Μόνο ανέφελος δεν διαφαίνεται να είναι μέχρι την Πέμπτη για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες και το Eurogroup που θα κρίνει αν, πότε και με ποιους όρους θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα.

Η επίσημη ατζέντα αναγράφει πως το ελληνικό ζήτημα έχει τεθεί τέταρτο κατά σειρά, θα μετέχουν οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και θα γίνει ειδική συζήτηση για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό αλλά και άλλα δημοσιονομικά μέτρα, όπως πχ το φορολογικό. Πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα και οι οποίες μιλούν, μεταξύ άλλων, για την λήψη μέτρων από την Ελλάδα εντός του 2016.

​​ Ωστόσο πηγές του ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα πέραν όσων προβλέπει ο προϋπολογισμος και πως τα μέτρα που θα ληφθούν το 2016 αφορούν στην διετία 2017-2018 και δεν θα υπερβαίνουν το 1% του ΑΕΠ (περί τα 1,7 δισ. ευρώ). ​

Ενώ όμως στην Αθήνα, μετά την έκκληση Τσακαλώτου για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και η κυβερνητική εκπρόσωπος πετούσε το μπαλάκι στους δανειστές προειδοποιώντας ότι καμία πλευρά δεν έχει περιθώρια για χάσιμο χρόνου, οι δανειστές φαίνεται να ανακαλύπτουν διαφωνίες και αστερίσκους, που απομακρύνουν την προοπτική συμφωνίας εντός του Φεβρουαρίου, όπως ήθελε και έλεγε το υπουργείο Οικονομικών.

Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπογράμμισε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, πως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων.

Ο ίδιος αξιωματούχος εστίαζε στις διαφορές στο ασφαλιστικό και τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για το 2016 τα οποία θα πρέπει να προσδιοριστούν, ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη λειτουργία (σσ: και όχι απλώς τη σύσταση) του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Αιχμηρές ήταν οι αναφορές του και για υπουργούς στην Ελλάδα που μοιάζουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει τι συμφώνησε η ελληνική πλευρά με τους δανειστές το καλοκαίρι, ενώ έβγαλε “κίτρινη κάρτα” για τους διορισμούς και το πελατειακό κράτος, χαρακτηρίζοντας έως και απογοητευτική την κατάσταση στην Ελλάδα.

Φωτιές άναψε και η επιστολή Ντάισελμπλουμ προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο με την οποία ενημέρωνε για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδουν ότι ο επικεφαλής του Eurogroup μίλησε για νέα μέτρα.

Όπως έλεγαν πηγές του οικονομικού επιτελείου “πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση”.

Απαντώντας εμμέσως και στις αιχμές περί υπουργών που δεν έχουν καταλάβει τι συμφώνησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, πηγές του οικονομικού επιτελείου η όλη συζήτηση γίνεται μόνον για μέτρα που “αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους και μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016, είναι συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ και προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016 και να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook