Απόλυτη ανάγκη η δημιουργία υπνωτηρίων ή ξενώνων στην πόλη για τους αστέγους, επισημαίνει σε παρέμβασή του το Κοινωνικό Στέκι Χανίων

Αναλυτικά στην ανακοίνωση – παρέμβαση για το μείζουν αυτό θέμα, το οποίο έχει αναδείξει πολλές φορές το Flashnews.gr, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών επισημαίνει τα εξής:

“Ως γνωστό ο Δήμος φιλοξενεί εδώ και μέρες περίπου 26 άστεγους της πόλης στις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων «Καλαθά». 
Αυτό αρχικά από μόνο του είναι μια θετική εξέλιξη και απαντά σε δηλώσεις διαφόρων, που έχουν ειπωθεί κατά καιρούς ότι δεν υπάρχουν άστεγοι στην πόλη. Αλήθεια επίσης είναι ότι αν οι ίδιοι οι άστεγοι δεν διαμαρτυρόντουσαν μαζικά έξω από το Δήμο, τίποτα δεν θα γινόταν.

Όσον αφορά την επιλογή «Καλαθά», που στηρίξαμε ως Στέκι από την πρώτη μέρα αφού δεν υπήρχε άλλη επιλογή άμεσης εξεύρεσης υπνωτηρίου, με πρωτεύουσα σημασία την παροχή ζεστού χώρου για ύπνο το βράδυ, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: 

Οι εγκαταστάσεις είναι μακριά από την πόλη και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα, όπως ο τρόπος μετάβασης από και προς το χώρο, οι ώρες μετάβασης, ο αριθμός των δρομολογίων κλπ. Η επιλογή πολλών αστέγων να μην μεταβούν εκεί, οφείλεται στην απόσταση, αφού γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντικότερη η παραμονή στην πόλη (με ότι αυτό συνεπάγεται) για πιθανή εξεύρεση μεροκάματου. Επίσης γνωρίζουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας επισφαλώς στεγασμένοι δεν αφήνουν εύκολα τον ακατάλληλο έστω χώρο που ζουν για να πάνε κάπου προσωρινά. Απ’ όσο ξέρουμε ο αριθμός των αστέγων που μεταβαίνει στον «Καλαθά» δεν είναι σταθερός, μερικές φορές μάλιστα κάποια βράδια έχουν πάει για ύπνο ελάχιστοι. Στην πραγματικότητα η επιλογή αυτή αυτοκαταργείται αφού οι άστεγοι θέλουν να κοιμούνται στον τόπο που ζουν καθημερινά. Δεν είναι και δεν θέλουν να αισθάνονται ως παρίες σε μια πόλη που δεν τους θέλει.

Ακόμα όμως και αν δεχτούμε τις κατασκηνώσεις «Καλαθά» ως επιλογή προσωρινής ανάγκης το χειμώνα για διάστημα δύο μηνών, δεν λύνεται το χρόνιο πρόβλημα εξεύρεσης μόνιμου χώρου για τη φιλοξενία υπνωτηρίου αστέγων. 

Εκτός από πιθανά κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου που δεν γνωρίζουμε, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. κ. Δαμασκηνός υποσχέθηκε να παραχωρήσει στο Δήμο κατάλληλο κτίριο, ιδιοκτησίας της εκκλησίας, στην οδό Βρυσών για τη δημιουργία υπνωτηρίου. Αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και η επόμενη κίνηση είναι από το Δήμο Χανίων. Το κτίριο απ’ όσο ξέρουμε έχει διάφορα προβλήματα νομιμότητας, αλλά αυτό νομίζουμε εύκολα λύνεται από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης θέματα επισκευών και συντήρησης μπορούν να αντιμετωπιστούν αν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των αστέγων πρόχειρα και ευκαιριακά. Εξ’ άλλου το θέμα αυτό έχουν αντιμετωπίσει με θετικά αποτελέσματα άλλοι Δήμοι με δημιουργία υπνωτηρίων ή ξενώνων.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook