Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλούς (Αγ. Ιωάννης ο Ριγολόγος) σας προσκαλεί στα 3α Χοιροσφάγια που θα πραγματοποιηθούν στο Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης, Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα έναρξης 12:00.

Τα Χοιροσφάγια είναι ένα έθιμο που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού προσπαθεί να αναβιώσει, το οποίο χάνεται στους αιώνες. Το έθιμο αυτό θελει κάθε χρόνο την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα οι κάτοικοι ενός χωριού να μαζεύονται όλοι μαζί με αφορμή το σφάξιμο του οικόσιτου χοίρου (το χοιρινό είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της κρητικής κουζίνας) και να συμμετέχουν στο σφάξιμο του ζώου, στην επεξεργασία του κρέατος με διάφορους τρόπους, στο μαγείρεμά του και τέλος στην κατανάλωσή του.

Η παράδοση επίσης θέλει να χρησιμοποιείται ένα μεγάλο μέρος του κρέατος του ζώου και να μαγειρεύεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Για την ακρίβεια λίγα μέρη θεωρούνταν εντελώς άχρηστα και δεν τα χρησιμοποιούσαν καθόλου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού λοιπόν, εκτός από το ίδιο το έθιμο, επιδιώκει να αναβιώσει παλιές και ξεχασμένες συνταγές που αφορούν στο χοιρινό κρέας με σκοπό αυτές να μη χαθούν αλλά αντίθετα να μαθευτούν και γιατί όχι να εμπλουτιστούν από την νέα κρητική κουζίνα.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι λοιπόν, για να αναβιώσουμε μαζί το ίδιο το έθιμο αλλά και για να δοκιμάσουμε παλιές, παραδοσιακές συνταγές που πολλοί από μας δεν είχαμε ποτέ πριν την ευκαιρία να το κάνουμε. Και όλα αυτά με αγάπη, μεράκι και σεβασμό στον τόπο μας και τις παραδόσεις του…Θα υπάρχει ζωντανή κρητική μουσική με το συγκρότημα του Λευτέρη Μαθιουδάκη.

Τιμή εισόδου
10,00 Ευρώ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook