Σύμφωνα με άρθρο-αποκάλυψη του onalert, οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν από κοντά τον πλου του πλοίου που μετέφερε τα εκρηκτικά που τα ξημερώματα εξεράγησαν στη Κύπρο σκορπώντας τον θάνατο.

Μέσω των τηλεγραφημάτων που αποκαλύφθηκαν από τα Wikileaks, προκύπτει ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ,παρακολουθούσε το πλοίο, με το πολεμικό πλοίο USS Barry. Το τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη, Frank Urbancic, έχει ημερομηνία 29/01/2009 και μεταφέρει την αναφορά του πολεμικού πλοίου, ότι το φορτηγό πλοίο με τα εκρηκτικά εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.


Στο τηλεγράφημα περιγράφονται οι επικοινωνίες που υπήρξαν με την κυπριακή κυβέρνηση για το θέμα του πλοίου.Οι επικοινωνίες ήταν ουσιαστικά “συστάσεις” αν όχι “εντολές” για να γίνει μπλόκο στο πλοίο με τα εκρηκτικά.Οι αμερικανοί θύμιζαν στους Κύπριου της αποφάσεις του ΟΗΕ για τα πλοία που δεν συμμορφώνονταν με τις αποφάσεςι 1747 και 1803 των ΗΕ και προσέφεραν “τεχνική βοήθεια” για το “μπλόκο” στο πλοίο,το οποίο ήθελαν να δέσει στη Λεμεσσό.

Το πλοίο πιάστηκε και το φορτίο του αποδείχτηκε μοιραίο τα ξημερώματα. 


Τι ήταν το εκρηκτικό φορτίο που “ανατίναξε” την Κύπρο;


Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009. Πλήρωμα του αμερικανικού ναυτικού λαμβάνει άδεια από τον καπετάνιο Σμιρνόφ να επιβιβαστεί στο «Μόντσιεγκορσκ» για μία επιθεώρηση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ρωσικών συμφερόντων πλοίο με την κυπριακή σημαία είχε ναυλωθεί από την IRISL, τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν, για τη μεταφορά φορτίου από το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στην Ταρτούς της Συρίας. Άμεσα οι επιθεωρητές ενημερώνουν την Ουάσιγκτον για τα ευρήματα των ελέγχων σε μερικά από τα 98 κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο.
 
«Ισχυρά εκρηκτικά 120, 122, 125 και 160 χιλιοστών που έχουν προορισμό τη Συρία. Η επιθεώρηση αποκάλυψε επίσης κελύφη 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, ασημένιες σφαίρες σε μέγεθος δολαρίου, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνησίου», ανέφερε το απόρρητο τηλεγράφημα 09State5968 που στάλθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και είχε υπογραφή Κλίντον.
 
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ έδινε εντολή να ζητηθεί από αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης η εκτροπή του «Μόντσιεγκορσκ» σε λιμάνι της Κύπρου και «να κατακρατηθεί το φορτίο του» - οι Κύπριοι είχαν το δικαίωμα να το κάνουν, επειδή το πλοίο έφερε κυπριακή σημαία.
 
Μετά από μία ημέρα, η πρεσβεία με απόρρητο τηλεγράφημα (09Nicosia75) γνωστοποιεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την είσοδο του «Μόντσιεγκορσκ» σε κυπριακά ύδατα και την έλευσή του στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου και αγκυροβόλησε. Όπως αναφέρεται, ο Παντελίδης παρείχε ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις επόμενες ενέργειες της Κύπρου, ενώ οι πρώτες αναφορές των λιμενικών για μεγάλες ποσότητες ισχυρών εκρηκτικών ήγειραν τις ανησυχίες των Κυπρίων.
 
Το φορτίο κρατήθηκε στο νησί όμως και ένα χρόνο μετά κανείς δεν είχε κάνει κάτι ώστε να μείνει φυλαγμένο σωστά με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή τραγωδία.

ON ALERT