Τα αίτια του αιματηρού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη Βαυαρία βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, ωστόσο πληθαίνουν οι διαρροές που θέλουν την έρευνα να προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους για τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών σε τροχιά μονής κατεύθυνσης. Τους δέκα έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών (μεταξύ τους θεωρείται ότι βρίσκονται και οι δύο οδηγοί), καθώς οι εργασίες των συνεργείων συνεχίστηκαν μέχρι τη νύχτα.

Ένα άτομο δεν έχει ακόμη ανασυρθεί. Αρχικά είχε αναφερθεί ως ενδέκατος νεκρός, ωστόσο τα συνεργεία περιορίστηκαν στο ότι ακόμη βρίσκεται μέσα στο σωρό μετάλλων, στο σημείο που επλήγη σφοδρότερα από τη σύγκρουση – αν και εξέφρασαν την  εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο να έχει επιβιώσει.

Επισήμως, η αστυνομία περιορίζεται στο ότι η έρευνα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και την Τετάρτη  «θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς», με τον εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομικής διοίκησης να αποφεύγει να σχολιάσει τις διαρροές. 

Ωστόσο, ξεχωριστές αναφορές σε συνήθως καλά πληροφορημένα γερμανικά ΜΜΕ (μεταξύ τους στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και στην βαυαρική Sueddeutsche Zeitung) υποστηρίζουν πως ως πιθανότερο πλέον προκύπτει το ανθρώπινο λάθος. 

Σύμφωνα με τις αναφορές, το μοιραίο σφάλμα σημειώθηκε από το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, το οποίο και οδήγησε στα δύο τρένα να κινούνται το ένα προς το άλλο στις γραμμές μονής κατεύθυνσης (πριν και μετά τους δύο σταθμούς, στο ενδιάμεσο των οποίων σημειώθηκε η τραγωδία, οι τροχιές είναι διπλές). 

Μία από τις αναφορές θέλει κάποιον από τους υπαλλήλους να απενεργοποιήσε το σύστημα σήμανσης ώστε να αφήσει να περάσει ένας συρμός που είχε καθυστέρηση, ο οποίος θα έπρεπε να προλάβει να φτάσει έγκαιρα σε σημείο που οι τροχιές ξαναγίνονται διπλές – κάτι που δεν έγινε. Τονίζεται ότι η αναφορά αυτή παραμένει στο επίπεδο ανεπιβεβαίωτης διαρροής.

Οι επιχειρήσεις των συνεργείων διάσωσης συνεχίστηκαν μέχρι και τη νύχτα και ξανάρχισαν με το πρώτο φως της Τετάρτης. Ενδιάμεσα, ένας από τους σοβαρά τραυματίες είχε υποκύψει στα τραύματά του. Το έργο των συνεργείων διάσωσης δυσκόλευε το σημείο του δυστυχήματος, κοντά σε ποτάμι, με τα θύματα να πρέπει κάποιες φορές να απομακρυνθούν με βάρκες ή ελικόπτερα. 

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, 18 τραυματίες βρίσκονται σε βαριά κατάσταση ενώ άλλοι 90 τραυματίστηκαν ελαφρύτερα. Μεταξύ των δύο νεκρών θεωρείται ότι βρίσκονται και οι δύο οδηγοί.  

Την Τετάρτη, τα συνεργεία θα ξεκινήσουν επίσης να απομακρύνουν με βαρύ μηχανικό εξοπλισμό τα βαγόνια που έχουν εκτροχιαστεί και καταστραφεί. 

Εξαιτίας του δυστυχήματος επίσης, τα πολιτικά κόμματα έχουν ακυρώσει τις περισσότερες συγκεντρώσεις που γίνονται την καθολική Τετάρτη των Τεφρών, οι οποίες παραδοσιακά έχουν χαρακτήρα «χαλαρής κομματικής συγκέντρωσης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook