Στη δραστική μείωση του αριθμού των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, καθώς και στις αρνητικές επιπτώσεις στη μόρφωση, την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την επαγγελματική και πνευματική εξέλιξη των νέων, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Η αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, έχουν επιφέρει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Ειδικότερα, στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO στο Ηράκλειο, τα μέλη του Συλλόγου έχουν μειωθεί από 192 σε 136. Παρά τις προσθήκες νέων μελών, ο συνολικός αριθμός έχει μειωθεί δραστικά.

Δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών είναι πολλά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO στο Ηράκλειο, δεν είναι απλά η δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών που παρακολουθούν μαθήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση των τμημάτων και των φροντιστηρίων. Είναι και το γεγονός ότι καθυστερούν σημαντικά να λάβουν τα χρήματά τους οι επαγγελματίες του χώρου, λόγω της δυσκολίας των γονιών να ανταπεξέλθουν.

Παράλληλα, σημαντική αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των οικογενειών που επιλέγουν τα ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών για τα παιδιά τους. Το ζήτημα, όμως, που ανακύπτει είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερων μαθημάτων δεν δίνονται αποδείξεις με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει άνιση αντιμετώπιση στη διδασκαλία ξένων γλωσσών και διαφυγή δημοσίων εσόδων και αφετέρου να δημιουργείται ένας άδικος και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των καθηγητών ξένων γλωσσών».  

Επίσης, τονίζεται ότι «Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα είναι ότι πολλοί μαθητές δεν μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν μαθήματα εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας, πολύ περισσότερο μιας δεύτερης ξένης γλώσσας, επιφέροντας αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στην μόρφωση, την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την επαγγελματική και πνευματική εξέλιξη των νέων» και τίθενται ερωτήματα αναφορικά με τις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο για την ανακοπή της δραστικής μείωσης του αριθμού των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της διαφυγής δημοσίων εσόδων στη διδασκαλία ξένων γλωσσών, καθώς και για τη στήριξη της εκμάθησης ξένων γλωσσών και της ενίσχυσης της δημιουργικής ενασχόλησης και μόρφωσης των νέων με στόχο την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους και την πνευματική τους εξέλιξη.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook