Χιλιάδες νέοι και νέες, με δεξιότητες και αυξημένη κατάρτιση, επέλεξαν να αρνηθούν τις σειρήνες μιας «εύκολης ζωής» στις λεωφόρους των μεγάλων αστικών κέντρων. Και επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους, στον τόπο που τους κληροδότησαν οι γονείς και οι παππούδες τους, απασχολούμενοι στην πρωτογενή παραγωγή. Είναι οι χιλιάδες νέες και νέοι που επένδυσαν τα όνειρά τους στην επαρχία και στις πρότυπες κτηνοτροφικές μονάδες της Φθιώτιδας και της Πελοποννήσου. Οι χιλιάδες νέοι αγρότες που εντατικοποίησαν την κροκοκαλλιέργεια στην Κοζάνη και επένδυσαν τις ζωές τους στους συνεταιρισμούς ροδακίνου στην Ημαθία,  στην παραγωγή πορτοκαλιού στη Λακωνία,  στην ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην Κρήτη και στην καλλιέργεια σπαραγγιών και ακτινιδίων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Αυτή είναι η νέα γενιά αγροτών. Μια γενιά που δεν επαφίεται στις επιδοτήσεις και τις κοινοτικές ενισχύσεις για να καλλιεργήσει τη γη της. Αντίθετα, οι νέοι αυτοί αγρότες στηρίζουν τις ζωές τους στα χέρια τους, στην παραγωγή τους, στα προϊόντα τους. Και στα μπλόκα δεν δίνουν έναν συντεχνιακό αγώνα παρωχημένων διεκδικήσεων. Δίνουν έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, που επιβαρύνεται από την αποτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική με τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την επικείμενη αθρόα εισαγωγή ουκρανικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με την καθιέρωση της Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως γρανάζι του μνημονιακού μηχανισμού της τρόικας, αντί να σταθεί αρωγός, σφίγγει τη θηλιά στους Έλληνες αγρότες και επιβάλλει νέα βαριά φορολογία στα όνειρα και τις ζωές τους. Οι αυξημένοι συντελεστές φορολόγησης στο 26%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που σωρευτικά αγγίζει το 70% μέχρι το 2019, η αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων σε μικροκαλλιεργητές, οι κατασχέσεις της υποθηκευμένης γης, έρχονται να διαλύσουν οριστικά τον πρωτογενή τομέα και να μετατρέψουν τους Έλληνες αγρότες σε κολίγους στην ίδια τους τη γη.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαίοι αγρότες απολαμβάνουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς με υψηλά αφορολόγητα όρια και χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, στην καρδιά της Ευρώπης, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο, το αγροτικό πετρέλαιο έχει απαλλαγεί από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Αντίθετα στην Ελλάδα των μνημονίων,  ο δυσθεώρητος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο πνίγει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, οι τιμές των εφοδίων εκτοξεύονται, η χαμηλή ζήτηση αφήνει την ελληνική παραγωγή να σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια, οι οφειλές τρέχουν και οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2014, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προστατέψει τους Έλληνες παραγωγούς από τις κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και με ομιλίες και ερωτήσεις μου ζήτησα επανειλημμένα από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ την απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, προκειμένου να μπορέσουν οι Έλληνες αγρότες να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους, να θρέψουν τις οικογένειές τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας. Επιπλέον έχω καταγγείλει εγκαίρως τα καρτέλ μεταλλαγμένων σπόρων που κρατούν όμηρο την ελληνική παραγωγή και τρώνε το ψωμί του Έλληνα αγρότη.

Οι αγρότες μας είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διάλυση της πρωτογενούς παραγωγής, που μεθοδεύεται με το αγροτικό μνημόνιο. Και θα υπερασπιστούν τις διεκδικήσεις τους στους δρόμους και στα μπλόκα, μαζί με όσους πιστεύουμε στο δίκαιο αγώνα τους. Σ΄ αυτό το δίκαιο, ήδη στήνεται ένα «νέο Κιλελέρ» που θα αποτινάξει τα δεσμά του μνημονίου. Και ενεργοποιείται ένας νέος κοινωνικός αυτοματισμός που δεν διαιρεί, αλλά ενώνει τους Έλληνες για την ανατροπή των παρανοϊκών σχεδιασμών μίας ανίκανης και καθοδηγούμενης τρόικας. Ένας νέος κοινωνικός αυτοματισμός που συσπειρώνει στα μπλόκα τους κοινωνικούς φορείς και όλους τους αγανακτισμένους από τα μνημόνια πολίτες για να σχηματίσουν την πλατιά συμμαχία των πολιτών και των κινημάτων που θα αναλάβει να ξαναχτίσει την Ελλάδα της παραγωγής και της ανάπτυξης. Την Ελλάδα της Αξιοπρέπειας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook