Δεν πέτυχε την πρωτιά αλλά κέρδισε  την διεθνή αναγνώριση η εφεύρεση του επίκουρου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Παναγιώτη Παρτσινέβελου και της ερευνητικής του ομάδας του SenseLab.

Η εφεύρεση της ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης και η οποία είχε προκριθεί στην τελική τριάδα διεθνούς διαγωνισμού στο Ντουμπάι, όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr, μπορεί να ήρθε τρίτη, αλλά το σημαντικό είναι πως κέρδισε την αναγνώριση των συνδιαγωνιζομένων και του κοινού.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός «Drones for good» ξεκίνησε την Πέμπτη στο Ντουμπάι και ολοκληρώθηκε το Σάββατο με τον τελικό.

Ο καθηγητής κ. Παρτσινέβελος σε μήνυμά του απο το Ντουμπάι ανέφερε χαρακτηριστικά : 

“Όλοι οι συνδιαγωνιζόμενοι του ημιτελικού και το κοινό θεώρησαν εμάς ως την καλύτερη ομάδα και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα. Ήμασταν μάλιστα η μόνη ομάδα από τα drones καθώς και το ΜΙΤ από τα Robotics που κάναμε την επίδειξη και παρουσίαση μπροστά στιν πρωθυπουργό του Ντουμπάι. 

Επίσης, μας προσκάλεσαν από το υπουργείο εξωτερικών του Ντουμπάι να παραμείνουμε για το world government summit, https://worldgovernmentsummit.org/ και θα παραμείνουμε μέχρι τις 11 του μηνός”.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης μαζί με τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της ερευνητικής ομάδας, κατάφεραν να φτάσουν στην τελική τριάδα, διεκδικώντας το έπαθλο του 1 εκ. δολαρίων, ανάμεσα από 9 συμμετοχές που είχαν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού. Προηγουμένως, η καινοτόμος πρόταση της ομάδας του Πολυτεχνείου είχε καταφέρει να διακριθεί ανάμεσα σε 1.000 προτάσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εταιρειών από 165 χώρες και να διεκδικήσει μια θέση στο διαγωνισμό στο Ντουμπάι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το SaveMe, είναι το αποτέλεσμα ερευνητικών εργασιών που αναπτύσσονται στο εργαστήριο, με “αυτοχρηματοδότηση” από τα μέλη του και συναγωνίζεται εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες των οποίων η ερευνητική προσπάθεια έχει σημαντική χρηματοδοτική υποστήριξη.

 

Το project με απλά λόγια και η χρήση στην καθημερινότητα

Το project SaveMe αφορά στην κατασκευή μιας σειράς μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones), τα οποία θα μπορούν να φέρουν smart phones, κινητά τηλέφωνα που έχουμε οι περισσότεροι στη διάθεσή μας. Με τη σύνδεση αυτή το smart phone θα μπορεί να συνεργαστεί μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής που αναπτύσσεται, με το μηχανολογικό μέρος του drone, με αποτέλεσμα οι ιδιότητες που έχει το κινητό τηλέφωνο να ισχύουν κατά την πλοήγησή του στον αέρα.

Το SaveMe, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χαθεί, τραυματιστεί ή εγκλωβιστεί και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο σημείο που βρίσκεται -σε ένα φαράγγι, ένα δάσος, κλπ- θα μπορεί άμεσα και εύκολα να συνδέει το κινητό του με το φορητό smart-drone, προκειμένου αυτό να πλοηγηθεί αυτόνομα, να αναζητήσει σήμα και να ειδοποιήσει την οποιαδήποτε υπηρεσία χρειαστεί (αστυνομία, πυροσβεστική, κλπ) για να έρθει προς άμεση βοήθεια στις συντεταγμένες του χρήστη ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να πλοηγηθεί σε συμβεβλημένο φαρμακείο και να του μεταφέρει φάρμακα πρώτης ανάγκης.   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook