Χωρίς σπίτι είναι η οικογένεια Πετράκη από την Κρούστα της Κρήτης, όταν στις 2 Ιανουαρίου, κάηκε ολοσχερώς έπειτα από ανάφλεξη της ξυλόσομπας που βρισκόταν στο σαλόνι. Τραγικό θύμα, ο 10χρονος γιος που υπέστη σοβαρά εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και το κεφάλι καθώς κοιμόταν στο δωμάτιο όπου βρισκόταν η ξυλόσομπα. 

Σήμερα, ένα μήνα και μία εβδομάδα μετά το συμβάν, η κατάσταση της υγείας του ανήλικου παιδιού παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη πλαστική επέμβαση που πραγματοποίησαν οι θεράποντες ιατροί στα χέρια του, τοποθετώντας του δέρμα από τα πόδια του.

Την ίδια ώρα ο πατέρας του 10χρονου παιδιού, κ. Γιάννης Πετράκης, μόνος και χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας, μετρά τις ζημιές στο κατεστραμμένο του σπίτι, ζημιές που του στερούν τη δυνατότητα να μείνει και πάλι με την οικογένεια του, ενώ χωρίς βοήθεια, θα χρειαστεί ίσως και χρόνια για να αποκαταστήσει.

Θυμάται με παράπονο τις υποσχέσεις ορισμένων τοπικών παραγόντων για οικονομική αρωγή ακόμη και για έρανο που θα πραγματοποιούσαν από τα γειτονικά χωριά μέχρι και σε ολόκληρο το νομό Λασιθίου, για την άμεση επιδιόρθωση του σπιτιού προκειμένου να γίνει και πάλι κατοικήσιμο.


 
Όλες οι υποσχέσεις έπεσαν στο κενό, ενώ ακόμα και το σπίτι που τους παραχωρήθηκε προσωρινά, κρίθηκε ακατάλληλο, λέει ο ίδιος στο protothema.gr. Μόλις το Σάββατο, κάποιοι φίλοι του έδωσαν τις μπογιές που θα χρειαστεί για να βάψει τους καμένους τοίχους του σπιτιού που ακόμα έχουν απάνω τους τη μυρωδιά της φωτιάς.

Ο κ. Γιάννης Πετράκης κάνει έκκληση μέσα από το protothema.gr να μην τον εγκαταλείψουν οι συμπολίτες του προκειμένου να επισκευάσει το σπίτι ώστε να γίνει και πάλι κατοικήσιμο. 

Η σύντροφός του μαζί με το δέκα μηνών παιδί τους ζουν προσωρινά σε ένα φιλικό σπίτι, ενώ εκείνος μόλις πριν από έξι ημέρες άφησε πίσω του την Αθήνα, όπου βρίσκεται λόγω της νοσηλείας του 10χρονου παιδιού και ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη για να επισκευάσει το σπίτι.

«Το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρέπει να το ξαναχτίσουμε από την αρχή. Κάηκαν τα πράγματα μας, τα έπιπλα μας. Τα ρούχα μας. Δεν σώθηκε τίποτα. Δεν ξέρω πως θα ορθοποδήσουμε. Δυσκολεύομαι να τα βγάλω πέρα αφού δεν εργάζομαι ενώ όλο αυτό το διάστημα βρίσκομαι στο πλευρό του παιδιού μου, που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, στην Αθήνα. Κάποιοι τοπικοί παράγοντες, γνωρίζοντας την οικονομική μας κατάσταση, αρχικά προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν. Δυστυχώς, αθέτησαν τις υποσχέσεις τους, ενώ ο κόσμος νομίζει ότι το σπίτι έχει επισκευαστεί με τη βοήθεια των τοπικών αρχών. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ευτυχώς, κάποιοι συγχωριανοί, μου έφεραν τις μπογιές για να βάψω το σπίτι», λέει ο κ. Πετράκης.

Το χρονικό του συμβάντος

Το τραγικό συμβάν συνέβη στις έξι το πρωί στις 2 Ιανουαρίου, έπειτα από ανάφλεξη της σόμπας που υπήρχε στο δωμάτιο-σαλόνι όπου κοιμόταν το παιδί. Η ανάφλεξη προκλήθηκε από βενζίνη, ωστόσο, μένει να αποσαφηνιστεί εάν το συμβάν προκλήθηκε ή όχι από ανθρώπινο χειρισμό.

Όπως είχε αναφέρει ο πατέρας του ανήλικου παιδιού,  «Ξύπνησα από τις φωνές του παιδιού και τους καπνούς. Το παιδί κοιμόταν μέσα στο δωμάτιο όπου υπήρχε η ξυλόσομπα. Όταν είδα τη φωτιά, έριξα το πάπλωμα πάνω στο μωρό, το τύλιξα μέσα σε αυτό, μετά πήγα προς την κουζίνα, αλλά ανοίγοντας την πόρτα φούντωνε και άλλο η φωτιά. Κινήθηκα προς την εξώπορτα για να βγούμε γρήγορα έξω από το σπίτι, αλλά είχε σφηνώσει. Τότε σκέφτηκα να βγάλω έξω τα παιδιά και τη γυναίκα μου, από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας. Όμως, από τους καπνούς δεν έβλεπα ούτε την πόρτα του δωματίου και κουτουλούσα μέσα στο σπίτι. Τύλιξα το πρόσωπο μου με μια μπλούζα και με δυσκολία έβγαλα τρία άτομα έξω, από το παράθυρο του σπιτιού».

Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ο 10χρονος διαπιστώθηκε ότι έφερε ολικά εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και το κεφάλι, ενώ το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο αναπνευστικό σύστημα και ο βαθμός που είχαν επηρεαστεί οι πνεύμονες του ανήλικου παιδιού.

Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ. Επειδή, όμως, στο νησί, δεν υπήρχε εξειδικευμένη μονάδα για την αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων, το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων, Αγία Σοφία στην Αθήνα. Οι γιατροί έκριναν απαραίτητο τις πρώτες ημέρες να βρίσκεται σε καταστολή, για να μην υποφέρει από τους πόνους. Πλέον οι θεράποντες ιατροί του 10χρονου Σταμάτη, είναι αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι ο 10χρονος ξεπέρασε το σοκ που υπέστη το πρώτο διάστημα  ενώ έχει ανακάμψει εντελώς η ψυχολογική του διάθεση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook