Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίηση η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας, με τίτλο: «Ρύθμιση Θεμάτων Μεταθέσεων Οπλιτών και Άλλες Διατάξεις περί Μέριμνας Προσωπικού».

Το νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου στη Βουλή, εκτός από μια σειρά από ζητήματα (εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, διαγραφές προστίμων σε ανυπότακτους, μείωση θητείας σε άτομα άνω των 35 κα) επιχειρεί να δώσει τέλος στο ρουσφετολογικό «πάρτι» προηγούμενων δεκαετιών με ευνοϊκές μεταθέσεις για οπλίτες, που διάρθρωναν την κομματική πελατεία Υπουργών και βουλευτών. 

Είναι η πρώτη φορά μάλιστα – κάτι που επεσήμανε και η βουλευτής Χανίων και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας – που η ρύθμιση του τοπίου των μεταθέσεων επιχειρείται να γίνει δια νόμου, προκειμένου να μην μείνουν ανοιχτά παράθυρα εκμετάλλευσης των μεταθέσεων από πολιτικές δυνάμεις στο μέλλον. 

Αυτή, σύμφωνα με την κα Βαγιωνάκη, είναι «μια ακόμα βασική ποιοτική διαφορά σε επίπεδο διακυβέρνησης της παρούσας με τις παλιότερες Κυβερνήσεις».

Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση της κα Βαγιωνάκη:

Βασική στόχευση του παρόντος νομοσχεδίου αποτελεί κάτι που – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – φάνταζε ακατόρθωτο, αν και αυτονόητο. Και φυσικά μιλώ για το ακανθώδες ζήτημα των μεταθέσεων, το οποίο παραμένει ακανθώδες εδώ και δεκαετίες, γιατί δεν υπήρξε ποτέ ούτε η πρόθεση, ούτε η συνακόλουθη πολιτική βούληση να αλλάξει κάτι στη ρουσφετολογική λογική που άφηνε ορθάνοιχτά τα «παράθυρα» σε επιλεκτικές «εξυπηρετήσεις».

Εξυπηρετήσεις, που – κακά τα ψέματα – «αξιοποίησαν» σε υπερθετικό βαθμό βουλευτές και κομματάρχες του πρώην δικομματισμού, μοιράζοντας την «πίτα, και εξυπηρετώντας συστηματικά τα παιδιά της εκλογικής τους «πελατείας». Αυτό το άθλιο σύστημα λειτούργησε για κοντά πενήντα χρόνια, ενώ παρέμεινε «στεγανοποιημένο» και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρότι ήταν κοινό μυστικό, πως αν έχεις τις κατάλληλες γνωριμίες, «όλα γίνονται».

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία από τα χρόνια της κρίσης, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί τους μισούς στρατιώτες κάθε ΕΣΣΟ υπηρετούν με ρουσφέτι! Ιδίως την τελευταία 5ετία τα «κοινωνικά αιτήματα» (έτσι αποκαλούνται τα ρουσφέτια) αυξήθηκαν αλματωδώς λόγω της οικονομικής κρίσης. Ουσιαστικά δηλαδή, ο στρατός χρησιμοποιήθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως το κατάλληλο αντιστάθμισμα στα σκληρά οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Και στέκομαι ιδιαίτερα στα παραπάνω, καθότι εκτιμώ πως η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη νοοτροπία, αλλά και την επιθυμία της να συγκρουστεί μια και καλή με λογικές και παθογένειες του παρελθόντος. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο, ότι σαν Κυβέρνηση δεν αρκεστήκαμε ούτε στη διαχείριση, ούτε πολύ περισσότερο στην εκμετάλλευση ενός παγιωμένου συστήματος συνδιαλλαγής πολιτών και πολιτικών, αλλά αντίθετα, για πρώτη φορά, καλούμε το νόμο να ρυθμίσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Και αυτή είναι μια ακόμα βασική ποιοτική διαφορά σε επίπεδο διακυβέρνησης της παρούσας με τις παλιότερες Κυβερνήσεις. 
Γι’ αυτό λοιπόν, σας καλώ όλους, να υποδεχτούμε θερμά αυτή τη νομοθετική προσπάθεια και να σταματήσουν κάποιοι να βάζουν προσκόμματα στα αυτονόητα, προσβλέποντας ίσως σε νέες μελλοντικές εξυπηρετήσεις. Συνεπώς ας αφήσουν τη χώρα να προχωρήσει μπροστά, ακόμα κι αν αυτοί θέλουν να μείνουν πίσω.

Από εκεί και πέρα, σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου, θέλω να υπογραμμίσω την εξαιρετικής σημασίας ρύθμιση του τοπίου για τους ανυπότακτους, που συμπεριλαμβάνουν και τους αντιρρησίες συνείδησης. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως έχει ανοικτές κεραίες και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα της νεολαίας.

Τα νέα δεδομένα εξάλλου, δείχνουν δραματική αύξηση του αριθμού των ανυπότακτων λόγω οικονομικής κρίσης, αφού πάρα πολλοί νέοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας, παίρνοντας αναβολή, ενώ άλλοι, βρίσκοντας εδώ μια δουλειά και φοβούμενοι μη τη χάσουν,  απέφευγαν τη στράτευση για να δουλέψουν. Συχνά όμως, η αναβολή έληγε, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα τα οποία έφταναν και τις 6000 ευρώ. Θυμίζω μάλιστα, ότι μετά το 2011, εφαρμόστηκε υπουργική απόφαση η οποία προέβλεπε την αποστολή των προστίμων κατευθείαν στις εφορίες, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της ποινικής δίωξης. Με το νομοσχέδιο αυτό όμως και για όσους εκπληρώνουν ακόμη ή θα καταταγούν προς εκπλήρωση της θητείας τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016, εξαλείφεται το αξιόποινο της ανυποταξίας, παραγράφονται οι ποινικές και διοικητικές συνέπειες και τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και βεβαιωθεί, ενώ σε περίπτωση μερικής αποπληρωμής τους διαγράφεται το υπόλοιπο ποσό. 

Τελειώνοντας, εξαιρετικά θετικά πρέπει να αξιολογείται η δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στο προσωπικό για την περαιτέρω ενδυνάμωση της επιστημονικής του κατάρτισης. Σε μια ολοένα μεταβαλλόμενη και απαιτητική εποχή, ρυθμίσεις όπως, το να μπορεί το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό να λαμβάνει άδεια για τη συμμετοχή του σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα ΑΕΙ, εφόσον η εκπαίδευση αποσκοπεί στην επιστημονική κατάρτιση και το αντικείμενο είναι συνυφασμένο με τα καθήκοντα του, είναι πολύ σημαντικές. Εξίσου σημαντικός είναι ο χαρακτηρισμός των αποφοίτων των Σχολών Μόνιμων Υπαξιωματικών σε απόφοιτους Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών και η μετατροπή της φοίτησης στις Σχολές αυτές, από 2ετή σε 3ετή. Όπως επίσης, η παροχή δυνατότητας στους μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων να παρακολουθούν επιμορφωτικά μαθήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Κύριες κ κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, είναι ένα καλό νομοσχέδιο. Λύνει πολλά διαδικαστικά, αλλά και ουσίας προβλήματα, είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης, συμπεριέλαβε προτάσεις και αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, βάζει τέλος σε παθογένειες του παρελθόντος και σε πληγές στην κοινωνία που έχουν κακοφορμίσει και συνεπώς οφείλει να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης. Βάση των παραπάνω και ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, σας καλώ να το υποδεχτείτε θετικά και να το υπερψηφίσετε, προκειμένου να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές που έχει ανάγκη ο Ελληνικός Στρατός.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook