Ως πρωτοβουλία για τους αστέγους της πόλης, στα πλαίσια μιας συνεχούς και σχεδιασμένης δράσης, χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή Χανίων την φιλοξενία των αστέγων στην κατασκήνωση του Καλαθά, σε απάντηση δημοσιεύματος του Flashnews.gr, με το οποίο ασκείται κριτική για το γεγονός ότι η κατασκήνωση λειτουργεί μόνο ως υπνωτήριο για τους αστέγους.

Η δημοτική αρχή, σημειώνει ότι τηρουμένων των συνθηκών και της μη εξεύρεσης κατάλληλου χώρου, η επιλογή λειτουργίας υπνωτηρίου στον Καλαθά, από το οποίο οι άστεγοι φεύγουν το πρωί και επιστρέφουν το βράδυ, είναι μια από τις δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων ενώ επισημαίνει ότι ο Δήμος συνεχίζει τις ενέργειές του για βελτίωση των παροχών στο υπνωτήριο και με σχετικές αποφάσεις του Δημάρχου έχει ληφθεί μέριμνα για θέματα φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης και μεταφοράς. 

Η απάντηση του Δήμου έχει ως εξής:

Για πρώτη φορά Δημοτική Αρχή Χανίων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τους αστέγους της πόλης και μάλιστα με συνέχεια και σχέδιο. Θυμίζουμε ότι από την περσινή χρονιά ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.) υλοποιεί πρόγραμμα στέγασης – επανένταξης στην αγορά εργασίας για 15 δικαιούχους, ενώ για τη φετινή χρονιά λειτουργεί πλέον και υπνωτήριο αστέγων στις εγκαταστάσεις του Καλαθά.

Η επιλογή λειτουργίας υπνωτηρίου και όχι ξενώνα έχει να κάνει με τη δυνατότητα του Δήμου για άμεση παρέμβαση, καθώς – για όσους γνωρίζουν – η ίδρυση και λειτουργία ξενώνα είναι μια πολυσύνθετη δράση, η οποία περιγράφεται με εξαντλητική λεπτομέρεια  από τη νομοθεσία, τόσο ως προς τις κτιριολογικές προδιαγραφές όσο και για τις απαραίτητες ειδικότητες για τη στελέχωσή του. Σημειώνουμε εδώ ότι η διεκδίκηση του χώρου του παλιού Ψυχιατρείου δεν έχει αντιμετωπιστεί θετικά από τους αρμόδιους και για αυτό τον λόγο προγραμματίζουμε τη διεκδίκηση σχετικού έργου μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της νέας περιόδου.   

Ειδικότερα, αναφορικά με όσα «ακούστηκαν» τις τελευταίες ημέρες θα πρέπει να δοθούν ορισμένες διευκρινίσεις, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων Καλαθά ως υπνωτηρίου ήταν από την αρχή η ξεκάθαρη θέση του Δήμου. Μάλιστα, κατόπιν αιτήματος των ίδιων των φιλοξενούμενων και λόγω της απόστασης από την πόλη, μεριμνήσαμε για την ύπαρξη ειδικού δρομολογίου τόσο το πρωί όσο και το βράδυ για τη μεταφορά τους. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τις ενέργειές μας για βελτίωση των παροχών στο υπνωτήριο και με σχετικές αποφάσεις του Δημάρχου έχει ληφθεί μέριμνα για θέματα φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης και μεταφοράς.     

Κάθε κριτική φυσικά είναι καλοδεχούμενη, αρκεί όμως να είναι καλόπιστη και να αποσκοπεί στην ουσία και όχι στη δημιουργία εντυπώσεων. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν και η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να τα κάνει πράξη αλλά με τον σωστό τρόπο. Στη σύγχρονη εποχή δεν αρκεί να διακηρύσσεις ότι θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα (ποιος άλλωστε θα έλεγε ότι δεν θέλει), πρέπει επιπλέον να αποδεικνύεις ότι ξέρεις και μπορείς. Δεν έχουν επομένως θέση οι ανέξοδες κριτικές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook