Τον κίνδυνο η προσφυγική κρίση να έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα και να επιφέρει ξανά θέμα Grexit, επισημαίνει το Eurasia Group σε ανάλυσή του για το προσφυγικό.

Ο αναλυτής Mujtaba Rahman, σε σχετικό του άρθρο αναφέρει ότι η στάση της Αγκελα Μέρκελ μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, ενώ το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε μια έξαρση του αντιευρωπαϊκού και εθνικιστικού κλίματος.

Οι αναλυτές του Eurasia Group εκτιμούν ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν πρόκειται να επιφέρει τη μείωση των προσφυγικών ροών που οι επιθυμούν και ελπίζουν οι Ευρωπαίοι. Αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που αντί να δεχτεί μια συμφωνία για ένα ανώτατο όριο προσφύγων σε κάθε χώρα, μπορεί να προτιμήσει την επιλογή να παραμείνει προσωρινά το πρόβλημα στην Ελλάδα.

Επίσης, ο αποκλεισμός των συνόρων Ελλάδας – ΠΓΔΜ θα ενισχύσει το αντι-ευρωπαϊκό και εθνικιστικό κλίμα στην Ελλάδα, ενώ είναι πολύ πιθανό η χώρα μας να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Ολα αυτά θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης και στο χειρότερο σενάριο, να επαναφέρει τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook