Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, όπως σας είναι ήδη γνωστό με απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων και συγκεκριμένα του Ειρηνοδίκη κ.Μαρκομιχελάκη Ιωάννη διορίσθηκε «νέα» διοίκηση.

Η απόφαση του ειρηνοδικείου έφερε στην διοίκηση της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων τις ίδιες ετερόκλιτες δυνάμεις και τα πρόσωπα που τις αντιπροσωπεύουν , που στην πλειοψηφία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια είτε ήταν οι πρωτεργάτες στις νόθες διαδικασίες , είτε προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τη συμμετοχή των αγροτών στους αγώνες που οργανώναμε είτε ήταν παντελώς απόντες και ούτε καν μέλη σε Αγροτικούς Συλλόγους του νομού μας.

Δημιουργεί τουλάχιστον ερωτηματικά η όλη διαδικασία καθώς και η τελική απόφαση του Ειρηνοδικείου.

Ο Ειρηνοδίκης κ. Μαρκομιχελάκης Ιωάννης έκανε δεκτή την προσφυγή του Αγροτικού Συλλόγου Βουτά για διορισμό προσωρινής διοίκησης στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και μάλιστα με τη σύνθεση που πρότεινε ο συγκεκριμένος σύλλογος. Στην πρόταση αυτή δεν συμπεριλαμβανόταν κανένας από τους 7 αγροτικούς συλλόγους που χρόνια τώρα λειτουργούν, αγωνίζονται για τα προβλήματα της αγροτιάς και είχαν πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Η πρότασή τους επίσης δεν συμπεριελάμβανε κανέναν που δεν ήταν στο ψηφοδέλτιό τους από τους άλλους δυο συλλόγους που είχαν πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες εκλογικές διαδικασίες. Κατά τα άλλα ορισμένοι από τους πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ενότητα του αγροτικού κινήματος.

Ο κ.Ειρηνοδίκης ταυτόχρονα απέρριψε με την αιτιολογία ότι «απερρίφθη ως απαράδεκτη γιατί δεν τηρήθηκε η νόμιμη προ-διαδικασία» την προσφυγή που είχαν κάνει για το ίδιο ζήτημα 7 σύλλογοι. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρμένων, Μύθημνας, Κάινας, Γαβαλοχωρίου, Μεσκλών, Π.Ρουμάτων, ο Κτηνοτροφικός Συλλόγος Ν.Χανίων καθώς και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από δυο ακόμα Α.Σ, των Βουκολιών και του Πλατανιά. Όλοι αυτοί είχαν κάνει εκλογικές διαδικασίες και σχεδόν στο σύνολό τους παρουσία δικαστικού.

Ταυτόχρονα ο κ.Ειρηνοδίκης απέρριψε την προτεινόμενη, από τους 7 Αγροτικούς Συλλόγους και αντιπροσώπους των άλλων 2, προσωρινή διοίκηση ενώ στην απόφαση του και στην διορισμένη από αυτόν 15μελή προσωρινή διοίκηση και 5μελή εξελεγκτική επιτροπή δεν συμπεριέλαβε ούτε έναν από αυτούς που προτείναμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των συναδέλφων που εμείς προτείναμε για την προσωρινή διοίκηση ήταν συνάδελφοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τους Αγροτικούς Συλλόγους μας στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και όχι νόθοι όπως είναι η πλειοψηφία των διορισμένων με την απόφαση του Ειρηνοδικείου.

Στην πρότασή μας ήταν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τους Αγροτικούς Συλλόγους που όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστάτησαν στους αγώνες των φτωχομεσαίων αγροτών του νομού μας.

Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με συγκεκριμένα στοιχεία για να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού μας να βγάλουν σωστά και σε βάθος συμπεράσματα.

Πριν από 1,5 περίπου χρόνο και συγκεκριμένα στις 26/2/10 έληγε η θητεία της εκλεγμένης με νόθες διαδικασίες διοίκησης της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων με πρόεδρο τον κ.Χαλακατεβάκη και μέλη τα περισσότερα μέλη της τωρινής διορισμένης διοίκησης. Μέσα από τις ίδιες νόθες διαδικασίες είχε εκλεγεί αντιπρόσωπος ο μέχρι πρότινος και σήμερα καθαιρεμένος πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ.Γωνιωτάκης ο οποίος είναι ένας από τους 15 της νέας προσωρινής διοίκησης.

Πριν από τη λήξη της τότε θητείας του Δ.Σ της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων (πριν τις 26/2/10) όλοι εμείς ζητούσαμε να γίνει συνέδριο με διαφανείς εκλογικές διαδικασίες στους Αγροτικούς Συλλόγους για εκλογή διοικητικών συμβουλίων και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων. Η απάντηση που δινόταν χωρίς άλλες διευκρινήσεις από τους προέδρους της ΟΑΣ κ.Χαλακατεβάκη (αλλά και από τα μέλη του Δ.Σ) και της ΓΕΣΑΣΕ κ.Γωνιωτάκη ήταν «Η διοίκηση είναι νόμιμη , δεν μπαίνει θέμα εκλογών».

Τι είχε γίνει; Με πλήρη μυστικότητα και όχι όπως τώρα στις 20/4/10 μετά από προσφυγή του Αγροτικού Συλλόγου Βουτά, το ειρηνοδικείο τους είχε διορίσει .Δηλαδή με προσφυγή του ίδιου Αγροτικού Συλλόγου (με Πρόεδρό του και τότε και τώρα τον κ. Μπιτσάκη) που σήμερα δικαιώνει το ειρηνοδικείο και μάλιστα διορίζοντας στην 15μελή προσωρινή διοίκηση σχεδόν το σύνολο αυτών που διόρισε και πριν από ένα χρόνο. Μεταξύ αυτών ήταν και τότε και είναι και σήμερα και ο κ.Μπικάκης(τωρινός πρόεδρος της ΟΑΣΧ).

Τότε το ειρηνοδικείο εξέδωσε απόφαση μέσα σε 9 μέρες (24/4/10) και όχι σε 40(!!!) όπως τώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω αυτής της διαδικασίας έμεινε πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ ο κ.Γωνιωτάκης μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα όπου και καθαιρέθηκε.

Η διορισμένη διοίκηση της ΟΑΣ στις 29/4/10 είχε εντολή μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 30/4/11 να οργανώσει εκλογικές διαδικασίες στους Αγροτικούς Συλλόγους για εκλογή Δ.Σ και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων. Ακολούθως να οργανώσει το συνέδριο της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων για εκλογή νέας διοίκησης. Αντί γι’ αυτό επί ένα χρόνο δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

Ήλθαν στις 30/4/11 (τελευταία μέρα της προθεσμίας) να οργανώσουν ένα ακόμα νόθο συνέδριο. Αυτό απετράπει μόνο από την δική μας σταθερή και αταλάντευτη παρέμβαση καθώς και ορισμένων άλλων αγροτοσυνδικαλιστών με πιο χαρακτηριστική την παρέμβαση μέλους της παλιάς διοίκησης του ΟΑΣ.

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Αποχώρησαν από την αίθουσα κάτω από την καθοδήγηση του κ.Γωνιωτάκη όλοι εκείνοι που ήθελαν να οργανώσουν νόθες διαδικασίες με διορισμένους από αυτούς αντιπροσώπους .Παρά τις προσπάθειες που κάναμε να μείνουν όλοι οι εκλεγμένοι στην αίθουσα αντιπρόσωποι. Να εκλέξουν Δ.Σ το οποίο να οργανώσει σε σύντομο διάστημα διαφανείς και μαζικές εκλογικές διαδικασίες, αυτό δεν έγινε αποδεκτό.

Αποχώρησαν από την αίθουσα και συστρατεύτηκαν στην διαλυτική προσπάθεια των υπολοίπων και ο κ.Μπικάκης (υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και άλλοι που υποτίθεται ότι αγωνιούσαν για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος στο νομό. συνενώθηκαν δηλαδή με αυτούς που χρόνια έκαναν διαδικασίες «μαϊμού» ενάντια σε όλους εμάς που παλεύαμε για μια Ομοσπονδία εκλεγμένη και όχι διορισμένη.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ.Μπικάκης είναι αυτός που χρόνια τώρα πηγαίνει χέρι χέρι με τον κ.Χαλακατεβάκη. Συγκρότησαν στον Αγροτικού Συλλόγου Βουκολιών μαζί ψηφοδέλτιο μέσα από το οποίο εκλέγονταν και οι δυο. Ήταν αυτός που ως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βουκολιών μαζί με τον κ.Χαλακατεβάκη έπαιρναν αποφάσεις του Δ.Σ και καλούσαν τους αγρότες να μην πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώναμε.

Ήταν μαζί με τον κ.Χαλακατεβάκη μάρτυρες στήριξης της προσφυγής του Αγροτικού Συλλόγου Βουτά για το διορισμό της τωρινής διοίκησης. Τη νέα διορισμένη διοίκηση αποτελούν στη μεγάλη πλειοψηφία όλοι αυτοί που χρόνια στήριζαν την καταστροφική αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, που συναποφάσιζαν και εφάρμοζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χρώματος.

Δηλαδή με την απόφαση του Ειρηνοδικείου ορίσθηκε «ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα».

Καλούμε τη φτωχομεσαία αγροτιά του νομού να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα .

Καμία εμπιστοσύνη στη νέα διορισμένη διοίκηση, ο λύκος παραμένει λύκος ακόμα και αν αλλάξει τρίχωμα. Χωρίς καμία καθυστέρηση οι μικρομεσαίοι αγρότες να οργανωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους , να τους ενεργοποιήσουν, να οργανώσουν από τη βάση την πάλη τους μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο κυβέρνησης –ΕΕ-ΔΝΤ καθώς και την προωθούμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ, ενάντια δηλαδή στην επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή μας.

Να συμβάλουν στην αλλαγή των συσχετισμών στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα του νομού για μια ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων -όργανο πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς και όχι δεκανίκι στήριξης των αντιαγροτικών πολιτικών και όργανο υποταγής και ενσωμάτωσης. Εμείς θα συνεχίσουμε, χωρίς ταλαντεύσεις, χωρίς αλισβερίσια και ανίερες συμμαχίες όπως κάνουν άλλοι, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook