H ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, συνδέοντας άμεσα τις αλλαγές με την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο συνέντευξης, δεδομένου ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει στη στήριξη του ασφαλιστικού, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη ώστε να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

«Πάντα έλεγα ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να περπατά σε δύο πόδια: το ένα πόδι είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και το άλλο είναι η ελάφρυνση του χρέους. Επιμένουμε σε αυτή την άποψη: σημαντική μεταρρύθμιση, ελάφρυνση του χρέους.

»Αν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν εμπορεί να είναι τόσο σημαντική, ουσιαστικά βαθιά μεταρρύθμιση, όπως απαιτείται, αυτό θα σημαίνει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους από την άλλη πλευρά [τους Ευρωπαίους]. Αλλά, εξίσου, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η ελάφρυνση του χρέους, δεν θα κάνει πράγματι το συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο» είπε.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως το ασφαλιστικό πρέπει να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το Ταμείο επιβάλλει δρακόντειες μεταρρυθμίσεις, τόνισε όμως πως «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν». 

Για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. «Η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνοδεύσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά» τόνισε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook