Οι λίγοι αλλά πιστοί εραστές του Sante, της πιο cult μάρκας τσιγάρων στην Ελλάδα με το πιο vintage πακέτο, εδώ και ημέρες ψάχνουν μανιωδώς σε περίπτερα ή καπναποθήκες, κάποιο «ξεχασμένο» πακέτο.

Μάταια, αφού το θρυλικό πλακέ, χαρακτηριστικό κόκκινο πακέτο έχει αποσυρθεί από την αγορά. Η εταιρεία Philip Moris αποφάσισε να το καταργήσει παρά το γεγονός ότι το χαρμάνι του ήταν εξαιρετικά ποιοτικό, αν και βαρύ (0,7 mg νικοτίνη, 18mg πίσσα).

Παράλληλα αποσύρθηκαν από την αγορά και το Ασσος άφιλτρο και το Ασσος φίλτρο κασετίνα.

Οι περιπτεράδες δεν έχουν ενημέρωση για τους λόγους που συνέβη αυτό, εικάζουν ωστόσο λόγω των χαμηλών πωλήσεων. Μια φήμη που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες, λέει πως μπορεί να ξαναβγεί το Sante αλλά με άλλο χαρμάνι. Κάποιοι μιλούν για νομικό κώλυμα και υποστηρίζουν ότι θα επανακυκλοφορήσει με καπνά Ξάνθης με άλλο πακέτο. Μένει να φανεί.

Εγινε και βιβλίο

Το πακέτο έγινε σήμα κατατεθέν. Τόσο που μέχρι και σε ταινίες πρωταγωνίστησε («Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη») όσο και σε βιβλία.

«SANTE 15 συγγραφείς και ένα μυθικό τσιγάρο» είναι ο τίτλος του βιβλίου (εκδόσεις ΙΑΝΟΣ). Ο πρόλογος τα λέει όλα: «Το τσιγάρο που τύλιξε στον καπνό του επτά δεκαετίες νεοελληνικού βίου, το τσιγάρο που κέντρισε την ευαισθησία των εραστών της Τέχνης και της Ζωής, το τσιγάρο που συντρόφευσε θερμά τις προσωπικές στιγμές εκατομμυρίων καπνιστών εξελίχθηκε σε ζωντανό θρύλο που κάθε μέρα γίνεται νεότερος. 15 συγγραφείς εμπλέκονται στο μύθο του Sante. Και μέσα από το κατακόκκινο πακέτο ανασύρουν γεύσεις και αρώματα εποχών, επιθυμίες και αισθήσεις, όνειρα και περιπέτειες μνήμης, αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες μιας σχέσης ιδιαίτερα προσωπικής όσο και ανέλπιστα συλλογικής»

Η Ρηνιώ Παπανικόλα και η Ζυράννα Ζατέλη στις φαν του Sante

Ο Γιώργος Παυριανός στο AthensVoice.gr γράφει για το τέλος των Sante:

«Θυμάμαι τη φίλη μου Ρηνιώ Παπανικόλα. Όχι μόνο κάπνιζε μανιωδώς Sante, αλλά τα στέγνωνε κιόλας για να είναι ο καπνός ξερός. Έκαιγε η σόμπα μέσα στο σπίτι και γύρω ήταν ανοιγμένα δεκάδες κόκκινα πακέτα για να στεγνώνουν. Η υπέροχη βραχνάδα της φωνής της, που ακουγόταν μαγική από το ραδιόφωνο, είχε γίνει από χιλιάδες Sante. Αυτό το ρημαδοτσίγαρο την έφαγε όμως στο τέλος.

«Συμβαίνει με τις αυταπάτες ό,τι και με τις πατρίδες: ο καθένας έχει τη δικιά του. Κι εμείς που καπνίζουμε έχουμε την αυταπάτη μας και αυτοί που δεν καπνίζουν δεν πάνε πίσω. Αν και κατά βάθος εμείς, “της απωλείας”, ξέρουμε καλά τι είδους φωτογένεια προσδίδουμε στα σωθικά μας…» γράφει η Ζυράννα Ζατέλη σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την ψυχολογία του καπνιστή.

Η Ζυράννα καπνίζει Sante εδώ και πολλά χρόνια. Tην πήρα τηλέφωνο. «Ναι, το ξέρω ότι δεν βγαίνουν πια» μου είπε. «Με σταμάτησε ένας νεαρός ανήμερα των Θεοφανίων έξω από το σπίτι μου και με ρώτησε τι θα κάνω τώρα χωρίς Sante». «Τι θα κάνεις;» «Κοίταξε να δεις… Εγώ από καιρό, για λόγους οικονομίας, καπνίζω στριφτά… Έχω φυλάξει όμως μερικά πακέτα και τα βάζω μέσα».

Το Sante έζησε 85 χρόνια, πήρε βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις, συγγραφείς έγραψαν κείμενα αφιερωμένα σε αυτό, «σινεμά και καφέ και τσιγάρα Σαντέ κι η φωνή σου βραχνή απ’ το βήχα», λέει η Αλέκα Κανελλίδου στο τραγούδι «Αλλιώτικος νόμος» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου και μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Η ιστορία του θρύλου

Το Sante κατοχυρώθηκε το 1931 από την εταιρεία Αφοί Κωνσταντίνου και κυκλοφόρησε με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Το πρώτο πακέτο είχε επάνω τη μορφή μιας γυναίκας που καπνίζει. Αριστερά έγραφε «Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αρ. 2373» και δεξιά «Πιστοποιητικόν Χημείου Εθνικού Πανεπιστημίου ότι περιέχει ελάσσονα νικοτίνην αρ.2373».

Η εταιρεία ανέθεσε σε ένα ζωγράφο να στολίσει το πακέτο με το πρόσωπο μιας όμορφης γυναίκας που καπνίζει. Για χρόνια όλη η Αθήνα συζητούσε για την ταυτότητά της. Άλλοι έλεγαν ότι είναι η αγαπημένη του ζωγράφου, άλλοι ότι είναι γνωστή Αθηναία της εποχής, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ήταν η Ζωζώ Νταλμάς, διάσημη ηθοποιός και χορεύτρια.

Στα τέλη του 1990 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Παπαστράτος που ήταν ακόμη ελληνική.
Η εν λόγω εταιρεία μάλιστα κυκλοφόρησε και το Sante φίλτρο κασετίνα.
Το 2003 με την εξαγορά της Παπαστράτος η παραγωγή του τσιγάρου αυτού πέρασε στην Philip Morris, η οποία το μετονόμασε από Sante σε Zante, για να μην παραπέμπει στην λατινική εκδοχή της λέξης «υγεία»
Μετά από 85 χρόνια, το Sante έπαψε να κυκλοφορεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook