Παρέμβαση θέλησε να πραγματοποιήσει η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη, στην προχθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, που εξελίχθηκε σε πεδίο σύγκρουσης επί της τροπολογίας της Κυβέρνησης για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. 

Η κα Βαγιωνάκη αφού κάλεσε τους βουλευτές «να περιφρουρήσουν (σς είχαν ακουστεί εκφράσεις όπως: «κατέβασμα παντελονιών, Βόρεια Κορέα κ.α.) το Κοινοβούλιο και να δίνεται η δυνατότητα να ακούγονται μόνο πολιτικά επιχειρήματα.

Παράλληλα, καυτηρίασε την επιλογή της Αντιπολίτευσης, κάθε φορά που δεν της αρέσει ένα νομοθέτημα, να εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Όσον αφορά το καυτό ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών η κα Βαγιωνάκη τόνισε: «Η Κυβέρνηση 2 μήνες περίμενε τη ΝΔ να εκλέξει αρχηγό για να μπορέσει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και των λοιπών ανεξάρτητων Αρχών. Ο Πρόεδρος της Βουλής συγκάλεσε τη διάσκεψη των προέδρων για αυτό το λόγο και εκεί που όλα έδειχναν ότι θα έχουμε συναινετική λύση, με τη εκλογή του νέου Προέδρου της ΝΔ, όλα άλλαξαν. Γιατί;». 

Στη συνέχεια η κα Βαγιωνάκη επιχείρησε να ερμηνεύσει τους λόγους αυτής της αλλαγής πλεύσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας: «Μήπως γιατί βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση; Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, η διαφημιστική πίτα έφτανε τα 600 εκ. ευρώ και τώρα περί τα 200 εκ. Σε αυτήν την περίπτωση δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: Πρώτον, να δούμε πόσα κανάλια χωρούν σε αυτό το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με βάση αντικειμενικά κριτήρια που με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσαμε στο Νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, ώστε να υπάρχει βιωσιμότητα στη λειτουργία τους. Να σας θυμίσω ότι τα χρέη των μεγάλων ΜΜΕ ξεπερνούν τα 800 εκ ευρώ. Δεύτερον, για να μπορέσουν να σταθούν αυτά τα κανάλια, θα πρέπει να βρουν άλλες πηγές, βλέπε το γνωστό τρίγωνο της διαπλοκής», για να συμπληρώσει: «Εμείς θέλουμε το πρώτο. Ευθύνη για τα παραπάνω δε θα χουμε εμείς ή ο Υπουργός, αλλά το ΕΣΡ, σύμφωνα με τα όσα ψηφίσαμε. Αυτό που φέρνει η Τροπολογία είναι να αποφασίζει η Βουλή για τον αριθμό των αδειών. Αν πράγματι ενδιαφέρεστε για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, ελάτε να αποφασίσουμε όλοι μαζί. Μη ξεχνάμε εξάλλου, ότι στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», η Ελλάδα από την 31 θέση το 2008, βρέθηκε στην 91η το 2015 σε σύνολο 180 χωρών».

Σημειώνεται πως η τροπολογία υπερψηφίστηκε τελικά. Υπέρ της τροπολογία τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., παρών δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ κατά ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook