Σοβαρές απώλειες καταγράφει το ευρώ στις συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη «τρομάζει» τους επενδυτές, ενώ το γενικότερο οικονομικό κλίμα ενισχύει τη διάθεση αποστροφής κινδύνου.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκτακτη συνεδρίαση των κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών που κάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Herman Van Rompuy, εν τω μέσω δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η Ευρώπη ίσως τελικά επιτρέψει την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Ενώ η πιθανότητα μίας τέτοιας απόφασης είναι ‘θολή’, η σύγκληση της έκτακτης συνάντησης που δείχνει να ταιριάζει με τη φημολογία «είναι ένα πολύ κακό σενάριο για το ευρώ», σχολιάζει στο Dow Jones Newswires ο Kenichiro Ikezawa, fund manager της Daiwa SB Investments.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν η φημολογία αποδειχθεί βάσιμη, οι ανησυχίες ότι τα προβλήματα χρέους στην Ευρώπη θα γίνουν χειρότερα και θα εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, θα κλιμακωθούν.

Στο ταμπλό, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,4047 δολάρια, με απώλειες της τάξης του 1,53% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ σε σχέση με το γεν υποχωρεί 1,82% στα 112,938 γεν. Μικρότερη είναι η πτώση του ευρώ έναντι της στερλίνας κατά 0,96% στις 0,8800 στερλίνες, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα υποχωρεί 1,73% στα 1,1729 φράγκα.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook