Πτωτικές τάσεις σημειώθηκαν στις συνεδριάσεις της Παρασκευής, τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις αγορές των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των αρνητικών μακροοικονομικών νέων στις ΗΠΑ, και ειδικότερα στον τομέα της ανεργίας. Στην Ευρώπη, οι επενδυτές επικεντρώνονται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου το συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για τις βασικές παραμέτρους στο δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα. Στην Ασία, η αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα απογοήτευσε τις αγορές.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,49% (στις 12.657,20 μονάδες), ο S&P 500 με πτώση 0,7% (στις 1.343,81 μονάδες) και ο Nasdaq χαμηλότερα κατά 0,45% (στις 2.859,81 μονάδες). Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,06%. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 0,92%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 έκλεισε στο -1,67%.

Σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 4,3% (στα 89,5 δισ. ευρώ) σε μηνιαίο επίπεδο τον Μάιο, μετά από πτώση 5,6% τον Απρίλιο. Παράλληλα, η Τράπεζα της Γαλλίας υποβάθμισε, με βάση τους επιχειρηματικούς δείκτες του Ιουνίου, τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τις προβλέψεις για επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης. Η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδύνει στο 0,2% το β΄ τρίμηνο, ενώ το α\’ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε σημειώσει άνοδο 0,9%. Στις προηγούμενες προβλέψεις της, η κεντρική τράπεζα έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%. Τέλος, ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθε στο 9,2% τον Ιούνιο, έναντι 9,1% τον προηγούμενο μήνα.

Χωρίς ουσιαστικές ανακοινώσεις σήμερα σε επίπεδο μακροοικονομικών νέων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ευρώπη και στη συνεδρίαση του Eurogroup. Η κρίση χρέους στην περιοχή της ευρωζώνης αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα των διεθνών αγορών, καθώς όχι μόνο δεν δίνεται μια οριστική λύση, αλλά και καινούργιες χώρες προστίθενται στον «κατάλογο».

imerisia

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook