Τις εκκλήσεις για αυστηρότερους κανονισμούς στην αξιολόγηση του κρατικού χρέους από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης επανέλαβε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Michel Barnier, ενώ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν αν θα πρέπει να συνεχίζεται η αξιολόγηση χωρών που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης.

\”Πρώτα πρέπει να γίνουμε πιο απαιτητικοί όσον αφορά τις αξιολογήσεις του κρατικού χρέους\”, αναφέρεται στο κείμενο της ομιλίας του που θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

\”Κάθε μέρα παρακολουθούμε τον αντίκτυπο [των αξιολογήσεων] στις χώρες: αύξηση του κόστους του δανεισμού, αποδυνάμωση των κρατών και πιθανές αλυσιδωτές επιπτώσεις στις γειτονικές οικονομίες\”, αναφέρει ο Barnier.

Εκφράζει παράλληλα την επιθυμία του οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. να εξετάσουν αν θα πρέπει να επιτρέπονται οι αξιολογήσεις για χώρες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης, ενώ υπογραμμίζει ότι η επιρροή των οίκων αξιολόγησης είναι πολύ μεγάλη και ο ρόλος τους θα πρέπει να περιοριστεί.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει να εργάζεται στο συγκεκριμένο θέμα και θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα νέες απαιτήσεις προς τις τράπεζες ώστε να διεξάγουν εσωτερικές αναλύσεις για τους κινδύνους στους ισολογισμούς τους.

Αναφέρει επίσης ότι η Κομισιόν εξετάζει να απαιτήσει από τους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης την διάθεση περισσότερων πληροφοριών πριν από κάποια υποβάθμιση, αλλά και να υποχρεώνει τους οίκους να εκδίδουν μια ολοκληρωμένη ανάλυση που θα δικαιολογεί την αλλαγή των αξιολογήσεων.

Προσθέτει ότι η Επιτροπή θα υποστηρίξει την δημιουργία νέων παικτών στην αγορά των οργανισμών αξιολόγησης, ενώ εκτιμά πως μία επιλογή θα ήταν η δημιουργία ενός δικτύου αρκετών μικρών και μεσαίων οίκων αξιολόγησης.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook