Να προσέλθουν στις κάλπες οι κάτοικοι της Κω σε δημοψήφισμα για την κατασκευή κέντρου καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε: «εφόσον κυβερνητικοί παράγοντες και ο τοπικός βουλευτής θεωρούν ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Κω τάσσεται υπέρ του hot spot, έχω δώσει οδηγίες στον γενικό διευθυντή του δήμου να διερευνήσει τις διαδικασίες διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος άμεσα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες αν είναι υπέρ ή κατά του hotspot που πάει να γίνει».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρών στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών, ο οποίος ανέφερε πως έχουν ήδη συγκεντρωθεί 7.000 υπογραφές πολιτών του νησιού, οι οποίοι τάσσονται κατά του hot spot.

Χθες βράδυ ο δήμαρχος του νησιού, μιλώντας στην εκπομπή στον «Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε ότι  «ο χαρακτηρισμός hot spots, δεν μας βρίσκει σύμφωνους», και διατύπωσε το αίτημα οι πρόσφυγες να παραμένουν στο νησί μόνο για 24 ώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για ενδεχόμενο πλήγμα στον τουρισμό. 

Νωρίτερα μιλώντας στο Mega τόνισε πως «διαφωνούμε για τη λύση με το στρατόπεδο» και συνέχισε: Πρώτον βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή και πέριξ ζουν άνθρωποι και υπάρχει οικισμός πολύ ζωντανός και με κόσμο ο οποίος δεν μπορεί να έχει δίπλα του μία τέτοια κατάσταση, απ ότι λένε οι άνθρωποι. Δεύτερον είναι σε ένα στρατόπεδο που είναι ενεργό δίπλα ακριβώς.

Ο δήμαρχος διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε συμφωνήσει στη δημιουργία hotspot στην Κω, και ότι είχε υποδείξει τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι «κρατάμε δίαυλο ανοιχτό, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο». 

Μια άλλη οπτική παρουσίασε αργότερα πάντως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ο οποίος σημείωσε ότι «ο δήμαρχος της Κω δεν λέει την αλήθεια, έχει αλλάξει πολλές φορές θέση, το μόνο σταθερό είναι ότι δεν θέλει τη δημιουργία κέντρου στο νησί του».

Πηγή: newpost.gr