Το παρακάτω αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης έστειλε ο δήμος Αποκορώνου για Λειτουργία Παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Αποκορώνου:

"Όπως είναι γνωστό, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97). Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή. 

Ο Δήμος Αποκορώνου είναι ένας ορεινός Δήμος με γεωγραφική έκταση 323,13 τετρ. χιλιόμετρα και πραγματικό πληθυσμό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, 15.660 κατοίκους.

Επίσης, είναι όμορος Δήμος με τον Δήμο Σφακίων, που είναι επίσης ένας ορεινός Δήμος και η χιλιομετρική απόσταση από το κοντινότερο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που βρίσκεται στο Δήμο Πλατανιά, είναι περίπου 60 χιλιόμετρα από τον Δήμο μας και 120 χιλιόμετρα από τον Δήμο Σφακίων.

Στο Δήμο Αποκορώνου λειτουργούν δύο γυμνάσια, (ένα στο Βάμο και ένα στις Βρύσες) και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μας γνωστοποίησαν, τα οποία σας επισυνάπτουμε, τα τελευταία 15 χρόνια από το γυμνάσιο Βρυσών δεν ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους 40 μαθητές, ενώ από το γυμνάσιο Βάμου δεν ολοκλήρωσαν τη φοίτηση τους 51 μαθητές.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε συνεχώς αιτήσεις από δημότες μας, που επιθυμούν να φοιτήσουν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα όρια του Δήμου Αποκορώνου. Ενδιαφέρον, που ολοένα και γίνεται πιο έντονο. 

Σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι ο Αποκόρωνας, η αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου και η αξιοποίηση του τίτλου σπουδών Γυμνασίου όσων περισσοτέρων δημοτών μας, είναι επιβεβλημένη. Η απόκτηση του τίτλου σπουδών Γυμνασίου τους δίνει την ευκαιρία για περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση σε ειδικότητες ΣΕΚ ή σε συνέχιση της φοίτησης τους στο λύκειο με απότερο στόχο ακόμη και την είσοδο τους στην τριτοβάθμιας εκπαίδευση.

Αυτό άλλωστε, αποδεικνύεται και από το σύνολο των ΣΔΕ που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα (58 στο σύνολο τους) από το έτος 2000 που ιδρύθηκε το πρώτο ΣΔΕ έως και σήμερα. Τέλος, ο Δήμος διαθέτει το χώρο που απαιτείται για να στεγασθεί παράρτημα ΣΔΕ.

Σημαντικό γεγονός για τον Αποκορώνα, αποτελεί η ίδρυση του Δημόσιου ΙΕΚ Αποκορώνου, όπου με την ανακοίνωση της λειτουργίας του τον Οκτώβριο του 2015, πάνω από 200 άτομα έκαναν αίτηση. Με έμφαση σε επαγγέλματα που έχουν ανάπτυξη στην περιοχή, στο ΙΕΚ συστάθηκαν 2 τμήματα αρχιμαγείρων (chef), 2 τμήματα Διοίκηση Επιχειρήσεων στον τομέα του Τουρισμού, 1 τμήμα αισθητικής και 1 τμήμα γαλακτοκομίας. Πολλοί ενδιαφερόμενοι όμως, οι οποίοι συνειδιτά επιθυμούσαν να φοιτήσουν, δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση εξετίας της έλειψης απολυτηρίου λυκείου κι αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη ίδρυσης σχολείου δεύτερης ευκαιρίας προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Με την έγκριση του παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, η λειτουργία του θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Βρυσών και σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει διαθέσημη, πλήρως εξοπλισμένη, αίθουσα πληροφορίκής. Ο Δήμος Αποκορώνου αναλαμβάνει όλη την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται, τα έξοδα καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και την πλήρως συγκοινωνιακή κάλυψη του. 

Με την 09/2016 απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Αποκορώνου εγκρίθηκε η δημιουργία σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στο Δήμο μας και με το υπ' πρωτ. Φ.3/632/04-2-16 έγγραφό της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων δηλώνει ότι προτίθεται θετικά να συνεργαστεί με τον Δήμο Αποκορώνου και να βοηθήσει προκειμένου να λειτουργήσει παράρτημα Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην περιοχή μας. 

Για τον σκοπό αυτό, παραχωρούνται οι απαραίτητοι χωροι του Γυμνασίου Βρυσών γραφείο διευθυντή, διδασκόντων, υποδιευθυντή, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσες διδασκαλίας για την απογευματινή λειτουργία του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας.

Στην ίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος αναλαμβάνει την τα έξοδα καθαριότητας, υλικοτεχνική υποδομή, τη μετακίνηση των εκπαιδευομένων  κλπ.

Σας ενημερώνουμε ότι και στο παρελθόν με το υπ' αρ. Πρωτ. 3338/ 23-3-15 έγγραφο μας, το οποίο και επισυνάπτεται, είχαμε αιτηθεί ξανα για δημιουργία παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Αποκορώνου και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. 

Για όλους του παραπάνω λόγους, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το εν λόγω αίτημα με ιδιαίτερη ευαισθησία και προβείτε στην έγκριση του, παρέχοντας στο Δήμο Αποκορώνου τη δυνατότητα λειτουργίας παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, ώστε επί της ουσίας να δώσουμε και μία δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες του Δήμου Αποκορώνου και κατ' επέκταση του όμορου Δήμου Σφακίων, καθώς και να λάβετε υπόψη σας ότι ήδη στο Δήμο μας λειτουργεί με επιτυχία Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και ότι υπάρχει μόνιμο προσωπικό με μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων