Στην επιτάχυνση των διαδικασίων εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου σε μετανάστες αλλά και την διαδικασία εφαρμογής του μέτρου εθελοντικού επαναπατρισμού αναφέρεται σε ανακοινώσεις του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Απο την Δευτέρα 31/1 ξεκινά η λειτουργία 10 επιτροπών εξέτασης αιτήσεων ασύλου (εκκρεμμούν 47.000 αιτήσεις σε Β\’βαθμό !!!) ενώ μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου Μή Κρατικές Οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να συμμετέχουν στην διαδικασία εθελοντικού επαναπατρισμού.

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά στην λειτουργία των επιτροπών ασύλου στην σχετική ανακοίνωση του υπ.Προστασίας του Πολίτη μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής : \”Ήδη, εδώ και 45 μέρες εφαρμόζεται το νέο Π.Δ. 114/2010 που θα ισχύσει για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου, που ιδρύεται με τον Ν.3907/2011, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 26 Ιανουαρίου.

Από τις 14 Ιανουαρίου, λειτουργούν 7 επιτροπές εξέτασης αιτημάτων Διεθνούς Προστασίας σε πρώτο βαθμό και έχουν εξετάσει με τη νέα διαδικασία μέχρι στιγμής 192 αιτήματα.

Από αύριο Δευτέρα 31/1/2011, θα λειτουργούν 10 επιτροπές εξέτασης αιτημάτων Διεθνούς Προστασίας σε πρώτο βαθμό, μετά την ολοκλήρωση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της πρώτης φάσης της εκπαίδευσης των μελών των Επιτροπών Προσφυγών, των εξεταστών αιτημάτων Διεθνούς Προστασίας σε πρώτο βαθμό, καθώς και των μελών της γραμματειακής υποστήριξης των Επιτροπών προσφυγών.

Αύριο Δευτέρα 31/1/2011, αρχίζει και η διαδικασία εξέτασης, τόσο των εκκρεμών σε Β΄ βαθμό αιτημάτων αλλοδαπών για Διεθνή Προστασία προηγούμενων ετών (47000), όσο και νέων προσφυγών.

Η εξέταση των αιτημάτων σε Β΄ βαθμό θα γίνεται σε κτίριο επί της οδού Αλατσατών και Καλλιπόλεως 1, στο Βύρωνα. Οι δε αλλοδαποί των οποίων τα αιτήματα θα εξετάζονται θα λαμβάνουν ατομική ειδοποίηση για την προσέλευσή τους στις δηλωθείσες διευθύνσεις διαμονής τους.\”

Εθελοντικός επαναπατρισμός

Σε ότι αφορά στο μέτρο του εθελοντικού επαναπατρισμού των μεταναστών στην ανακοίνωση διευκρινίζονται τα εξής : \”Όποιος αλλοδαπός επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του το πρόγραμμα καλύπτει την πλήρη ενημέρωση των μεταναστών για την προετοιμασία όσον αφορά στον εθελοντικό επαναπατρισμό, την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης μέχρι την αναχώρηση τους καθώς και κατά τις πρώτες ημέρες της επιστροφής στην πατρίδα τους.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: ο ενδιαφερόμενος εγγράφεται στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Για ικανοποίηση του αιτήματος σειρά προτεραιότητας έχουν οι υπήκοοι του Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπαγκλαντές, Σουδάν, Αλγερία, Μαρόκο και Σομαλία. Εάν ο μετανάστης δεν έχει έγγραφο ταυτοποίησης λαμβάνει την απαραίτητη βοήθεια από τον ΔΟΜ για την έκδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων, ενώ πριν εγκαταλείψει την Ελλάδα λαμβάνει ως βοήθημα το ποσό των 300 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν στο αεροδρόμιο συνοδεία εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ελληνικής Αστυνομίας και φτάνοντας στην πατρίδα τους, τους υποδέχεται άνθρωπος του ΔΟΜ. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει απευθείας πτήση τότε και στους ενδιάμεσους σταθμούς υπάρχει για τη δική τους διευκόλυνση εκπρόσωπος του ΔΟΜ .

Για την υλοποίηση της δράσης των εθελουσίων επιστροφών στο πλαίσιο της εφαρμογής του ετησίου προγράμματος 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (75%) και την Ελλάδα (25%), το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκήρυξε με νέα πρόσκληση ενέργειες συνολικού προϋπολογισμού 800.000,00 Ευρώ Η πρόσκληση αφορά ενέργειες που διακρίνονται σε:

• Προετοιμασία
• Υλοποίηση της εθελούσιας επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους
• Υποδοχή αυτών στο τελικό τόπο προορισμού τους

Οι φορείς που δικαιούνται να υποβάλλουν προτάσεις και να υλοποιήσουν τις προαναφερόμενες ενέργειες είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί, μεμονωμένα ή σε συνεργασία.

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων είναι έως την 21η Φεβρουαρίου 2011.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook