στον πρωθυπουργό. Το σύστημα έχει χαρακτηριστεί πρωθυπουργοκεντρικό. Ποτέ περισσότερο απ’ ότι σήμερα.

Αυτή την κατάσταση ανημποριάς του πολίτη θέλω ν’ αλλάξουμε. Ν’ αποδυναμώσουμε τον πρωθυπουργό και να ενδυναμώσουμε τους πολίτες. Ν’ αποδυναμώσουμε το κέντρο και να ενδυναμώσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλώ για μια ριζική αναδιανομή εξουσίας.

Μιλώ για ένα κράτος στο οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση, οι 325 δήμοι της χώρας και οι 13 περιφέρειες, θα έχουν πραγματική διοικητική και πραγματική οικονομική αυτοτέλεια».

Στο ζωντανό διάλογο που ακολούθησε το σύνολο των παραβρισκόμενων συμφώνησε ότι τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεις επιταχύνουν τις διεργασίες ωρίμανσης της Ελληνικής Κοινωνίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook